
کارناوال
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
16 اردیبهشت 1397
به روز رسانی
15 شهریور 1398
به گزارش عصر ایران، طبق آخرین آمار حدود پنج میلیون گردشگر خارجی وارد ایران شده و این در حالی است که سال گذشته حدود 9 میلیون گردشگر ایرانی به خارج از ایران سفر کردهاند.
در فصول عادی روزانه 20 پرواز و در فصلهای ویژه 40 پرواز از ایران به مقصد استانبول میرود. اینها تنها بخشی از 9 تا 12 میلیون گردشگر ایرانی هستند که ایران را به مقصد کشورهای دور و نزدیک ترک میکنند. از این میان بالغ بر یکسوم این سفرها به مقصد ترکیه، دبی، گرجستان و آذربایجان بوده و تنها در سال 95 میزان سفرهای خارجی ایرانیان به این چهار کشور 45 درصد افزایش یافته است.
حالا دولتمردان سعی دارند تا با ایجاد محدودیت های ارزی بازی را به نفع گردشگری داخلی عوض کنند. ولی الله سیف رییس کل بانک مرکزی هم برای حمایت از گردشگری داخلی آستین بالا زده و با اشاره به اینکه مسافرت خارجی ارز قابل توجهی را به اقتصاد ما تحمیل می کند، خواستار ترویج ایرانگردی و سفرهای ارزان داخلی شده است.
هرچند که او رقمی را در رابطه با میزان ارزی که توسط مسافران از کشور خارج می شود اشاره ای نکرده اما آنگونه که محمد باقر نوبخت -معاون رییسجمهور و رییس سازمان برنامه و بودجه- پیش تر اعلام کرده بود مسافران ایرانی سالانه ۹میلیارد دلار ارز از کشور خارج می کنند که فشار زیادی به بازار ارز وارد می آورد.
رشد 7 برابری گردشگری در 3 دهه
اما در شرایطی که گردشگری داخلی خیلی راحت قافیه را به گردشگری خارجی باخته است؛ طبق آمار اعلامی از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در سال 1950 میلادی شمار گردشگران در سرتاسر جهان فقط 25 میلیون نفر بود، در طول سه دهه این عدد 7برابر شد و در سال 1980 به 178میلیون نفر رسید. این عدد درسال 2000 به 674 میلیون نفر و در سال 2015 به یک میلیارد و 186میلیون نفر افزایش پیدا کرده است.
این آمارها به خوبی نشان می دهد که هیچ بخشی در اقتصاد به اندازه این صنعت رشد نداشته است. به گفته مونسان -معاون رییس جمهور- سهم صنعت گردشگری در سال 2015، به 1260میلیارد دلار و سهم مستقیم گردشگری در تولید ناخالص داخلی (GDP) در دنیا 2200 میلیارد دلار بوده و نقش مستقیم گردشگری در اشتغال هم به عدد 108میلیون شغل رسیده است.
از نظر اشتغال مستقیم و غیر مستقیم به عدد 284 میلیون شغل در این صنعت سبز می رسیم، یعنی به ازای هر یازده شغل در جهان یکی از شغلها به حوزه گردشگری مربوط است. این اثرات مهم این بخش در ایجاد درآمد و شغل را نشان می دهد. اینها همه در حالی است که در برنامه ششم اقتصاد ایران به ایجاد سالانه یک میلیون شغل اشاره شده است. یک میلیون شغلی که به زعم اقتصاد دان ها دست یافتن به آن بسیار دشوار است.
تراز منفی 4 میلیون نفری ایران در گردشگری
اما چه شده که ایران قافیه صنعت گردشگری را به رقبا باخته است؟ یکی از ضعیفترین عملکردها در گردشگری مربوط به زیرساختهای خدمات گردشگری با رتبه 117 است. این بخش محدود به سازمان میراث فرهنگی نمیشود و موضوعی فرابخشی به شمار می رود. رتبه زیرساختی که در بنادر و زمین، تاثیر مستقیمی در وضع گردشگری دارد در مجموع 75 است. اما عواملی که موجب شده ارزانترین مقصد گردشگری جهان، تنها سالانه 5.2 میلیون گردشگر خارجی داشته باشد به همین جا ختم نمی شود؛ حتا اگر به گواه یونسکو به لحاظ تعداد بناها و سایتهای تاریخی و طبیعی رتبه دهم جهان را داشته باشد.
عدم توفیق ایران در جذب گردشگر خارجی تنها یک روی سکه بوده و روی دیگر سکه افزایش روزافزون سفرهای ایرانیان به خارج از کشور است. آمارهایی که میگوید تراز گردشگری ایران منفی چهار میلیون نفر در سال است و ایران نه تنها نتوانسته گردشگران خارجی بیشتری را به سرزمین خود دعوت کند که سالانه دو برابر این عدد گردشگر به دیگر کشورها فرستاده است.
#اخبار روز گردشگری را در کارناوال دنبال کنید.
دیدگاه جدید