karnaval.ir

رضا قره غریبی

انتشار

17 شهریور 1395

به روز رسانی

15 شهریور 1398

طبیعت گردی و ماجراجویی در محیط هایی صورت می پذیرد که همیشه احتمال رخ دادن حادثه و خطرات در آن ها بسیار زیاد است. در گذشته مواردی همچون احتمال برخورد با سگ های وحشی ، رویارویی با مارها و حتی خطر حمله کوسه در پهنه دریا و اقیانوس را مورد بررسی قرار دادیم، امروز قصد داریم یکی از خطراتی که در جنگل ها، نزدیکی های رودخانه و مکان های این چنینی می تواند ماجراجویان را تهدید کند، را بشناسیم.

"باتلاق های نه چندان مهربان"

قطعا در بسیاری از فیلم ها صحنه های مربوط به گرفتاری افراد در باتلاق ها را دیده اید اما در واقعیت هنگامی که در طبیعت قدم برمی دارید این موضوع بسیار چالش برانگیز خواهد بود و لازم است آشنایی کلی با باتلاق ها و شناسایی آن ها داشته باشید تا در دام آن نیفتید زیرا هرگز تجربه واقعی آن همانند تماشای فیلم نخواهد بود!!

با کارناوال همراه شوید تا در ادامه با باتلاق ها و تکنیک های نجات از آن ها آشنا شویم.

رهایی از باتلاق

باتلاق چیست؟

همان طور که از عنوان مطلب مشخص است راهکارهایی برای رهایی از باتلاق را به شما آموزش خواهیم داد اما قبل از آن باید دقیقا بدانیم باتلاق چیست و چگونه تشکیل می شود.

به زبان ساده، باتلاق بخشی از زمین است که از رطوبت اشباع شده و گیاهانی رونده اغلب سطح آن را پوشانده اند. باتلاق، مانداب، خلاش، خلنگزار، لشاب و آب بندان از انواع باتلاق می باشند و هرکدام در برخی از موارد با سایرین متفاوت اند. تشخیص تفاوت این گونه ها از هم نیاز به علم و تجربه کافی دارد. در این مطلب هدف اصلی آموزش تکنیک هایی برای رهایی از این پدیده ها می باشد و  در مطلب فقط از کلمات باتلاق و یا مرداب برای نام بردن این پدیده ها استفاده خواهیم کرد.

 در ادامه با انواع باتلاق و مرداب در محیط های مختلف آشنا خواهیم شد و پس از آن تکنیک های رهایی از این پدیدهای طبیعی را مورد بررسی قرار می دهیم.

رهایی از باتلاق

انواع باتلاق یا مرداب ها

انواع باتلاق ها از این قرارند :

1) جنگلی

مناطقی را در جنگل ها خواهید یافت که پوشیده از نی های ضخیم و زیاد، شاخ و برگ های شناور و گیاهان دیگر هستند که عمق آن ها در صورت بارندگی خوب به 4 تا 5 متر نیز می رسد. در هنگام مشاهده چنین مواردی در جنگل حتما با دقت از کنار آن عبور کنید و زمین های اطراف خودتان را مورد بررسی قرار دهید.

2) نمکی

این باتلاق یا مرداب ها را در مناطقی با آب و هوای خشک خواهید یافت که در فصل های بارانی به دریاچه های موقت نمک تبدیل می شوند. این باتلاق ها هنگامی که خشک هستند قابلیت عبور و مرور دارند اما در هنگام خیس بودن، بسیار چسبنده و صعب العبور هستند. از این گونه باتلاق ها در مناطق کویری ایران زیاد وجود دارد.

باتلاق جنگلی

باتلاق جنگلی

باتلاق نمکی

باتلاق نمکی
باتلاق نمکی

3) ریگ روان

شاید اولین مکانی که با شنیدن ریگ های روان به ذهنتان خطور کند، بیابان و کویر باشد!

اگر اینگونه فکر می کنید سخت در اشتباهید! بر خلاف باور عموم ریگ های روان در جاهای مختلف همچون نزدیکی های رودخانه، دریاچه ها و مکان هایی که شن ها توسط آب اشباع شوند، وجود دارند.

ریگ های روان برای ماجراجویان و طبیعتگردان بسیار درسرساز خواهند بود چرا امداد رسانی به فرد گرفتار در ریگ روان کمی سخت می باشد.

 در بسیاری از کشورهای جهان اینگونه مناطق باتلاقی را با تابلوهای هشدار و خطر، اعلام می کنند.

رهایی از باتلاق

4)  آب شور

این باتلاق ها برای شکل گیری مدیون جزر و مد دریا هستند به همین خاطر این گونه از باتلاق ها اطراف و نزدیکی دریاها یافت می شوند. بستر این باتلاق ها از بوته ها، درختچه ها و علف پوشیده شده است. اگر توانستید آن ها را شناسایی کنید حتما از آنها دوری کنید زیرا این باتلاق ها مورد علاقه مارهای سمی هستند و علاوه بر به دام افتادن در آنها، خطر گزیدگی هم برای شما وجود خواهد داشت!

