کارناوال - راهنمای سفر

کاخ ملت تهران

تهران، خیابان ولیعصر، خیابان شهید فلاحی (زعفرانیه)، انتهای خیابان شهید کمال طاهری، مجموعه سعدآباد

4.4

از 5 امتیاز

میانگین نظرات 2 کاربر

گالری تصاویر

مدت پیشنهادی بازدید

1 تا 2 ساعت

ساعت دسترسی

امروز پنج‌شنبه 09:00 صبح تا 18:45

شماره تماس

هزینه

5000 تومان

نکات ضروری

بلیت به صورت نقدی فروخته نمی شود و برای تهیه بلیت همراه داشتن کارت بانکی الزامی است.

همه چیز درباره کاخ ملت تهران

چرا بازدید کنیم؟

نقد و بررسی کارناوال

کجاست؟

نقشه و مسیر

آقام چی گفتن؟

نظرات کاربران

سوالی دارید؟

پرسش و پاسخ

نقد و بررسی کارناوال

کارناوال

نویسنده ارشد کارناوال

انتشار

24 مرداد 1397

به روز رسانی

21 خرداد 1399

معرفی /

کاخ ملت تهران | کاخ سفید مجموعه سعدآباد

در میان دیدنی های تهران به مجموعه سعدآباد سری می زنیم و به بازدید از کاخ ملت تهران می رویم؛ عمارتی که به سبب نمای سفیدش به کاخ سفید نیز شهرت دارد و یکی از بناهای پربازدید سعدآباد به شمار می‌رود. این ساختمان زمانی محل زندگی شاه پهلوی و خانواده اش بود و حالا به جاذبه‌ای تماشایی در شمال تهران تبدیل شده است. در باره معماری و تاریخچه کاخ ملت برای‌تان می‌گوییم و اطلاعات بازدید از آن را در اختیارتان می‌گذاریم. با کارناوال همراه باشید تا از قصه کاخ سفید تهران و جذابیت‌هایش بیشتر بدانید.

Photo by : Mina Sadeghi | Tasnim
Photo by : Unknown

چرا کاخ ملت؟


  • در مجموعه سعدآباد قرار دارد که مجموعه‌ای مهم و جذاب در تهران و حتی ایران محسوب می شود.
  • یکی از بناهای پربازدید مجموعه سعدآباد است.
  • تلفیقی از معماری ایرانی و اروپایی را به نمایش می‌گذارد.
  • اقامتگاه تابستانی پهلوی دوم و همسرش فرح دیبا بوده است.
  • نمای این ساختمان، شاهکار هنر سنگ‌کاری به شمار می‌رود.
  • نقاشی‌های رنگ و روغن و دیواری آن مشهور است.
  • مجموعه‌ای جذاب از بزرگترین فرش ها و لوسترها را در خود دارد.
  • در بخشی از آن موزه ملل برپاست و آثاری از ملت‌های اقصی نقاط جهان در آن می‌بینید.
Nicolas Hafner 

آشنایی با کاخ موزه ملت | کاخ سفید تهران

برای رسیدن به کاخ-موزه ملت باید از دروازه مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد عبور کنید تا وارد باغی با وسعت 110 هکتار شوید. مجموعه‌ای متشکل از کاخ ها و ساختمان‌ها و موزه‌های متعدد که در شمالی‌ترین و خوش آب و هواترین منطقه تهران واقع شده است. در میان باغ زیبای سعدآباد و در مقابل مجسمه باشکوه آرش کمانگیر، کاخی وجود دارد که زمانی نه چندان دور به عنوان اقامتگاه تابستانی پهلوی دوم و همسرش مورد استفاده قرار می گرفت. یافتن این سازه با آن نمای سفیدرنگش چندان کار سختی نیست. البته انتظار سازه‌ای با تزیینات بیرونی مجلل را نداشته باشید، کاخ ملت ظاهری ساده اما باشکوه دارد و استفاده از سنگ سفید در نمای آن باعث شده تا به کاخ سفید مشهور شود. 

همین که وارد این کاخ شوید، آن نمای ساده جای خودش را به تزیینات زیبا و تماشایی می‌دهد که در گوشه گوشه ساختمان به چشم می‌خورند. نقاشی‌های زیبا، گچ‌بری‌های حیرت‌انگیز و وسایل و دکور جذاب چیزی نیست که به این راحتی‌ها چشم از آنها بردارید. تابلوی های ارزنده‌ای از آثار هنرمندان ایران و سراسر جهان مانند فرشچیان، مارک شاگال، پل گوگن و ... را در این کاخ می بینید و حیرت‌زده خواهید شد.

