کارناوال - راهنمای سفر

قلعه بابک کلیبر

استان آذربایجان شرقی، شهرستان کلیبر

4.5

از 5 امتیاز

میانگین نظرات 8 کاربر

گالری تصاویر

مدت پیشنهادی بازدید

6 تا 10 ساعت

ساعت دسترسی

امروز جمعه 24 ساعته

هزینه ورودی

رایگان

همه چیز درباره قلعه بابک کلیبر

چرا بازدید کنیم؟

نقد و بررسی کارناوال

کجاست؟

نقشه و مسیر

آقام چی گفتن؟

نظرات کاربران

سوالی دارید؟

پرسش و پاسخ

نقد و بررسی کارناوال

مهدیه اکبری پارسا

نویسنده ارشد کارناوال

انتشار

07 مهر 1397

به روز رسانی

26 آبان 1398

معرفی /

قلعه بابک کلیبر | دژ رمزآلود ارسباران

ایران سرزمین رازها و افسانه هاست و هزاران سال تمدن و حضور انسان ها در این فلات بزرگ، باعث به وجود آمدن داستان ها، اسطوره ها، حکایت ها و شناخته ها و ناشناخته های بسیار شده است. به هر گوشه از این سرزمین پهناور که سر بزنید از شناخته شده ترین مناطق باستان شناسی و تاریخی تا دورافتاده ترین روستاها، از نقاطی که به نظر بکر و دست نخورده می آیند تا مناطقی که بزرگترین شهرهای امروزی در آن برپا شده اند، همه و همه داستان ها و رازهای بسیاری از گذشته های دور در خود به یادگار دارند و به انتظار نشسته اند تا روزی نوبت شان برسد و حکایت شان را برای همگان تعریف کنند. 

سفر ماجراجویانه امروز کارناوال به یکی از این مکان های رازآلود با تاریخی پرفراز نشیب است؛ جایی که از دوره های اشکانی و ساسانی و حتا پیش از آن، شاهد اتفاقات ریز و درشت بوده و به نام یکی از مبارزهای مشهور ایرانی شناخته می شود. مقصدمان قلعه بابک در یکی از شهرهای کمتر شناخته شده ایران، کلیبر در استان آذربایجان شرقی ست. شهری که به توصیف یکی از گردشگران کانادایی، شهری ست دورافتاده و خواب آلود در میان کوه های سر به فلک کشیده ای که قله های شان در زیر مه غلیظ از دیده پنهان شده اند... مکانی عالی، به طراوت و سرسبزی انگلیس و ورای ذهنیت ما از طبیعت کویری و خشک ایران. 

توصیفی که به شکلی عالی حال و هوای این شهر را شرح می دهد و ذهن ها را در مورد آن کنجکاو می کند. با ما همراه شوید تا سفری هیجان انگیز و مرموز به قلعه بابک را آغاز کنیم و از داستان های پیرامون این مکان تاریخی و مهم بیشتر بدانیم. 

Photo by : Hossein Mahmoodi
Photo by : Hossein Mahmoodi

چرا سفر به قلعه بابک؟


  • یکی از معروفترین جاذبه های تاریخی و قلعه های ایرانی ست.
  • بازدید از قلعه بابک سفری تاریخی و تفریحی ست و برای هر دو گروه علاقه‌مند به این نوع سفرها می تواند جذاب باشد. 
  • برای 20 سال محل مبارزه یکی از معروفترین مبارزان ایرانی، بابک خرمدین، بوده است. 
  • در منطقه زیبای ارسباران قرار دارد.
  • طبیعت خود شهر کلیبر نیز بسیار تماشایی و دیدنی ست.
  • از فراز این قلعه می توان چشم اندازی خیره کننده به کوه ها و مناطق اطراف داشت. 
  • مسیر رسیدن به قلعه بابک پیاده روی و کوه پیمایی طولانی دارد و برای علاقه مندان به این فعالیت ها بسیار جذاب و دلچسب است. 

مناسب برای


افراد علاقه‌مند به طبیعت گردی و کوه نوردی

افراد با توانایی بالا برای پیمایش مسیرهای کوهستانی 

نامناسب برای


کودکان 

معلولان حرکتی و سالمندان 

Amin Basiri Parsa | Irna 
Bahram Tondarin 
Bahram Tondarin 
Bahram Tondarin 
Liam Shalder 

آشنایی با قلعه بابک | دژی رازآلود در ارسباران

در میان جنگل های ارسباران و کوه های سر به فلک کشیده منطقه کلیبر، بر فراز کوهی بلند، ساختمانی نیمه مخروب دیده می شود که در میان مه و ابر، مردم را به کشف رازها و شنیدن داستان هایش دعوت می کند. ساختمانی که به نام قلعه بابک، دژ جمهور یا قلعه بذ شناخته می شود و قدمتی به درازای دوره های اشکانی و ساسانی دارد. مکانی که بیشتر برای فردی که 20 سال در این قلعه فرمانروایی می کرده مشهور است تا برای معماری و تاریخچه ساخت و حیاتش. اینجا، قلعه بابک، نام خود را از مبارز مشهور، بابک خرمدین گرفته است؛ فردی که در این قلعه در برابر هجوم خلفای عباسی ایستادگی کرد و بخشی از تاریخ ایران را رقم زد. فردی که داستان زندگی اش مانند داستان خود قلعه بابک با افسانه ها و رازهای بسیار درآمیخته و هیچ قطعیتی در مورد آن وجود ندارد. 