5) آب شیرین

این مرداب ها عمقی در حدود 30 سانتی متر تا 2 متر دارند که اکثر آنها را آب تشکیل داده و گیاهانی شناور بر روی آب ها آن ها وجود دارد.

باتلاق آب شیرین
باتلاق

6) خزه خشک

به بخش سینمایی مطلب رسیده ایم! باتلاق هایی که در اکثر فیلم ها مشاهده می کنید این از گونه می باشند. بخش هایی که بر اثر جمع شدن شاخ و برگ های زیاد، خزه و کودهای گیاهی و ترکیب آن با آب و گل و لای، باتلاقی را تشکیل می دهند که در صورت گرفتاری در آن، فرار و رهایی بسیار مشکل و سخت خواهد بود زیرا چیزی برای گرفتن و چنگ زدن در این باتلاق ها وجود ندارد. اگر حین ماجراجویی در جنگل با این گونه باتلاق برخورد داشتنید با دقت از منطقه دور شوید و مسیر جدیدی را پیش بگیرید.

7) حرا

این نوع مرداب در مکان هایی که تعداد انبوهی از درخت های حرا وجود دارد، تشکیل می شود. این درخت ها در آب های شور رشد کرده و به دلیل شکل و نوع ریشه هایشان مشهور هستند. همین ریشه های درختان باعث خطرناک شدن شنا در آن می شود، حتی ریشه های درخت و چوب های این جنگل ها بسیار لغزنده بوده و خطر لیز خوردگی در هنگام قدم برداشتن روی آن ها وجود دارد. در قشم و جنوب ایران این درختان و جنگل ها بسیار مشاهده می شوند.

تصاویری از باتلاق خزه خشک

باتلاق خزه خشک
باتلاق خزه خشک

پیشگری از گرفتاری در باتلاق

حتما این جمله را شنیده اید: «پیشگری بهتر از درمان است.» در نتیجه در طبیعت گردی و ماجراجویی های خود سعی کنید در دام باتلاق و مرداب ها نیفتید و اگر در دام باتلاق گرفتار شدید راهکارهایی که معرفی می کنیم را باید با خونسردی مرحله به مرحله اجرایی کنید.

مناطق مشخصی هستند که احتمال وجود باتلاق در آن جا زیاد است برای مثال:

* جلگه ها

* اطراف دریاچه ها

* مناطق کویری و بیابانی

* مناطقی در جنگل که بستر آبی دارند.

* نزدیکی های منابع آب زیر زمینی

موارد بسیاری وجود دارد که به وسیله آن می توان باتلاق ها را شناسایی کرد برای مثال بخش هایی از زمین که به شکلی عجیب لایه لایه شده و آب وجود دارد احتمالا آن جا باتلاق وجود دارد و قبل از عبور از آن باید با چوب دستی مسیر را بررسی کنید. راستی از چوب دستی گفتیم! در طبیعت گردی وجود یک چوب دستی یا باتوم کوهنوردی در وسایلتان ضروری است و در بسیاری از موقعیت ها حکم نجات شما را خواهد داشت.

رهایی از باتلاق

راهکارهایی برای نجات از باتلاق

در هنگام گرفتاری پیش از انجام هر کاری باید خونسردی خودتان را حفظ کنید! شما مجبور به این کارید زیرا عدم خونسردی نتیجه ای جز خطرات زیاد و حتی مرگ، نخواهد داشت.

مرحله 1) خودتان را سبک کنید

وقتی به دام افتادید، سریعا وسایل همراهتان مانند کوله پشتی را از خود جدا کنید! با این کار چگالی شما از چگالی باتلاق کمتر شده  و به طور کامل فرو نخواهید رفت و در آن شناور خواهید شد.

اگر امکانش هست بدون حرکت زیاد کفش هایتان را نیز از پا خارج کنید، اما مراقب باشید خارج کردن کفش از پا، حالت مکش ایجاد کرده و به فرو رفتن بیشتر کمک می کند. بسیاری پیشنهاد می کنند که در هنگام عبور از مکان هایی که احتمال وجود باتلاق هست بدون کفش قدم بردارید، اما انگل های موجود در باتلاق ها را هم باید در نظر گرفت که می توانند از طریق پوست به بدن انسان نفوذ کنند! انتخاب با شماست!

رهایی از باتلاق

مرحله 2) وزن بدن خود را در سطح پخش کنید

هنگامی که متوجه گرفتاری در باتلاق شدید، سریعا به سمت عقب بخزید و یا با آزاد کردن پاها به سمت بالا بر روی آب شناور شوید تا تمام وزن شما بر روی پاهایتان نباشد. اگر با حفظ خونسردی کم تقلا کنید، مدت زیادی را بر روی باتلاق شناور می مانید.