کاخ موزه سفید با 5000 مترمربع وسعت، بزرگترین بنای مجموعه سعدآباد به شمار می رود و از جذاب ترین موزه های تهران است. این کاخ دو طبقه و یک زیرزمین دارد و در زمینی به مساحت 2164 مترمربع احداث شده است. 54 واحد مختلف از جمله 10 تالار بزرگ تشریفاتی در کاخ ملت ساخته شده است که بزرگترین‌شان 220 مترمربع وسعت دارد. حالا این کاخ پیش روی شماست تا وارد آن شوید و بیشتر در موردش بدانید.

تاریخچه کاخ ملت

در سال 1310 خورشیدی بود که ساخت بنایی متفاوت در باغ سعدآباد کلید خورد؛ بنایی که نقشه‌اش توسط مهندس خرسندی تهیه و محاسبات فنی آن توسط لئون طاطاووسيان، پپسيان و بوريس روسی انجام شد. کاخ در 1315 آماده شد اما سکونت در آن به صورت تدریجی و در طی سه سال صورت گرفت. 

 در فاصله سال‌های 1345 تا 1349 طراحان فرانسوی طبق سلیقه فرح دیبا دست به بازسازی ساختمان کاخ زدند و کمی تزیینات داخلی آن را تغییر دادند. از جمله این تغییرات می‌توان به این موارد اشاره کرد: تبدیل گل خانه و زیرزمین به سالن سینما، ایجاد موزه اختصاصی فرح، احداث انبار ظروف سلطنتی، ایجاد بخش رختشویخانه در طبقه زیرین ساختمان، تعبیه آسانسور و تجهیز بنا به سیستم های حرارتی- برودتی (فن کوئل)، نصب شیشه های ضد گلوله در بخشی از پنجره‌های طبقه همکف و ...

این کاخ به عنوان اقامتگاه تابستانی خانواده شاه مورد استفاده قرار می‌گرفت تا اینکه با وقوع انقلاب سال 1357 مجموعه سعدآباد کاربری گذشته خود را از دست داد و به شکل موزه درآمد. کاخ ملت در سال 1360 برای بازدید عموم در نظر گرفته شد و کاربری موزه پیدا کرد.

Photo by : Mohammad Khademosheikhi

معماری کاخ ملت

آنچه که این کاخ را از همان ابتدا متمایز می‌کرد ظاهر ساده ولی شکوهمند آن بود. نمای بیرونی به سبک ایرانی-رومی طراحی شد و چهار ستون اصلی بزرگ در چهارسوی سرسرا و چهار نورگیر در اطراف سقف مرکزی در نظر گرفتند. برای این کاخ، ظاهری اروپایی طراحی کردند؛ اما در عین حال آن را به هنر دست هنرمندان ایرانی آراستند. اساتیدی چون عبدالکریم شیخان، رضا ملائکه، حسین کاشی و غلامرضا پهلوان کار گچ بری های زیبای کاخ را انجام دادند. سنگ های مرمر سرسراها را از معادن یزد و تربت حیدریه تهیه کردند و سنگفرش کف فضاها را به استاد مشهور، لرزاده، سپردند.

تالارهای تشریفاتی اما با ویژگی متفاوتی ساخته شدند و آن تزییناتی با الهام از کاخ های اروپایی به ویژه سبک اشرافی فرانسه بود. نقاشی‌های دیواری سبک یونان باستان نیز به بنا اضافه شدند. حالا مجموعه فرش‌های بافت دست هنرمندان کرمان، کاشان، یزد و مشهد کاخ را آراسته اند و لوسترهایی بزرگ ساخت ایتالیا، فرانسه و چک-اسلواکی از سقف آویزان هستند که بزرگترین آنها، 108 شاخه دارد. دیوار تالارها پوشیده از پارچه‌های نفیس ابریشم، اطلس و تافته هستند و در تمامی قسمت ها تناسب رنگی خاصی دیده می‌شود.