قلعه بابک بر بلندای 2300 تا 2600 متری از سطح دریا ساخته شده است و امروزه به عنوان یکی از جاذبه های معروف کوه نوردی و تاریخی آذربایجان شناخته می شود. این بنا در سال 1345 با شماره 623 در لیست آثار ملی، تاریخی و فرهنگی ایران قرار گرفت و از سال 1376 زیر نظر اداره کل میراث فرهنگی استان آذربایجان شرقی مرمت آن آغاز شد. 

نکته

پیش از اینکه سفرمان را به سمت قلعه بابک شروع کنیم بهتر است به این نکته اشاره داشته باشیم که از آنجایی که قسمت زیادی از سازه قلعه از بین رفته است و بیشتر افرادی که از این جاذبه دیدن می کنند به قصد طبیعت گردی راهی آذربایجان شرقی و کلیبر می شوند؛ ما نیز سعی کردیم در ابتدا شما را با این وجه از سفر به قلعه بابک و حال و هوای آن آشنا کنیم و سپس به وجه های تاریخی و معماری آن بپردازیم. 

ورود به صفحه معرفی اماکن تاریخی ایران و جهان

Photo by : Pouya Yazdchi
Photo by : Liam Shalder

آشنایی با بابک خرمدین 

افسانه ها و قصه ها در مورد بابک خرمدین (در برخی منابع آمده است که نام اصلی او حسن بود) بسیار و زندگی و مرگ او با داستان های زیادی درآمیخته است. پژوهش های بسیاری در مورد بابک خرمدین و فعالیت های او صورت گرفته است اما هنوز هیچ محقق و تاریخ‌دانی وجود ندارد که به یک نتیجه واحد و مطمئن در مورد او رسیده باشد. در مورد هر جنبه از زندگی بابک خرمدین مانند محلی که در آن متولد شد، افرادی که تحت تاثیر آنها قرار داشت، دین و آیینی که به آن معتقد بود، گروهی که با آنها کار می کرد، دلایلی که دست به قیام زد و ... ابهام بسیاری وجود دارد. 

از محل تولد بابک خرمدین اطلاع چندانی در دست نیست و گفته می شود او در حدود بیش از 1200 سال پیش پا به این جهان گذاشت. از کودکی او چندان اطلاعی در دست نیست و در برخی از روایت ها آمده است که در دوران جوانی توانست جانشین جاویدان، رییس گروه خرمیان (توضیح در ادامه آورده شده است) شود و ریاست این گروه را به دست بگیرد. در همین زمینه روایت معروفی در کتاب الفهرست ابن ندیم (1) به چشم می خورد که در ادامه آن را با هم مرور می کنیم: 

بر اساس این روایت، جاویدان بن سُهرَک، رییس جاودانیه (از خرمیان) به هنگام بازگشت از زنجان در ده بلال آباد از "گِریز" (مامور پذیرایی از تازه واردن به ده) درخواست خانه ای برای اقامت می کند و گریز برای آنکه او را تحقیر کند، جاویدان را به خانه مادر بابک می فرستد. گفته می شود این رفتار به این دلیل بوده که مردم ده و رییس آن مسلمان بودند و نمی خواستند از یک نفر خرمی در جای خوبی پذیرایی کنند. جاویدان زمانی که در خانه مادر بابک اقامت داشت از بابک خوشش می آید و او را همراه می برد تا به وی آموزش دهد و او را سرپرست اموال و املاکش کند. 

بعد از اینکه جاویدان بر اثر زخمی می میرد، زن وی که عاشق بابک شده بود به یاران او می گوید که روح جاویدان در بابک حلول کرده و او جانشین جاویدان است. زن جاویدان طی تشریفاتی او را جانشین جاویدان و پیشوای خرمدینان می کند و خود هم به ازدواج او در می آید. 

حال خرمیان که بودند و چه دیدگاهی داشتند؟ خرمیان یا گروهی که در تاریخ از آنها به عنوان سرخ جامگان یا خرمدینان نیز یاد می شود، افرادی بودند که به همراه بابک با خلفای عباسی مبارزه کردند. در مورد خرمیان به مانند خود بابک نقل قول بسیار است و نمی توان به طور قطع در مورد دیدگاه های سیاسی، دینی و هدف های شان صحبت کرد. در برخی منابع آمده است که آنها به دین مزدک بودند، به تناسخ اعتقاد داشتند و ... و می خواستند این دین را دوباره زنده کنند. برخی نیز در پژوهش های شان گفته اند که آنها زرتشتی بودند و می خواستند ادامه دهنده راه ابومسلم خراسانی باشند و انتقام ایرانی ها را از اعراب بگیرند. 

به طور مثال عبدالحسین زرین کوب در کتاب روزگاران تاریخ ایران خرم دینان را مانند مزدکیان پیرو ثنویت می داند، یعنی که این گروه به دو مبدا جهانی که عبارت از روشنایی و تاریکی است اعتقاد داشتند. آیینی که بیشتر مورد قبول طبقه های پایین تر جامعه بود. چرا که بر اساس نوشته مقدسی در کتاب البدأ و تاریخ، عدم تساوی مالی و ظلم در نظام های آفریده به دست تاریکی به وجود می آید. بر اساس همین کتاب خرمیان پیروان آیین های دیگر را ناحق نمی دانستند و از ریختن خون پرهیز می کردند و اهل کشت و کشتار و غارت نبودند.

