نظرسنجی سرویس جدید کارناوال
نگاه سریع
پارکینگ
ندارد
آنتن موبایل
دارد
راهنما
دارد
ایستگاه مترو
550 متر پیاده روی - ایستگاه زندیه
پمپ بنزین
4 کیلومتر - سرداران
ایستگاه اتوبوس
200 متر - میدان شهرداری
امتیاز نقد و بررسی کارناوال
امتیاز نقد و بررسی کاربران
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
20 فروردین 1398
به روز رسانی
20 آبان 1398
معرفی /
ارگ کریمخان شیراز یکی از جاذبه هایی است که در شهر بهارنارنج انتظارتان را می کشد. همین که به نزدیکی این بنا می رسید، توجه تان به دیوار و برج ها جلب می شود و با قدم گذاشتن به داخل ارگ کریمخان، فضایی متفاوت از دیگر ارگ ها پیش روی تان قرار می گیرد. کارناوال می خواهد به بررسی این اثر بپردازد، از معماری ارگ کریمخان برای تان بگوید و نگاهی به تاریخچه این بنا بیندازد. با ما همراه باشید و یکی دیگر از آثار تاریخی ایران را بشناسید.
چرا ارگ کریم خان؟
در مرکز شهر شیراز و شمال شرق میدان شهدا، بنایی عظیم توجه را به خود جلب می کند که یادگاری ارزشمند از دوران زندیه به شمار می رود. نامش ارگ کریم خان است و با دیوار و برج و بارو از دیگر قسمت های شهر متمایز می شود. ارگ گونهای از ساختمانهای بلند و محصور است که نمونه های متنوعی از آن در معماری قدیم به چشم می خورد. این واژه در لغت نامه دهخدا به قلعه کوچکی گفته می شود که در میان قلعهای بزرگ ساخته شده باشد. بسیاری بر این عقیده اند که ارگ کریم خان نشانه ای از ارگ های دیگر همچون بم ندارد. گفته می شود کریم خان زند تحت تاثیر معماری صفویه میدان بزرگی را در شهر شیراز ساخت و ضلع غربی این میدان را به کاخ اندرونی خود و جایی برای اسکان خانواده سلطنتی اختصاص داد که به اشتباه آن را ارگ نامیدند.
این ارگ زمانی محل زندگی کریم خان زند بود و به همین سبب با نام کریم خانی مشهور شد. ارگ کریم خان سرد و گرم روزگار را چشید و پا برجا ایستاد تا امروز به یکی از مهم ترین دیدنی های شیراز و برجسته ترین یادگاری سلسله زندیه بدل شود و گردشگران را به سوی خود بکشاند. این بنا در ۱۴ خرداد ۱۳۵۱ با شماره ۹۱۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مساحت ارگ برابر 4000 مترمربع است و در مرکز محوطه ای به مساحت 12800 مترمربع قرار دارد. در ساخت مجموعه ارگ کریم خان از دو معماری مسکونی و نظامی استفاده شده است. در بیرون بنا این معماری نظامی است که جلوه گری می کند. 4 برج با ارتفاع 14 متر و دیوارهای مرتفع 12 متری که ضخامت شان در پایه ۳ متر و در بالا 2.8 متر است، حکایت از کاربری دفاعی بنا دارند. خندقی که در آن زمان دور تا دور بنا وجود داشته نیز نشان دهنده امنیت بالا و اهمیت ویژگی دفاعی بنا است. نکته جالبی که در مورد برج ها وجود دارد این است که یکی از آنها مانند برج پیزا کج شده بود. این مساله در آن زمان به جاذبه ای برای این سازه تبدیل شد اما روند توقف کجشدگی این برج باید به لحاظ فنی و مهندسی مورد بررسی بیشتری قرار گیرد.
در بخش درونی ارگ اما با فضای متفاوتی مواجه می شویم؛ فضایی با ایوانها و اتاقهای نقاشی شده، آبنماها و باغچهها که همگی از ظرافت خاصی برخوردارند. در هر یک از اضلاع شمال، جنوب و غرب بنا یک ایوان دیده می شود که شش اتاق مسکونی در دو طرف آن قرار دارد. ضلع شرقی سازه نیز به حمام خصوصی و برخی امکانات خدماتی اختصاص یافته است. همگی اینها ویژگی مسکونی ارگ را نشان می دهند.