مرحله 2)

مرحله 3) عمیق نفس بکشید

نفس های عمیق نه تنها باعث حفظ خونسردی می شوند، بلکه با پر شدن حجم ریه هایتان راحت تر شناور خواهید ماند. این نکته را فراموش نکنید که با خونسرد بودن و حفظ هوا در شُش هایتان،  فرو رفتن بسیار بعید خواهد بود.

رهایی از باتلاق

مرحله 4) آماده شنا شوید

حال که به پشت شناور هستید، سعی کنید به آرامی به سمت خارج باتلاق شنا کرده و از آن خارج شوید یا تکیه گاهی پیدا کنید.

نکته: اگر از کمر به پایین در باتلاق گرفتار شدید، باید پاهایتان را آزاد کنید. به این شکل که یک پا را به صورت عرضی حرکت داده تا فضایی را درون باتلاق ایجاد شود و به کمک این فضای ایجاد شده پاها را آزاد می کنید.

رهایی از باتلاق

سخن آخر

 توصیه می کنیم به هیچ وجه تنها و آموزش ندیده دست به طبیعت گردی های سخت نزنید. اگر قصد جنگل نوردی دارید و در مناطقی حدس می زنید که باتلاق وجود دارد، به صروت گروهی اما با فاصله چند متری از هم حرکت کنید و طنابی را به یکدیگر متصل کنید تا در صورت گرفتاری در باتلاق، سریعا بتوانید به آن فرد کمک کنید.

 آیا تاکنون باتلاق ها را از نزدیک شناسایی کرده اید؟

تجربه گرفتاری در باتلاق برایتان پیش آمده؟

نظرات و تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

آیا این مطلب مفید بود؟

15 دیدگاه

جدید ترین دیدگاه

سلام مطالب خوب و ارزشمندی بود سپاس فراوان

انتشار:25 اسفند 1402

آیا این دیدگاه مفید بود؟

ایران باتلاقش کجا بوده.مگر قلب جنگل آمازون هستیم.وسط کویر هم که هیچ انسان عاقلی نمیاد پیاده روی کنه تنها رو اون پهنه از شنزار.کویر که همش یدست ریگو ماسه هست واقعا خطر داره اره.ولی چکاریه.سواحل دریاهامونم همش امن هست.یا بلطف برادرها تابلو زدن.اینا همش واسه تو فیلم هست.گاو خونی با اون عظمت ۱/۵متره بابا.

چند سال پیش تو کوههای نزدیک امیدیه در خوزستان روز 13بدر 5نفر از دوخانواده توباتلاق گیر افتادن وفوت شدن

16 فروردین 1403

سلام دیدی که تو شیراز ۶ نفر تو باتلاق گیر کردن و فوت کردن

08 فروردین 1403

اخبار شیراز رو دنبال کن تا بفهمی یه ساعت پیش باتلاق چند نفرو کشته

07 فروردین 1403

انتشار:03 اسفند 1402

آیا این دیدگاه مفید بود؟

سلام همیشه در مناطق باتلاقی چوبدستی ۲ تا ۳ متری بهمراه داشته باشید تا نه تنها عمق را تخمین ویا بتوانید به روی آن بایستید بلکه با کمک آن بصورت سینه خیز شده و پاروزنان در سطح باطلاق لغزیده و خارج شوید. سعید روحانی پردیس

دو سه متر چوب یک کیلومتر راه رفتی از کمر دونیم میشه آدم..بهترین راه حل .تنها نرفتن وطناب هست.با فاصله راه رفتن

03 اسفند 1402

انتشار:27 آذر 1402

آیا این دیدگاه مفید بود؟

اپلیکیشن کارناوال

با نصب اپلیکیشن کارناوال، کنترل سفر را این بار شما به دست بگیرید. در این اپلیکیشن شما دنیایی از امکانات و خدمات را همیشه و همه جا در جیب خود دارید؛ آشنایی با جاذبه ها و فرهنگ شهرها و کشورهای مختلف، رزرو آنلاین بلیت هواپیما و یا حتی رزرو انواع اقامت بسته به سلیقه و بودجه ای که دارید. اپلیکیشن کارناوال یعنی کنترل سفر در دست شما.

Android

IOS

مجوزها و نمادها

هدف اصلی کارناوال این است که بهترین خدمات گردشگری را به صورت آنلاین به کاربران خود ارائه دهد. هر آن چیزی که برای سفر خود نیاز دارید را از کارناوال بخواهید؛ از آشنایی با جاذبه ها، سوغات و غذاهای محلی تا رزرو آنلاین بلیت هواپیما و انواع اقامتگاه. در هر جا و در هر ساعت از شبانه روز، می توانید به صورت آنلاین خدمات سفر خود را رزرو کنید و یا هر سوالی دارید از ما بپرسید. کارناوال کنترل سفر شماست!

کلیه حقوق مادی و معنوی کارناوال برای شرکت کاروان سفر های هیرمان محفوظ است. استفاده از محتوای سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط امکان پذیر است.