در میان صحبت ها و روایت های مختلف از بابک و گروهی که سرپرستی می کرد تنها این نکته را می توان به قطع گفت که در حدود بیش از بیست سال به مبارزه با خلفای عباسی پرداختند، مقر اصلی فعالیت های شان قلعه بابک بود و در بخش زیادی از سال های فعالیت شان بر قسمت بزرگی از آذربایجان تسلط داشتند. بابک و گروهش در این مدت با مامون و معتصم، خلفای عباسی، در جنگ بودند؛ اما در نهایت در جنگی با فرمانده ای به نام خیدر پسر کاووس، که به نام سردار افشین شناخته می شد، در سال 216 شکست خوردند و دستگیر شدند. در نهایت در همان سال بابک به دستور معتصم بالله، خلیفه عباسی با قطع کردن دست و پایش اعدام شد و نامش در کنار دیگر مبارزان ایرانی در تاریخ ایران باقی ماند. 

در مورد مرگ بابک هم داستان های بسیاری وجود دارد. روایتی که در برخی منابع مانند کتاب سیاست نامه خواجه نظام الملک آمده در مورد لحظه مرگ بابک چنین نوشته است: 

در هنگامی که دست اول بابک را بریدند، بابک با خونی که از بازویش فوران می کرد صورتش را رنگی کرد. معتصم از او پرسید: چرا چنین کاری کردی؟ بابک جواب داد: وقتی دستهایم را قطع کنند خونهای بدنم خارج می شود و چهره ام زرد، و تو فکر خواهی کرد که رنگ صورتم به دلیل ترس از مرگ زرد شده است. چهره ام را خونی کردم تا زردی آن دیده نشود. 

پاورقی


1- کتاب الفهرست، نوشته محمد ابن اسحاق ندیم، جامع ترین اثر در حوزه کتابشناسی عمومی در چهار قرن ابتدایی هجری ست. 

Photo by : Unknown

مسیرهای رسیدن به قلعه بابک از شهر کلیبر | آغاز ماجراجویی تاریخی

یکی از جذاب ترین قسمت های سفر به قلعه بابک و بازدید از آن، مسیری ست که به این بنا می رسد. برای رسیدن به قلعه بابک 3 راه دسترسی پیش روی شماست؛ شما می توانید بسته به توانایی های تان یکی از این راه ها را انتخاب کنید تا به قلعه بابک برسید. البته باید توجه داشته باشید که این 3 مسیر در ابتدای گذرگاه پلکانی در کوه قلعه بابک به هم وصل می شوند. این مسیر پلکانی راه نهایی رسیدن به قلعه محسوب می شود. 

برای اینکه بتوانید راحت تر مسیرها را پیدا کنید می توانید از نقشه زیر استفاده کنید. 

 مسیر اول 

کمپ گردشگری قلعه دره سی نقطه آغاز مسیر اول رفتن به قلعه بابک است. این کمپ در 3 کیلومتری کلیبر قرار دارد و مسیر رسیدن به آن آسفالته است. مسیری که می توانید به راحتی با خودروی شخصی تان از سمت شهر کلیبر به آن دسترسی پیدا کنید و سپس از آنجا راه قلعه بابک را در پیش بگیرید. پس از اینکه به کمپ رسیدید ماشین تان را کناری پارک کنید و پیاده به راه بیفتید. برای اینکه به قلعه بابک برسید باید از دره ای سرسبز (در بهار) عبور کنید و به گذرگاه اصلی پلکانی قلعه برسید. این مسیر چشم اندازی فوق العاده زیبا دارد و شیب آن به نسبت ملایم است و به طور متوسط طی آن 3 ساعت زمان می برد. 

میسر دوم

هتل بابک نقطه آغازین مسیر دوم است. اگر این راه را برای رسیدن به قلعه انتخاب می کنید باید بدانید که برای صعود در حدود 1000 پله سنگی پیش روی شماست. مسیر هتل به قلعه متدوال ترین راه برای صعود به این بنا محسوب می شود. از ابتدای هتل بابک تا گذرگاه پلکانی به طور متوسط در حدود 3 ساعت پیاده روی نیاز دارد. 

مسیر سوم

نقطه آغازین مسیر سوم، محل سکونت عشایر در کوه های اطراف قلعه بابک است. برای اینکه به این نقطه برسید باید از سمت کلیبر راه بیفیتد، هتل بابک را پشت سر بگذارید و 6 کیلومتر به پیش بروید. در این نقطه مسیری فرعی در سمت راست جاده وجود دارد. برای عبور از این راه فرعی بهتر است ماشینی قوی داشته باشید. بعد از چند دقیقه رانندگی به محل کمپ عشایر می رسید. اینجا نقطه آغاز پیاده روی شماست. از این به بعد راهی به نسبت آسان در پیش خواهید داشت، از اینجا تا گذرگاه مسیری 1500 متری با شیبی ملایم پیش پای شماست. حد متوسط طی این مسیر در حدود 1 ساعت است. 

مسیرهای مختلف رسیدن به قلعه بابک
Photo by : Unknown
Amin Basiri Parsa | Irna 

دیدنی ها و تفریحات 

قلعه بابک همان طور که گفتیم تنها جاذبه ای تاریخی نیست و دیدنی ها و جذابیت های دیگری دارد که در ادامه به آنها اشاره می کنیم. 