بیشترین مصالح به کار رفته در بنا آجر و سنگ است. سنگ مرمرهای بنا را از تبریز به اینجا آورده اند و سنگ آهک هایی نیز در ساختار بنا دیده می شود که معروف به گندمک هستند. بر روی سنگها علامت هایی به چشم می خورد که منحصر به سنگتراشِ سازنده آن قطعه بوده و به منزله مهر سنگتراش هستند.
بخش های مختلف
در ادامه با نگاهی ریزبینانه تر با بخش های مختلف این اثر آشنا می شویم.
1- محوطه و نمای بیرونی
دیوار های آجری کنگره دار با ارتفاع 12 متر قسمت بیرونی ارگ را تشکیل می دهند که بسیار ضخیم و نفوذناپذیر هستند و بیشترین ضخامت دیوارها در این بنا متعلق به دیوارهای بیرونی ارگ است. در لبههای دیوار جان پناه های متعددی به چشم می خورند که فضای بسیار مناسبی جهت دیدهبانی و تیراندازی به هنگام جنگ بوده اند. در این دیوارها درقسمت بالا ناودان هایی سنگی جهت باران تعبیه شده است و نیز مزغله هایی (شکاف) جهت تیراندازی دیده می شود.
در هر گوشه از این دیوارها یک برج 14 متری از لاشه سنگ و شفته آهک ساخته شده است که عمق پی هر یک از آنها به 6 متر می رسد. این برج ها سه طبقه مجزا دارند و راه پلههایی به صورت دَوَرانی دسترسی به طبقات مختلف آنها را ممکن می کنند. در طبقات این برج ها دو اتاق وجود دارد؛ یکی جهت استراحت نگهبانان و دیگری برای نگهداری اسلحه. این برج ها دری به پشت دیوارها دارند و دسترسی به آنها از درون ارگ ممکن است.
طرح این برجهای دایرهای شکل در چهار گوشه بنا، به وفور در پلان کاروانسراهای دوره صفوی به چشم می خورد. در هنگام ساخت برج شمال غربی معماران به این نتیجه رسیدند که خاک این قسمت برای ایجاد برج بزرگ ارگ مناسب نیست و ممکن است در آینده سازه نشست کند. به همین علت محل ساخت بنا را چند متر به سمت غرب کشیدند و شکل کلی این بنا به صورت یک ذوزنقه ناقص درآمد.
در نمای بیرونی ورودی ارگ یک تابلوی کاشیکاری متعلق به دوره قاجار دیده می شود که صحنه نبرد رستم با دیو سفید را به تصویر کشیده است. در ضلع شرقی بالای در ورودی در قسمت داخلی بنا نیز کاشیکاری هایی وجود داشته که امروزه کاملا از بین رفته است.
به طور کلی در ظاهر بنا و حتا در محوطه داخلی تزیین زیادی دیده نمی شود و تنها تزیینات موجود، در نمای داخلی اتاق ها هستند. تنها تزیینات بیرونی، نقوشی در طرحهای نیمه خوشه انگوری و رفت و برگشت مثلث، لوزی، زیگزاگ و ترنج هستند که با آجر ایجاد شده اند.
در دور تا دور لبه بام، چندین شیرسر دیده می شود. شیرسر نوعی سایبان از جنس چوب است که تزیینات ظریف و زیبایی دارد و علاوه بر دادن جلوه متفاوت به ساختمان کاربردهایی همچون جلوگیری از تابش نور آزار دهنده آفتاب و ایجاد سایه نیز داشته است. این عنصر سر پناهی برای مواقع بارش باران و برف نیز بوده و از نمای ساختمان در برابر نزولات آسمانی نیز محافظت می کرده است.
شیرسرها در ارگ کریم خان از تابش مستقیم خورشید در ظهر تابستان به داخل اتاقها جلوگیری می کردند و در هنگام بارندگی محافظ خوبی برای پنجرههای بزرگ گره چینی بودند.