درب و پنچره‌ اُرُسی در کاخ ملت

استفاده از نمادها و عناصر هندسی، گل و بته بر روی لوازم چوبی مانند منبر، صندوق مزار و رحل قرآن از قرن ۸ هجری قمری رواج یافت. اما رونق دوباره آن در اوایل قرن نهم هجری رخ داد و صنعتگران از مشبک و گره چینی در ساخت پنجره‌های منازل و کاخ‌ها استفاده کردند. تعبیه‌ شیشه‌های رنگی در چوب‌های مشبک از دوره‌ صفویه به بعد رونق یافت و ارسی های رنگی شکل گرفتند. در کاخ ملت قسمت کتیبه (پاتاق) یکی از پنج دری‌های ارسی دیده می‌شود که سبکی شبیه به زندیه و ۸ متر طول و 3 متر ارتفاع دارد. البته این ارسی در ۱۳۴۹-۱۳۴۶ و در جریان بازسازی به بنا افزوده شده است.

بخش های مختلف کاخ ملت

سرسرای طبقه اول

در ابتدا به سرسرای طبقه اول قدم می گذارید که مساحتی برابر 830.22 مترمربع دارد. پیشنهاد ما به شما این است که در این بخش کمی سر به هوا باشید تا از دیدن گچ‌بری‌های هنرمندانه موجود بر روی سقف جا نمانید. این تنها بخشی از گچ بری های مشهور بناست که رضا ملائکه، عبدالکریم شیخان و غلامرضا پهلوان (استاد قزوینی) آن را اجرا کرده‌اند.

مجموعه‌ای از سفالینه‌های ایران، از هزاره چهارم پیش از میلاد تا سده‌ هفتم هجری، اشيای نقاشی لاکی روغنی «پاپيه ماشه» شامل قلمدان، قاب آیينه، جعبه و نسخه‌های خطی قرآن مجيد، دعای کميل، شاهنامه و ديوان حافظ مربوط به سده‌های ۱۲ تا ۱۴ هجری قمری و کریستال‌هایی از دوره‌ قاجار هم در این سرسرا به نمایش درآمده‌اند. سفال خاکستری یکی از این آثار به نمایش در آمده است که به هزاره‌ اول قبل از میلاد تعلق دارد و از منطقه‌ املش به دست آمده است. 

قدیمی‌ترین پیانوی مجموعه‌ سعدآباد

در این بخش پیانویی با قدمت حدود ۱۳۰ سال می بینید که ساخت هنرمندی اتریشی-آلمانی به نام «بکر» است. این پیانو در روسیه و به دستور نیکُلای الکساندروویچ رومانوف (نیکلای دوم)، آخرین تزار روسیه، ساخته شد و آن را در زمان سلطنت وی به امپراتوری اتریش تقدیم کردند.

سطح پیانو منبت‌کاری بی نظیر هنرمندان روسیه را دارد و نشان سلطنتی خاندان رومانوف‌ها در آن خودنمایی می‌کند. کلاویه‌های این پیانو ۵۲ عدد است که تماما روکش عاج فیل دارند. یکی از ویژگی‌های این پیانو نداشتن پدال است چرا که در پیانوهای اولیه، پدال وجود نداشته است. هنوز مشخص نیست که این پیانو چگونه به ایران آمده و به دست خاندان پهلوی رسیده است.

سفال کوباچه

یک ظرف سفالی دسته‌دار، در سرسرا وجود دارد که دارای لعاب فیروزه‌ای رنگ است و نقوشی ظریف سیاه دارد که از به کارگیری تکنیک نقش برجسته‌ قلم سیاه حکایت می کند. دور گردن این ظرف نوارهای باریک عمودی دارد و زیر گردن نوشته‌ کوفی (والله و الا له) با طرحی گیاهی (گل لوتوس ۷ پر) و نقوش اسلیمی به همراه نقش پرندگان به چشم می‌خورد.

بخش های این طبقه

اتاق محافظان، رختکن مراجعه کنندگان، تالار پذيرايی، تالار غذاخوری کوچک يا تالار جلسات، دفتر کار شاه و دستشويی خصوصی وی، ورودی سينما و موزه‌ هنری، دفتر کار ریيس تشريفات، دفتر کار وزير دربار، اتاق انتظار، اتاق بيليارد و آرايشگاه اختصاصی همگی در همین طبقه هستند. تالار انتظار بزرگ و کوچک، تالار پذیرایی کوچک، دفتر کار محمدرضا پهلوی و اتاق بیلیارد بخش‌های قابل بازدید این طبقه محسوب می‌شوند.