1- مناظر و چشم اندازی خارق العاده

طبیعت آذربایجان و کوه های آن یک ویژگی مهم و دلبرانه و فوق العاده دارد و آن چشم انداز خارق العاده ای ست که در برابر چشمان تان می گستراند. چشم اندازی بی نهایت تماشایی که سختی راه را برای تان آسان می کند و تصویری ماندگار در خاطرتان باقی می گذارد. زمانی که سینه کش کوه را بالا می روید تا به قلعه کلیبر برسید، آب و هوای کوهستان و دید وسیع و بازی که با هر قدم بازتر و وسیع تر می شود چنان شما را غرق در حیرت و ذوق می کند که تمام افکار بد و خسته کننده را کناری می گذارید و به شوق رسیدن به نقطه نهایی و قله تلاش تان را چند برابر می کنید. البته این را هم در نظر داشته باشید که منطقه ارسباران به دلیل مه های سنگین خود به ویژه در فصل های بهار و پاییز بسیار معروف است. احتمال اینکه در زمان سفر به قلعه بابک با راهی مه آلود و قلعه ای در مه و ابر فرورفته روبرو شوید اصلا کم نیست. این ویژگی باعث می شود قلعه بابک حالتی وهم آلود به خود بگیرد و بیشتر و بیشتر در افسانه ها و داستان ها غرق شود. 

Reza Ghare Gharibi 
Bahram Tondarin 

2- همنشینی با عشایر شاهسون 

یکی از غافلگیری های سفر به قلعه بابک در فصل تابستان، تماشای سیاه چادرهای ایل شاهسون در کوه های این منطقه است که دشت را پر کرده و جنب و جوش و سرزندگی ویژه ای به آن بخشیده اند. اگر دوست داشته باشید تا با نوع زندگی این بخش از مردم ایران زمین بیشتر آشنا شوید می توانید با اجازه خودشان وارد محوطه چادرزنی های شان شوید و از چادرها و سبک زندگی شان بیشتر بدانید. همچنین اگر خودشان تمایل به فروش داشتند می توانید از آنها، ماست، دوغ و کره محلی، گلیم، ورنی و ... بخرید. 

Reza Ghare Gharibi 

3- حال و هوای خوش قلعه بابک | از بهترین مکان ها برای سلفی

زمانی که بعد از یک کوه پیمایی سخت اما دلچسب به قلعه بابک می رسید، شکوه چشم انداز و منظره روبرو، نفس تان را در سینه حبس خواهد کرد. تماشای طبیعت اطراف از فراز قله کوه در میان ویرانه های مکانی تاریخی و اسرارآمیز که تا کیلومترها را می توان از آن بالا تماشا کرد، پاداشی ست که از این کوه پیمایی نصیب تان می شود. 

اگر هم خوش شانس باشید، اینجا به گروهی از مردم محلی بر می خورید که با صداهای گرم و نوای سازشان حال و هوای متفاوت و دلنشینی به وجود آورده اند و تجربه جذابی برای گردشگران خلق می کنند. 

در کنار اینها، حالا که این اندازه برای رسیدن به نقطه بالایی کوه زحمت کشیده اید فراموش نکنید که از مناظر اطراف عکاسی کنید. همچنین می توانید با ثبت یک سلفی از بالای کوه با چشم انداز بی نظیر پشت سرتان یادگاری خوبی از این سفر همراه ببرید.

Amin Basiri Parsa | Irna 
Bahram Tondarin 

تاریخچه 

با بررسی های باستانی و تاریخی که انجام شده و با استناد به اشیا و ابزارهایی که از کاوش های قلعه بابک به دست آمده است، می توان با قطعیت گفت که قدمت این مکان به دوران اشکانی و ساسانی باز می گردد. در همین زمینه نخستین اشیایی که از قلعه بابک به دست آمد، سفالینه های منقوش و لعاب خورده بود و به یک دوره استقرار تا اوایل قرن هفتم هجری اشاره داشت. مهمترین بخشی که از این دوره استقرار برای ما به یادگار مانده و از آن اطلاعات بیشتری داریم به همان زمان حضور بابک خرمدین و همراهانش در این قلعه باز می گردد. موقعیت عالی قلعه و دسترسی سخت به آن توسط نیروهای دشمن، از دلایلی بود که بابک از اینجا برای ساماندهی مبارزاتش و پناه گرفتن استفاده می کرد. هرچند این قلعه در رمضان 222 ه.ق (216 ه.ش) به دست فرمانده افشین و نیروهایش سقوط کرد. 

در قرن های ششم و هفتم قلعه بابک بازهم مورد استفاده قرار گرفت. یکی از اشیای کشف شده از این دژ، تعدادی سکه مسی ست که برخی از آنها از آنجایی که ساییدگی و زنگ خوردگی فراوان دارند غیرقابل خواندن هستند و برخی از آنها نیز به دوره های اتابکان آذربایجان و هزار اسپیان (1) تعلق دارند. هرچند هنوز مشخص نشده است، قلعه بابک در این زمان چه کارآیی داشته و چرا افراد سکه های شان را در این مکان پنهان کرده اند. 

پس از این بازه، زمانی دیگر سندی مبنی بر اینکه این قلعه توسط افراد مختلف مورد اسفاده قرار گرفته باشد، به دست نیامده و به نظر می رسد بعد از این دوره، قلعه بابک برای همیشه خالی از سکنه و ویران رها شده است. مکانی که امروز به جاذبه ای برای سفرهای طبیعت گردی و تاریخی تبدیل شده است و امید می رود که با انجام پژوهش های گسترده، پرده از رازها و رمزهای آن برداشته شود. 