2- اتاق ها
قسمتهای مسکونی ارگ در ضلعهای شمالی، غربی و جنوبی آن قرار دارند. در هر کدام از این بخش ها ایوانی با دو ستون سنگی دیده می شود که شش اتاق در دو طرف خود دارند. جالب است بدانید در زمان قاجار ستون های سنگی ایوان ها را با یکدیگر جا به جا کردند.
در داخل اتاق ها این عناصر معماری دیده می شوند:
دوال و تاقچه پایین و بالای آن: دوال عنصری است که بعد از کلاف بندیِ پای طاق ها و بر روی پنجره ها، جرزها و بالای تاقچه ها می سازند. این عنصر با گچ و به شکلی ساده که برجسته تر از دیوار است ساخته می شود. داخل طاقچههای بالای دوال مزین به نقوش تذهیبی است که از سه بخش تشکیل شده است: یک نقش بزرگتر در وسط و نقش شاپرک در بالا و پایین آن. بالای تاقچه های پایین نیز کتیبه هایی دیده می شوند که چهره خاصی به بنا بخشیده اند.
سردر: به مدخل اصلی ورودی اتلاق می شود.
ازارهها: قسمتی از پایین دیوار که آن را با سنگ و کاشی می پوشانند.
ارسی: پنجره مشبکی که به صورت بالارو باز می شود و تزیینات شیشه رنگی نیز در آن استفاده می کنند.
پستو: اتاق کوچکی که در پشت اتاق دیگری می سازند تا اشیا و لوازم خانه را در آن نگهداری کنند.
مقرنس: یکی از عناصر تزیینی معماری و پرکاربرد در زیباسازی بناهای ایرانی همچون مساجد و آرامگاههاست. مقرنسها طبقاتی روی هم ساخته شده هستند که برای آرایش بناها یا برای تبدیل از یک شکل هندسی به شکل هندسی دیگر به کار میروند. نقوش مقرنس سقف ها در هر یک از اتاق های ارگ کریم خان کاملا منحصر به فرد است. تنها در دو اتاق در ضلع شمالی و جنوبی سقف ها مقرنس کامل دارند و دو برابر طاق های معمول در ارگ بر روی آنها کار شده است.
قطاربندی: مقرنسی است كه در یک خط مستقیم كار شده باشد مانند مقرنس بین طاق و ديوارهای یک اتاق.
اتاقهای ارگ کریم خان از داخل به هم مرتبط هستند و بدون بیرون آمدن از فضای داخلی می توان در آنها رفت و آمد داشت. ورودی اتاقها دقیقا رو به روی هم قرار دارند و تنها یک فضای راهرو مانند بین دو اتاق دیده می شود. اتاق های کوچک، بالای راهروها قرار گرفته اند. چهار اتاق در هر ضلع مزین به مقرنس و تزییناتی چنینی هستند؛ اما در نقاشی آنها از مواد و مصالح با کیفیت پایین استفاده شده است.
در قسمت پشتی اتاق های کوچک، پستویی وجود دارد. در هر ضلع در دو طرف شاه نشین راهروهای کوچکی نیز تعبیه شده است که راه ارتباطی با محوطه محسوب می شوند و هیچ ارتباطی با اتاق های اصلی ندارند. در راهروها اتاق های کوچکی نیز ساخته اند که توسط پلکانی به راهروی پایین متصل میشوند و بیشتر جهت استراحت غلامان مورد استفاده قرار می گرفتند.
3- شاه نشین
شاهنشین قسمتی آفتاب گیر از خانه است که بزرگتر و دارای سقفی مرتفع تر از سایر اتاق ها بوده و به آن سه دری یا پنج دری نیز می گویند. در اضلاع شمالی، غربی و جنوبی ارگ کریم خان شاه نشین هایی وجود دارد که با عنوان تالار بلندپایه یا بهشت پیرایه نیز خوانده می شود.
شاه نشین شمالی مناسب زمستان است و به هنگام برودت هوا مورد استفاده قرار می گرفته است. دو ستون جلوی این شاه نشین از سنگ یکپارچه معروف به گندمک ساخته شده اند و بر روی آنها تزیینات گل شاه عباسی دیده می شود. در این شاه نشین یک نیم کاسه مقرنس وجود دارد که رو به حیاط است و زیر آن بخاری قرار دارد. قسمت دوال زیر سقف نیز با مقرنس تزیین شده و سقف کاذب چوبی داشته است. اتاق های شمالی کاملا قرینه قسمت جنوبی هستند.