قطعاتی از فرش‌های نفیس بافت کارگاه ارجمند کرمان در بخشی از سالن و تمامی پله‌های اصلی منتهی به سرسرای طبقه دوم به چشم می‌خورند.

Photo by : Unknown
Photo by : Unknown

تالار انتظار بزرگ

در گوشه‌ای از سرسرای طبقه اول دری به تالار انتظار بزرگ وجود دارد. تالاری که سقفش مزین به گچ بری است و هماهنگی خاصی بین رنگ پرده ها و دیوار آن دیده می‌شود. در این قسمت نگاهی به پایین بیندازید تا فرش زیبای تالار را ببینید؛ فرشی با مساحت 98 مترمربع که بافت کارگاه عبدالمحمد عمواغلی مشهد است.

شی قابل توجه این تالار یک تاپستری (گوبلن) بزرگ است که به قرن 17 میلادی تعلق دارد و از جنس ابریشم است. این اثر کار هنرمندان کشور فرانسه بوده و بزرگترین تاپستری به شمار می‌رود. تاپستری پارچه‌ای سنگین است که از به هم بافته شدن تار و پود با دست درست می‌شود و موضوعاتی آیینی و تاریخی را نمایش می‌دهد؛ هنری تاریخی است که در دوران خود به‌ صورت دیوارکوب مانند تابلو نقاشی استفاده می‌شد.

پیانوی متعلق به قرن 19 میلادی از دیگر جاذبه‌های این بخش به شمار می‌رود که ساخت کارگاه بکر و مربوط به دوره نیکلای دوم (سن پترزبورگ) است.

Photo by : Unknown
Photo by : Unknown

تالار پذیرایی کوچک

تالار پذیرایی کوچک، محلی برای پذیرایی از میهمانان تا حدود 20 نفر بوده است. فرش دستبافت 86 مترمربعی این بخش کار هنرمندان کرمانی بوده و گچ‌بری سقف تالار متفاوت از بخش‌های پیشین است. بر روی میز این تالار، ظروف ساخت کارخانه های روزنتال و کریستال های کارخانه موزر قرار دارند که بیشترین مجموعه ظروف در نمایش به شمار می‌روند. 

سرویس کامل ظروف غذاخوری در این اتاق ساخت کارخانه‌ رزنتال آلمان هستند و به سفارش دربار تهیه شده‌اند. نشان تاج با آبکاری طلا، حاشیه‌ طلایی و مارک مخصوص رزنتال در پشت آنها دیده می‌شود. جالب آنکه این ظروف در جشن ۲۵۰۰ ساله نیز مورد استفاده قرار گرفته‌اند.

Photo by : Hamed Malekpoor | Tasnim

دفتر کار محمدرضا پهلوی

دفتر کار محمدرضا پهلوی یکی از مکان‌هایی است که در آن می توانید به تماشای هنر دست استادکاران ماهر گچ‌بر ایرانی بنشینید. آنها در گچ بری این مکان از تکنیک لب شور یا طلا چسبان استفاده کرده‌اند؛ تکنیکی که در آن ورقه‌های نازک طلا را بر روی گچ‌بری‌های دیوار می‌چسبانند. 

قدیمی‌ترین تابلوی نقاشی رنگ روغن مربوط به قرن هفدهم میلادی نیز در همین اتاق قرار دارد. این نقاشی با عنوان شوالیه اسپانیایی"نبرد لوتزن" شناخته می شود و اثر هنرمند ایتالیایی آنیلو فالکونه است. فرش کارگاه ارجمند کرمان از دیگر جذابیت‌های این بخش است که 74 مترمربع مساحت دارد.

Photo by : Unknown

سالن بیلیارد (اسنوکر)

اتاقی با دیوارهای پوشیده شده از چوب پیش روی شماست که به بازی‌های مختلف از جمله اسنوکر اختصاص داشته است. میز اسنوکر این بخش مربوط به قرن 19 میلادی است. این میز، کار یکی از مشهورترین کارگاه‌های کشور انگلیس به نام کوکس و یمان (Cox & Yeman) است که تنها سفارش ساخت میزهای بازی سلطنتی را قبول می‌کرد. منبت‌کاری بسیار ظریفی در حاشیه و پایه‌های این میز دیده می‌شود. بیشترین مجموعه وسایل بازی و سرگرمی در این بخش از کاخ قرار دارد.