پاورقی


1- هزاراسپیان یا اتابکان لرستان نام سلسله ای ست لر تبار که بین سال های 550 تا 827 هجری قمری، برخی نواحی لرستان و خوزستان امروزی را تحت حاکمیت خود داشتند. 

معماری

از آثار معماری، برخی از سنگ های زبره تراش (تراش های سختی روی آن دیده می شود)، روش چفت و بست سنگ ها، استفاده از ملات ساروج، اندود دیوارها با نوعی گچ و خاک می توان با قطعیت زیاد بیان کرد که قلعه بابک در دوره های اشکانی و ساسانی ساخته شده است. در دوره های بعدی تعمیرات و مرمت هایی بر روی آن انجام و قسمت های دیگری به قلعه اضافه شده است. در ساخت آن به غیر از سنگ و ساروج از آجر و چوب نیز کمک گرفته اند؛ چوب هایی که برای ساخت سقف اتاق ها با طاق های چوبی و جناغی استفاده می شد. علاوه بر این در قرن های چهارم و پنجم هجری برای کف بندی اتاق ها و تعمیر و مرمت بنا از آجر استفاده کردند؛ هرچند میزان این استفاده چندان زیاد نبود. 

نکته جالب دیگر در ساخت قلعه بابک موقعیت استقرار آن است. این قلعه که بر فراز قله کوه بنا شده، به سربازان و ساکنان آن این امکان را می داد که تنها با 20 نفر نیرو بتوانند از هجوم سپاهی بزرگ جلوگیری کنند و تلفاتی ندهند. چرا که بلندی مکان ساخت بنا امکان پرتاب تیر و کمان (سلاح های مورد استفاده آن زمان) را به مهاجمان نمی داد. 

ورود به قلعه 

برای اینکه بتوانیم وارد قلعه شویم باید خود را به دروازه اصلی آن برسانیم، این مکان تنها راه ورود به داخل قلعه است و از سمت کوهستان راه دیگری برای ورود به آن وجود ندارد. قبل از انکه بخواهید خود را به قلعه برسانید باید از معبری سنگی و بسیار باریک عبور کنید. راهی دالانی شکل که تنها یک نفر می تواند از آن عبور کند. فاصله معبر تا باروی قلعه در حدود 20 متر است و درست در مقابل آن قرار دارد. راهی که سختی، جلال و ابهت آن بیننده را دچار حیرت و او را وادار به تحسین می کند. 

بعد از اینکه دروازه ورودی و بارو را پشت سر می گذارید، باید در حدود 100 متر دیگر از گذرگاهی باریک صعود کنید تا به مدخل ورودی قلعه برسید. مسیری که در یک طرف تان دره ای با جنگل های تنگ و عمق 400 تا 600 متری به چشم می خورد. مساله ای که باعث می شد سپاهیان مختلف نتوانند وسایل قلعه کوب مانند منجنیق و آتش افکن های شان را به نزدیکی قلعه بابک بیاورند و به آن حمله کنند. 

Bahram Tondarin 
Amin Basiri Parsa | Irna 

ستون های دیده بانی

همچنان که به پیش می روید و مسیر را پشت سر می گذارید سعی کنید به قسمت های مختلف قلعه و دقت و هوشی که در ساخت آن به کار رفته نیز توجه کنید؛ یکی از این نکته های جالب در ساخت قلعه بابک، ستون های دیدبانی آن است. در تکیه گاه های طبیعی دیواره های کوه، در راه رسیدن به ورودی قلعه و همچنین چهار سمت بنا، جایگاه هایی برای دیده بان ها دیده می شود. جایگاه هایی نیمه استوانه ای که از فراز آنها سربازان می توانستند تا کیلومترها زمین های اطراف را ببینند و از هر تحرکی باخبر شوند. بعد از اینکه وارد قلعه شدید برای رسیدن به قصر اصلی باید از ورودی دیگری که پلکان هایی نامنظم دارد، عبور کنید. دو طرف این ورودی به وسیله دو ستون کاذب (نیمه ستونی که به دیوار تکیه داده است) مشخص شده است. 

بنای قصر 

قصر اصلی دو طبقه و سه طبقه بود و بعد از ورودی قرار داشت. پس از اینکه از این ورودی به داخل قصر وارد می شوید، تالاری اصلی در مقابل تان قرار می گیرد. تالاری که با هفت اتاق در اطراف محصور شده و از هرکدام شان می توان به تالار مرکزی دسترسی پیدا کرد. در قسمت شرقی قصر تاسیسات دیگری مانند اتاق ها و آب انبارها به چشم می خورد، آب انبارهایی که طاقی جناغی و گهواره ای دارند و با نوعی ساروج محوطه داخلی شان پوشانده شده اند. پوششی که باعث می شد محوطه داخلی آب انبارها غیرقابل نفوذ شود. در زمستان ها این آب انبارها با برف و باران پر می شدند و در تابستان ها و روزهای محاصره مورد استفاده قرار می گرفتند. در سمت شمال غربی دژ هم اثر پلکان هایی سراسری دیده می شود که البته اکنون به طور کامل ویران شده اند و تنها قسمت هایی از آن بیرون است. همین بخش های باقی مانده تنها راه صعود به بخش های بالاتر قلعه هستند. به طور کلی محوطه قلعه بابک چندین تالار، زندان، آب انبار، انبار، اصطبل و تعداد زیادی اتاق داشت که در گذشته مورد استفاده ساکنان آن بود. 