شاه نشین اصلی، شاه نشین ضلع غربی است که که کاربردی تابستانه دارد و روبه روی حوض بزرگ واقع شده است. این شاه نشین ستون های چوبی با تزیینات مارپیچ دارد. چوب این ستون ها یک تکه و از درخت سرو است و در قسمت بالای آن تزیینات مقرنس خودنمایی می کند.
شاه نشین جنوبی در تمام ایام سال مورد استفاده قرار می گرفته و فضایی چهارفصل بوده است.
4- حوض های آب و سیستم آبرسانی
آب ارگ کریم خان از آب قنات رکن آباد معروف به رکنی تامین می شده است؛ این آب بهترین آب شیراز از لحاظ املاح معدنی بوده و امروزه با خراب شدن این قنات سیستم آبرسانی ارگ نیز از میان رفته است.
در جلوی هر ایوان، حوض چهارگوشی وجود دارد. حوض های مجموعه ارگ کریم خان از سنگهای یکپارچه هستند و فواره هایی در آنها دیده می شود. جنس سنگ این حوض ها از نوع آهکی است که به اتابک شهرت دارد. این نوع حوض ها در برابر آب و فرسایش آن مقاومت بسیار خوبی از خود نشان می دهند.
آبراههای در امتداد حوضهای شمالی و جنوبی مجمموعه وجود دارد که در انتها به یک گودال مکعب شکل سنگی می رسد.
5- حمام ارگ
حمام ارگ را می توان جزو اولین حمامهای اختصاصی با این سبک در ایران به شمار آورد. این حمام دست نخورده ترین بخش ارگ بوده و برای استحمام خانواه سلطنتی کاربرد داشته است. این حمام مانند بسیاری از حمام های قدیمی سربینه (رختکن) دارد که در آن چهار سکو جهت نشستن و تعویض لباس دیده می شود. در زیر سکوهای سربینه می توان محل گذاشتن کفش و بسته لباس را نیز مشاهده کرد.
در وسط سربینه حوض هشت گوشی خودنمایی می کند و در گوشه ای از این قسمت محلی برای گرم کردن فضا توسط آتش و درست کردن چای و قلیان تعبیه شده است.
سربینه تنها محل تعویض لباس نبوده و کارهای دیگری نیز در آن صورت می گرفته است که برخی از آنها عبارتند از: حجامت، خالکوبی، مشت و مال، صحبت کردن، صرف چای و قلیان کشیدن و ...
یک راهرو سربینه را به گرم خانه متصل می کند که شامل 3 قسمت است: فضای گرم خانه، خزینه و نورخانه
خزینه نیز دارای چند قسمت است که عبارتند از: دیگ مسی نصب شده در وسط که در زیر آن آتش روشن می کرده اند و دو حوض طرفین با آب ولرم.
کانالهایی جهت جریان هوای گرم در گرم خانه وجود دارد که به زیر دیگ خزانه متصل هستند.
کریم خان پس از تکیه زدن بر تخت سلطنت، شیراز را به عنوان پایتخت پادشاهی اش برگزید و به مرور زمان سازه های متعددی را در آن بنا نهاد. وی طرح جالبی از ساخت و ساز را در سر داشت؛ این طرح آمیزهای از معماری خاص صفوی و یادمانهای به جا مانده از تخت جمشید بود که چهره شیراز را دگرگون می کرد.
ارگ کریم خان یکی از همین بناها بود که بین سال های 1145 تا 1146 خورشیدی ساخته شد تا محل استقرار حکومت باشد. کریم خان بهترین معماران آن دوران را به کار گماشت تا شاهکاری را برای او خلق کنند. مصالح این بنا از بهترین نوع و از داخل و خارج کشور تهیه شدند و ساخت بنا در کمترین زمان ممکن به پایان رسید.
با از هم پاشیدن سلسله زندیه و روی کار آمدن قاجارها، این بنا به محل زندگی فرمانروایان محلی تبدیل شد. عبدالحسین میرزا فرمانفرما، شاهزاده قاجاری، در دوره حکمرانی اش بر فارس دستور داد تا مینیاتورهای نقاشی شده در این بنا را مرمت کنند و چهره این ارگ را سر و سامان دهند.