Photo by : Unknown

تالار انتظار کوچک 

نقاشی های دیواری به سبک یونان باستان از تزیینات جذاب این بخش به شمار می‌رود. کف این تالار با فرش دستبافت منطقه کرمان به مساحت 56 مترمربع مفروش شده است. جالب آنکه این تالار با سالن بیلیارد ارتباط دارد و به محوطه بیرونی کاخ نیز از طریق در خروجی مخصوص این تالار راه دارد. 

Photo by : Unknown

سرسرای طبقه دوم

در ادامه بازدید به طبقه دوم می‌رویم و در ابتدا با سرسرایی مواجه می شویم که 770.28 مترمربع مساحت دارد و فرش دستبافت 62 مترمربعی کار هنرمندان کاشانی در آن به چشم می‌خورد. باز هم کمی سر به هوا شوید و در بالا نقاشی های رنگ روغن را ببینید که تصاویری برگرفته از شاهنامه به سبک قهوه خانه را شامل می‌شوند. این نقاشی ها اثر استاد حسین طاهره زاده بهزاد و شاگردانش هستند و در سال 1320 به پایان رسیده‌اند. لوستر زیبایی در این بخش وجود دارد که توجه بازدیدکنندگان را به خود جلب می کنند.

ست مبلمان هندی

در این سرسرا ۱۱ قطعه مبل و میز متعلق به قرن ۱۹ میلادی به چشم می‌خورد که به گروهی از مبلمان به نام چوب سیاه تعلق دارند و به صورت مشبک و منبت‌کاری شده هستند. چوب به کار رفته در این مبل ها متعلق به درختی به نام آبنوس است که نوع خاصی از آن با قرار گرفتن در معرض هوا سیاه می‌شود. این مبل ها فرم مبلمان انگلیسی قرن نوزدهم را دارند و منبت کاری آن ها نشانی از فرهنگ هندوستان و شامل سبک خاصی از معماری معابد، نقوشی از گونه‌های جانوری و گیاهی است.

بخش‌های این طبقه

سفره‌خانه يا تالار پذیرایی بزرگ، تالار تشريفات يا پذيرایی رسمی ويژه‌ سفرا، دفتر کار فرح، تالار موسيقی و پذيرايی فرح، اتاق نشيمن خانوادگی، دو آپارتمان جداگانه و اختصاصی شاه و فرح در دو سوی سرسرا شامل خوابگاه، حمام و رختکن از بخش های این طبقه هستند. در اینجا می توانید از اتاق استراحت فرح پهلوی، پذیرایی بزرگ، تشریفات، موسیقی، دفتر کار فرح پهلوی، نشیمن خانواده و اتاق استراحت محمدرضا پهلوی دیدن کنید.

Photo by : Unknown
Photo by : Farhad Navid Sattari Beiragh

اتاق خواب فرح پهلوی

استراحتگاه فرح پهلوی اتاقی مجهز به بخش هایی همچون حمام و سونا شخصی به همراه رختکن مخصوص فرح پهلوی است. در کف این اتاق فرش 65 مترمربعی کار اساتید فرشباف استان کرمان قرار دارد و ست تختخواب و پرده‌های این اتاق نیز مجموعه‌ای جالب توجه از تولیدات کارخانه کریستین دیور فرانسه هستند.

Photo by : Unknown

تالار پذیرایی بزرگ

به بزرگترین تالار کاخ می‌رسیم که با نام تالار سفره خانه هم شناخته می‌شود. این بخش بزرگترین لوسترها را در خود دارد و فرش ارزشمند کارگاه عمواوغلی به مساحت 145 مترمربع در کف آن پهن شده است. مراسم پذیرایی ناهار یا شام رسمی درباری در این اتاق برگزار می‌شد و امکان پذیرایی از 100 مهمان در آن وجود داشت. نمونه‌هایی از انواع چیدمان میزهای پذیرایی سلطنتی شامل صبحانه، ناهار، عصرانه، شام و میز پشتیبان با ظروف ویژه در این تالار برپا شده‌اند تا بازدیدکننده بتواند تفاوت آنها را درک کند. به طور کلی ظروف غذاخوری اين کاخ، چينی های ساخت کارخانه‌ رزنتال آلمان (غربی) هستند که با نشان سلطنتی آراسته شده‌اند. جام‌های کريستال تراش‌خورده نیز ساخت کارخانه باکارای فرانسه هستند و به سفارش دربار پهلوی ساخته شده‌اند.