Bahram Tondarin 
Amin Basiri Parsa | Irna 
Bahram Tondarin 

امکانات

در طول مسیر رسیدن به قلعه بابک آبخوری، یک چایخانه (بدون امکان فروش خوراکی و غذا) به چشم می خورد. اگر هم از طریق کوه نوردی خود را به قلعه بابک می رسانید می توانید از امکانات کمپی که در راه رسیدن به این مکان وجود دارد برای استراحت استفاده کنید. 

اقامت 

بهترین گزینه برای اقامت در نزدیکی قلعه بابک، شب مانی در یکی از هتل های شهر کلیبر است؛ اما اگر از آن دسته افرادی هستید که دوست دارید تجربه های تازه به دست بیاورید می توانید برای کمپینگ و اقامت روی کمپ قلعه بابک حساب باز کنید. این کمپ امکانات بهداشتی مناسبی دارد و برای شب مانی قابل استفاده است.

liam Shalders 
Bahram Tondarin 
Amin Basiri Parsa | Irna 
Amin Basiri Parsa | Irna 

بهترین فصل سفر

بهترین فصل سفر به قلعه بابک از اواخر فروردین تا اوایل خرداد و از شهریور تا مهر است. به دلیل کوهستانی بودن منطقه بهتر است در زمان سفر حتما لباس گرم و کفش کوه نوردی همراه داشته باشید. 

بهار و تابستان: بهار ارسباران رویایی و تماشایی ست و بهترین زمان برای بازدید از قلعه بابک و دیگر جاذبه های مناطق ارسباران به شمار می آید. تابستان اما به دلیل باز بودن فضا و تابش مستقیم آفتاب، کوه پیمایی می تواند اندکی سخت شود.

پاییز و زمستان: پاییز ارسباران نیز بسیار زیباست؛ اما به دلیل سرمای شدید منطقه و یخ زدگی پله ها و سنگ های مسیر رسیدن به قلعه بهتر است بازدید از این جاذبه را به مهرماه محدود کنید. زمستان قلعه بابک و کلیبر نیز بسیار سخت و سرد است و سفر به این منطقه در این موقع از سال توصیه نمی شود. 

لوازم ضروری
دفترچه بیمه
باتوم
آب آشامیدنی
بارانی و لباس ضدآب
دوربین
کیسه زباله
کوله پشتی
کمک های اولیه
کرم ضد آفتاب
کفش کوهنوردی
کارت شناسایی
میان وعده
عینک آفتابی
تلفن همراه
پاور بانک
پول نقد
چراغ قوه
کلاه گرم
دستکش
Photo by : liam Shalders

مسیر دسترسی

آدرس: استان آذربایجان شرقی، شهرستان کلیبر، قلعه بابک

برای رسیدن به کلیبر می توانید از جاده تبریز-اهر استفاده کنید. از تبریز که خارج شدید به سمت اهر راه بیفتید. به اهر که رسیدید این شهر را پشت سر بگذارید و 60 کیلومتر دیگر به سمت شمال بروید تا شهر کلیبر پیش چشمان تان ظاهر شود. تابلوهای مختلف مسیر رسیدن به قلعه بابک یا هتل بابک را به شما نشان می دهد. اگر نتوانستید از این طریق به مسیرهای مختلف پیاده روی برسید می توانید روی کمک بومی ها حساب باز کنید. 

Amin Basiri Parsa | Irna 
Bahram Tondarin 

تجربه گردشگران خارجی 

 شاید در نگاه اول به نظر برسد که قلعه بابک در میان دیگر جاذبه های تاریخی مشهور ایران جایی نباشد که گردشگران خارجی بخواهند در سفر به کشورمان از آن دیدن کنند؛ اما خواندن نظرهای مختلف و متنوع آنها در وبسایت های معتبر دیدگاه شما را در این زمینه تغییر می دهد. ما نیز تعدادی از این نظرها را که در سایت معتبر تریپ ادوایزر به ثبت رسیده است، در اینجا گردهم آورده ایم تا شما را با زاویه دید خارجی ها به این جاذبه کشورمان بیشتر آشنا کنیم. 

گردشگری از برزیل | تاریخ ثبت دیدگاه خرداد 1396

مسیری زیبا و قلعه ای تماشایی

ما برای رفتن به این قلعه از تبریز تاکسی کرایه کردیم و بعد از دو ساعت و نیم به پای کوهی که قلعه بابک روی آن ساخته شده بود، رسیدیم. برای رفتن به بالای قلعه شروع به پیاده روی کردیم که مدت یک ساعت و نیم در راه بودیم تا به قلعه برسیم. کوه پیمایی سختی بود اما به طور قطع ارزشش را داشت. چشم اندازی که از قلعه بابک به اطراف وجود دارد بسیار زیباست. همچنین در قسمت پایینی راه جایی که ماشین ها پارک می کنند، مغازه ای کوچک وجود دارد که می توانید از آن آب و چای بخرید اما خوراکی و غذا نمی فروشد. در نزدیکی پارکینگ، سرویس بهداشتی عمومی نیز وجود دارد. 