هر کدام از فرمانروایان، با اعمال سلیقه شخصی خود، دخل و تصرف هایی در بنا ایجاد کردند که از جمله آنها ایجاد عمارت هایی در حیاط بود که چهره نامناسبی به ارگ داد. آنها نقاشیهای دوران زندیه را نیز پوشاندند و تزیینات دیگری را ایجاد کردند. برای انجام این کار سطح دیوار را با تیشه تراشیدند چرا که گچ به راحتی روی لایههای قبلی گچ قرار نمی گرفت.
در زمان سلطنت سلسله پهلوی و در سال ۱۳۱۰ به دنبال ساخت مرکز شهربانی، ارگ به عنوان زندان مورد استفاده قرار گرفت و متحمل آسیب هایی جدی شد. در سال ۱۳۵۰ مسوولیت این ارگ را برعهده اداره فرهنگ و هنر وقت گذاشتند و ارگ کریم خان تحویل دفتر فنی حفاظت آثار باستانی شد. امروزه نیز این بنای عظیم زیر نظر سازمان میراث فرهنگی جمهوری اسلامی ایران اداره میشود.
هوشنگ اسفندیاری - سرپرست کارگاه مرمت ارگ کریم خان- پژوهشی را در رابطه با بنای ارگ کریم خان زند انجام داده و به نکاتی درباره معماری و توصیف محوطه و نقوش و تزیینات این بنا دست یافته است. امروزه قسمتهایی از این بنای ارزشمند توسط گروههای کارشناس مرمت احیا شده اند اما هنوز هم جای قسمتهایی از طرحها و نقاشیها و مقرنسهای سقف ها در این اثر خالی است و روز به روز بر شدت آسیب افزوده می شود.
راه دسترسی
آدرس: استان فارس، شیراز، شمال شرقی میدان شهدا
برای دسترسی به این اثر با وسایل نقلیه عمومی می توانید از دو راه اقدام کنید:
مترو: ایستگاه زندیه نزدیک ترین ایستگاه به ارگ است و پس از آن حدود 10 دقیقه پیاده روی تا میدان شهدا در پیش دارید که البته می توانید آن را با تاکسی نیز طی کنید.
اتوبوس: برای رسیدن به ارگ اتوبوس هایی را انتخاب کنید که در مسیرشان از میدان شهدا می گذرند. در این میدان از اتوبوس پیاده شده و چند قدم آن طرف تر ارگ را ببینید.
اطلاعات بازدید
زمان بازدید: شش ماه اول سال از 8:30 تا 20:30
هزینه بازدید: 5000 تومان برای اتباع ایرانی و 50000 تومان برای اتباع خارجی
دیدنی های اطراف
موزه پارس در فاصله 450 متری
بازار وکیل در فاصله 650 متری
مسجد وکیل در فاصله 700 متری
حمام وکیل در فاصله 550 متری
نظرات خارجی ها
شیراز از آن دسته شهرهایی است که گردشگران خارجی حتما در سفرشان به ایران سری به آن می زنند و از بناهای آن دیدن می کنند. در ادامه نظرات همین گردشگران را در مورد ارگ کریم خان می خوانیم که در وبسایت تریپ ادوایزر منتشر شده اند:
گردشگر هلندی | تاریخ بازدید فروردین 98
بیرون مجموعه بهتر از داخل آن است.
فضای اطراف ارگ زیباست و نیمکت های دوست داشتنی برای نشستن و تماشای مردم در آنجا وجود دارد. در داخل یک زندان قدیمی بود. تنها 2 ستون اصلی در اینجا وجود دارد و بقیه به تهران منتقل شده اند. حمام قدیمی خوب است اما چیز خاصی ندارد. به طور کلی داخل مجموعه برای عکاسی خوب نیست اما خارج ساختمان با حضور مردم بسیار جذاب است. اگر تنها باشید افراد زیادی به سراغ تان می آیند تا هم صحبت داشته باشید.
گردشگر دانمارکی | تاریخ بازدید بهمن 97
چیز زیادی برای بازدید ندارد.