سه چلچراغ تالار را روشن می‌کند که از زيباترين لوسترهای ساخت بوهم «چکسلواکی» به شمار می‌روند و آويزهای کريستال رنگارنگ به شکل ميوه دارند. میز تحریر موجود در این اتاق نیز متعلق به ماری آنتوانت، ملکه‌ فرانسه‌ است.

فرش تالار پذیرایی بزرگ

فرش این تالار بزرگترین فرش عمواوغلی و بزرگترین فرش کاخ محسوب می شود که طرح شیخ صفی دارد. بافت این فرش با گره فارسی صورت گرفته و نوع مواد مصرفی پرز فرش و تارو پود آن، نخ و پنبه است. زمینه فرش سرمه ای است و حاشیه لاکی دارد. عبدالحمید صنعت نگار، طراح این فرش است که یکی از طراحان معروف کرمانی در آن زمان به شمار می‌رفت و تاریخ بافت آن را حدود سال 1310 تخمین زده‌اند.

در مرکز ترنج فرش، یک ستاره 8 پر خودنمایی می‌کند که اطراف آن یک گل شاه عباسی و بر فراز آنها 4 گل شاه عباسی دیگر دیده می‌شود. سطح اصلی ترنج از سه طرح شامل اسلیمی‌های دهن اژدر، اسلیمی ماری یا ابر چینی و شاخه پیچ ها تشکیل شده است و یک ریشه با گل های شاه عباسی و شاخه برگ ها در متن ترنج دیده می‌شود.

Photo by : Unknown
Photo by : Unknown

تالار تشریفات

به یکی از قسمت‌های باشکوه مجموعه می‌رسیم که گچ‌بری های زیبای آن مانند اتاق کار پهلوی دوم در طبقه اول هستند و با استفاده از تکنیک لب شور پیاده سازی شده اند. فرش بافت کارگاه عمواغلی مشهد با 143 مترمربع مساحت کف این تالار را زینت داده و جلوه خاصی به فضا بخشیده است. از میان اشیای قابل توجه این قسمت می توان به گلدان مطلای مخصوص هدیه، ساخت کارخانه گورهام ( Gorham) اشاره کرد که توسط هنرمندی به نام جین هاچسون (Jane Hutcheson) طراحی شده است. درخت نخل طلایی- نقره ای نیز شی مهم دیگر این بخش محسوب می‌شود که به مناسبت انقلاب سفید و به سفارش قاسم المعیری و فرزندان و توسط عماره شیخ زهرون بحرینی ساخته شده است.

از مجموعه‌های جذاب و خیره‌کننده این کاخ، چینی‌های کارخانه سور فرانسه هستند که زیباترین آنها در گنجه‌های تالار تشریفات نگهداری می‌شود؛ چینی های سفید با تصاویر سبز و طلایی از ناپلئون بناپارت و نزدیکان وی.

Photo by : Unknown

تالار نشیمن خانواده

تالار نشیمن خانواده در کاخ ملت جایی است که در آن می توانید تنها نمونه قاب گلدوزی تمام ابریشمی دو رویه را ببینید که معروف به دوخت Su (سو) است و یکی از هنرهای جالب توجه حوزه آسیای جنوب شرقی به ویژه کشور چین به شمار می‌رود. به طور کلی تزیینات این اتاق به شيوه شینوازری - سبک تزیینی تقلید چین هستند.

 فرش کف این بخش بافت کارگاه عمواوغلی مشهد است و 48 متر مربع مساحت دارد.

Photo by : Unknown
Photo by : Unknown

اتاق استراحت نیمروزی محمدرضا پهلوی

در اتاق استراحت نیمروزی پهلوی اول با فرش بافت کارگاه ارجمند کرمان به مساحت 55 مترمربع مواجه می‌شوید که بسیار هنرمندانه بافته شده است. از اشیای جالب توجه این اتاق مجسمه ساخت آرتور واگن هنرمند مشهور آلمانی است که قصه جالبی دارد. صلح ایران و عراق در رابطه با اروند رود به عنوان مرز بین دو کشور در سال 1975 و با وساطت کشور الجزایر صورت گرفت. به همین مناسبت هاواری بومدین، رییس جمهور وقت الجزایر، دو مجسمه برنزی یکسان با نام "قابیل از شکار برمی گردد" را به دو کشور تقدیم کرد و حالا یکی از آنها در کاخ ملت خودنمایی می‌کند. این پیمان صلح نیز به قرارداد الجزایر مشهور شد. تنها ساعت برنزی که به عنوان جای آویز کلاه نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد نیز از اشیای قابل توجه این اتاق است.