 گردشگری از دانمارک | تاریخ ثبت دیدگاه فروردین 1396

 منظره خیره کننده و مردم جالب 

 بازدید از قلعه بابک یکی از بهترین تجربه هایی است که من در ایران به دست آوردم. به عنوان یک جوان 28 ساله در وضعیت بدنی معمولی، کوه پیمایی به سمت قلعه بابک نسبتا سخت بود. به دلیل اینکه زمان سفرمان اواسط تیر بود، هوا بسیار گرم بود و هیچ جایی وجود نداشت که که بتوانیم چیزی بخریم. خوشبختانه ما آب به اندازه کافی با خودمان همراه داشتیم. همچنین به شما توصیه می کنم کفش های کوه نوردی بپوشید یا کفش مقاوم داشته باشید. من صندل پوشیده بودم اما این اصلا ایده خوبی نبود. یک بار افتادم و چندین بار هم نزدیک بود بیفتم. با این همه، سفر به قلعه بابک بسیار جذاب بود. زمانی که به بالای کوه و خود قلعه رسیدیم محلی ها را دیدیم که در حال خواندن آواز و فریاد و شادی بودند و برخی هم ساز می زدند. جوی که آنجا وجود داشت، بی نظیر بود.  

گردشگری از اتریش | تاریخ ثبت دیدگاه شهریور 1396

 کوه پیمایی دلچسب به مکانی که باید دید

قلعه بابک در نزدیکی شهری کوچک به نام کلیبر قرار دارد و برای رسیدن به آن باید تقریبا 3 ساعت رانندگی کرد. جاده بعد از رسیدن به منطقه کلیبر اوج می گیرد، در ابتدای مسیر قلعه هتلی با یک پارکینگ بزرگ وجود دارد. راهی که به قلعه می رسد مسیری تقریبا پلکانی و شیب‌دار است و از پشت هتل شروع می شود. رسیدن به بالای قلعه به یک کوه پیمایی 2 ساعته نیاز دارد، کوه پیمایی بسیار دلچسب. بهتر است این مسیر را در ساعت های اولیه روز شروع کنید چرا که حوالی ظهر، آفتاب حسابی اذیت تان می کند. 

 اگر هم علاقه مند به کوه پیمایی نیستید می توانید از صاحب هتل بخواهید که با دوستش تماس بگیرد؛ تا او در حدود 40 دقیقه از مسیر را با نیسان قدیمی آبی شما را به بالا ببرد. آنهایی هم که خودروهای قوی دارند می توانند مسیر فرعی کمپ ایل نشین ها را با ماشین طی کنند تا به نقطه شروع پیاده روی برسند. البته احتیاج نیست که برای طی این راه حتما ماشین 4*4 داشته باشید. خیلی از اهالی با ماشین های پیکان و پرایدشان این مسیر را می رانند. 

کوه پیمایی از محل کمپ عشایر خیلی آسان تر و کوتاه تر است. شما از طریق این مسیر بعد از 40 دقیقه می توانید به قلعه برسید. در ورودی قلعه یک چایخانه کوچک زیبا وجود دارد. دسترسی به قلعه رایگان است. منظره ای که از خود قلعه به اطراف دارید خیره کننده و عالی ست. زمانی که اینجا هستید امکان ندارد به این فکر نکنید که چه کسانی و چرا، این مکان را در این ارتفاع بالاتر از هرچیز دیگر ساخته اند؟

گردشگری از آلمان | تاریخ ثبت دیدگاه شهریور 1396

مکانی زیبا

چشم اندازی که از فراز این قلعه در برابرتان قرار می گیرد بسیار زیباست و ارزش کوه پیمایی را دارد. البته توجه داشته باشید که ساعات های اولیه روز برای بازدید از اینجا حرکت کنید تا گرفتار گرمای هوای ظهر نشوید. اگر برنامه زمانی تان اجازه می دهد از راه جنگل بازگردید، راه آسانی نیست و برای پایین آمدن از آن کفش های کوه نوردی و عصا لازم است اما کاملا ارزشش را دارد. 

Bahram Tondarin 
Amin Basiri Parsa | Irna 
Bahram Tondarin 

ویدیویی از قلعه بابک کلیبر را به تماشا بنشینید

سخن آخر 

امروز به همراه شما به یکی از قلعه های تاریخی و اسرار آمیز ایران سر زدیم، کوه پیمایی دلچسبی برای رسیدن به آن داشتیم، از منظره خیره کننده فراز قلعه بابک لذت بردیم و گردشی دلچسب به این گوشه از طبیعت ایران داشتیم. 

نظر شما در مورد سفر به آذربایجان و آشنایی با قلعه بابک چیست؟

شما چه اطلاعات دیگری در مورد افرادی که روزگاری در این قلعه زندگی می کردند دارید؟

دیدگاه، پیشنهاد و انتقادهای تان را با ما و دوستان کارناوالی تان به اشتراک بگذارید. اگر هم تجربه سفر به این مکان زیبا و حیرت انگیز را داشته اید می توانید آن را در قالب سفرنامه و عکس با استفاده از لینک زیر در کارناوال به ثبت برسانید. 