این جاذبه از بیرون زیباتر است و درون آن چیز خاصی وجود ندارد. تنها 15 دقیقه زمان می برد تا داخل را بازدید کنید و چند عکس بگیرید.
گردشگر برزیلی | تاریخ بازدید آبان 97
ارگی قابل توجه در شیراز
وقتی از شیراز بازدید می کنید، قطعا برای یک بار هم که شده از کنار دیوارهای مرتفع 14 متری عبور می کنید. دیوارهایی که به ارگ کریم خان تعلق دارند؛ بنایی که بین سال های 1766 و 1767 تحت نظر کریم خان - بنیانگذار سلسله زند و حاکم ایران از 1751 تا 1779- ساخته شده است. اینجا شبیه یک دژ قرون وسطایی به نظر می رسد که کاربری نظامی و مسکونی داشته است. ارگ کریم خان بیشتر برای زندگی خاندان سلطنتی مورد استفاده قرار می گرفت و پس از سلسله زند، محل زندگی فرمانداران بود. نورپردازی های زیبایی به این مجموعه افزوده اند که آن را زیباتر می کند. از این بازدید لذت بردم.
گردشگر عراقی | تاریخ بازدید آبان 97
تاریخ را بو بکشید.
بازدید از این ارگ لذت بخش است و یکی از جاهایی است که نباید دیدنش را در شیراز از دست بدهید. در اینجا می توانید قدرت معماری گذشته را ببینید.
گردشگری از کانادا | تاریخ بازدید مهر 97
ارگ
محل زندگی کریم خان زند که در زمانی یک زندان بود. همچنین می توانید یک حمام قدیمی را در مجموعه ببینید که به خانواده سلطنتی تعلق داشته است.
دغدغه های کارناوالی
ارگ کریم خان با وجود مرمت های انجام شده باز هم مشکلاتی دارد که لازم است هر چه سریع تر به آنها رسیدگی شود تا بیش از این شاهد تخریب بخش های مختلف آن نباشیم.
متاسفانه نا آگاهی مردم از ارزش و اهمیت بناهای تاریخی در اینجا هم کار دست میراث کشور داده و یادگاری نویسی های انجام شده چهره بنا را مخدوش کرده است. باید تلاش کنیم تا با فرهنگ سازی جلوی این کار مخرب را بگیریم.
توصیه های کارناوالی
در سفر به شیراز چشیدن طعم غذاهای سنتی و خوراکی های خوشمزه این دیار را فراموش نکنید و طعم تازه ای به سفرتان بدهید.
در مدت حضورتان در این شهر سری هم به بازار وکیل بزنید و برای عزیزان تان سوغاتی های خوشمزه و صنایع دستی رنگارنگ تهیه کنید.
در ایام نوروز و ایام پیک سفر به شیراز کالسکه ها و اسب هایی را در حوالی ارگ کریم خان خواهید دید که می توانید با پرداخت هزینه تجربه ای متفاوت را برای خود رقم بزنید.
سخن آخر
یادگاری های شاهان گذشته ایران زمین هر یک دنیایی تازه را پیش روی ما قرار می دهند. ارگ کریم خان هم جریان زندگی شاه زند و فرمانروایان قاجار را روایت می کند کافیست دل به نقش دیوارها بسپاریم یا برای دقایقی خیال مان را به کار گیریم تا آن روزگاران را تصور کنیم. اگر راهی شیراز شدید و از این جاذبه دیدن کردید دیگر دوستان کارناوالی را هم در این تجربه شریک کنید.
دیدگاه ها و تجربه های خود را با ما به اشتراک بگذارید.
نتیجه نقد و بررسی کارناوال
4.4
بررسی شده توسط بهاره فلاح
ارزش تاریخی | (خوب) 4 |
ارزش معماری | (عالی) 5 |
شرایط نگهداری و مرمت | (خوب) 3.5 |
حال و هوای خوش | (خوب) 4 |
دسترسی به وسایل حملونقل عمومی | (عالی) 4.5 |
نقاط قوت
نقاط ضعف
کلیه حقوق مادی و معنوی برای کارناوال محفوظ است. استفاده از مطالب و تصاویر سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط کارناوال امکان پذیر است.