کــــــــــارناوالی شــــــــــو

نتیجه نقد و بررسی کارناوال

4.8

بررسی شده توسط مهدیه اکبری پارسا

ارزش تاریخی(عالی) 4.5
ارزش معماری(عالی) 4.5
شرایط نگهداری و مرمت(معمولی) 3
سهولت در دسترسی(عالی) 5
حال و هوای خوش(عالی) 5

نقاط قوت

  • یکی از قلعه های تاریخی و مشهور ایران
  • محل مبارزه یکی از مشهورترین مبارزان ایرانی بابک خرمدین
  • مسیر کوه پیمایی بسیار زیبا با چشم اندازهای خارق العاده

نقاط ضعف

  • ندارد

نقد و بررسی کاربران

میانگین امتیاز کاربران

از مجموع 8 رای

4.5

خانواده

2

دوستان

1

آیا بازدید از قلعه بابک کلیبر را به دیگران پیشنهاد می‌کنید؟
سطح امنیت(عالی) 4.6
حال و هوای خوش(عالی) 4.6
سهولت در دسترسی(خوب) 4.3

قلعه بابک کلیبر را دیده‌اید؟

تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

سوالی دارید؟

از کارشناسان و کاربران کارناوال بپرسید

جدیدترین نقد
آرش مهربانی

درود بر دوستان

3.3

مکانیست عالی برای افرادی که به کوهنوردی وتاریخ ایران زمین علاقه داشته باشند . اما برای افراد سنگین وزن و تنبل مناسب نیست درضمن داشتن مقداری آب آشامیدنی وچوب دستی برای سهولت بالارفتن توصیه میکنم.

سفر با خانواده
تجربه سفر آرش مهربانی به قلعه بابک کلیبر

انتشار: 24 مرداد 1401

آیا این دیدگاه مفید بود؟
امیر کرداهری

5

قعله بابک یکی از بی‌نظیر ترین قعله هست وخیلی هم کردشکر در آن وجود دارد وبرای بدن آدم مفید هست چونکه خیلی راه تا آنجا هست

سفر با دوستان
تجربه سفر امیر کرداهری به قلعه بابک کلیبر

انتشار: 22 خرداد 1400

آیا این دیدگاه مفید بود؟
taha naeimi

5

راهنمای مسیری که داخل پستتون گذاشتید کاملا برای من کارآمد و مفید بود و من واقعا ممنونم ازتون بابت سایت عالیتون . خیلی خوش گذشت به من در این کوه پیمایی .

تجربه سفر taha naeimi به قلعه بابک کلیبر

انتشار: 28 بهمن 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟

پرسش و پاسخ

پرسش جدید

کیوان صالحی
پرسش:

درود ببخشید کمپ طوری هست ک شب بتونیم استراحت کنیم وایه کسایی ک چادر مسافرتی ندارن به چه صورته امکانات داره یا نه؟؟؟

انتشار: 03 شهریور 1401

آیا این دیدگاه مفید بود؟
پرسش:

میشه اوتجا کمپ زد؟

مهدیه اکبری پارسا
در پاسخ به undefined:

سلام دوست عزیز

بله همان طور که در بخش امکانات و اقامت آورده شده می تونید در قلعه بابک کمپ کنید، شما می تونید برای این کار روی کمپ قلعه بابک حساب باز کنید، این کمپ امکانات بهداشتی مناسبی داره و برای شب مانی قابل استفاده است. 

موفق باشید

 

انتشار: 27 اردیبهشت 1399

انتشار: 27 اردیبهشت 1399

آیا این دیدگاه مفید بود؟
هادى ايرجى
پرسش:

با بچه میشه رفت و دید یا خیر ؟

مهدیه اکبری پارسا
در پاسخ به هادى ايرجى:

سلام دوست عزیز

بسته به این دارد که کودک شما چند ساله است . اگر کودک تان خردسال است توصیه می شود به این سفر نروید اما اگر بالای 9 یا 10 سال دارد و شرایط جسمانی و روحی خوبی دارد، چرا که نه؟ البته مراقب بازیگوشی های کودک تان در زمان عبور از پله ها هم باید باشید، به ویژه مسیرهایی که پله ها بسیار باریک می شوند. 

انتشار: 08 اردیبهشت 1399

انتشار: 06 اردیبهشت 1399

آیا این دیدگاه مفید بود؟
اپلیکیشن کارناوال

با وب اپلیکیشن (PWA) کارناوال، کنترل سفر دست شماست.
در این اپلیکیشن شما دنیایی از امکانات و خدمات را همیشه و همه جا در جیب خود دارید؛ آشنایی با جاذبه‌های گردشگری، رزرو آنلاین بلیط هواپیما، رزرو هتل، ویلا و اقامتگاه بوم‌گردی، رزرو آنلاین تورهای داخلی و خارجی و سایر خدمات توریستی گردشگری همه در اپلیکیشن کارناوال .

تماس با کارناوال

پشتیبانی 8 صبح تا 1 بامداد:

هدف اصلی کارناوال این است که بهترین خدمات گردشگری را به صورت آنلاین به کاربران خود ارائه دهد. هر آن چیزی که برای سفر خود نیاز دارید را از کارناوال بخواهید؛ از آشنایی با جاذبه ها، سوغات و غذاهای محلی تا رزرو آنلاین بلیط هواپیما و انواع اقامتگاه. در هر جا و در هر ساعت از شبانه روز، می توانید به صورت آنلاین خدمات سفر خود را رزرو کنید و یا هر سوالی دارید از ما بپرسید. کارناوال کنترل سفر شماست!

کلیه حقوق مادی و معنوی کارناوال برای شرکت کاروان سفر های نیکسام محفوظ است. استفاده از محتوای سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط امکان پذیر است.

خانهعکاسخانه

کنترل سفر دست شماست