کنسولی از چوب آبنوس نیز در این اتاق به چشم می‌خورد که مزین به تزیینات برنز طلایی و ساخت کارگاه گروهه فرانسه در قرن 19 است. میز ساخت کمپانی لیکولز فرانسه در قرن 19 از دیگر آثار این اتاق به شمار می‌رود و جالب آنکه نشانه‌هایی از سبک قرن 18 دارد.

Photo by : Unknown

زيرزمين | موزه هنر ملل

موزه مجموعه هنری فرح، سالن سینما، آبدارخانه، انبار ظروف، انبار لباس و رختکن لباسشویی و تاسیسات در زیرزمین مجموعه هستند. مجموعه هنری فرح امروزه با نام موزه هنر ملل شناخته می شود و هزینه ورودی جداگانه دارد. در اینجا کلکسیونی از تابلوها و کارهای حجمی و مجسمه های هنرمندان ایرانی و خارجی را می بینید. این موزه در مطلبی جداگانه به شما معرفی خواهد شد.

Photo by : Unknown

دیدنی های فضای بیرونی کاخ ملت

 پیش از ورود به کاخ سفید از محوطه باغ عبور می‌کنید. در ابتدا مجسمه هایی در روبه رو و کنار پله های کاخ خواهید دید که از شاخص‌ترین دیدنی‌های مجموعه نیز به شمار می‌روند و عبارتند از:

تندیس برنزی رضاشاه با چکمه‌های سربازی: این تندیس که امروزه تنها چکمه‌های آن باقی مانده است، در ابتدا تندیسی تمام قد از رضاشاه در لباس سربازی بود. با وقوع انقلاب ۱۳۵۷ ایران، این تندیس در اهواز توسط مردم تکه‌تکه شد. این تندیس تنها بازمانده از تمام مجسمه‌های شاهان پهلوی بود و از نظر تاریخی ارزش داشت، پس باقی‌مانده‌اش را حفظ و به مجموعه کاخ‌موزه سعدآباد منتقل کردند. 

تندیس آرش کمانگیر: درست روبه‌روی کاخ ملت تندیس آرش کمانگیر توجه را به خود جلب می‌کند. آرش کمانگیر نام یکی از اسطوره‌های کهن ایرانی است و ارزش زیادی برای ایران دارد. او به واسطه جان‌فشانی و فداکاری در راه وطن شهرت پیدا کرده است و نماد فرهنگ و تاریخ ایران محسوب می‌شود. مجسمه آرش کمانگیر در محوطه مجموعه فرهنگی-تاریخی سعدآباد 4 متر طول دارد و از سنگ مصنوعی و مواد پلاستیکی توسط استاد ارژنگ پور ساخته شده است. استاد ارژنگ پور حجاری‌های نمای دادگستری تهران، بازسازی میدان حر، ساخت مجسمه فردوسی در توس و.... را نیز در کارنامه خود دارد.

امکانات کاخ ملت در مجموعه سعدآباد

کاخ ملت در مجموعه سعدآباد قرار دارد و این مجموعه امکانات زیر را در اختیار مراجعانش می گذارد:

  • سرویس بهداشتی
  • نمازخانه
  • سرویس حمل و نقل در مجموعه
  • نیمکت ها
  • کافه و رستوران | در مجاورت کاخ‌موزه ملت و کاخ‌موزه سبز
  • عکاسخانه قاجاری | روبروی کاخ ملت
  • پارک ورزش
  • سالن سینمای کاخ ملت | مناسب برای برگزاری همایش‌های تخصصی، برنامه‌های فرهنگی، هنری و آموزشی
  • ایستگاه رادیو 
  • کتابخانه | در کنار درِ ورودی میدان دربند
  • نگارخانه و مرکز هنری | فضایی مستقل برای انجام امور هنری و نمایشگاهی
  • دفتر یونسکو

برنامه جانبی موزه ملت

  • نمایشگاه بخشی از آثار هنری موجود در مخزن در اول هر فصل 

ساعت و هزینه بازدید از کاخ ملت تهران

زمان بازدید: همه روزه به جز چهاردهم خرداد (رحلت امام خمینی (ره))، بیست و یکم رمضان (شهادت حضرت امام علی (ع))، بیست و پنجم شوال (شهادت حضرت امام جعفر صادق (ع))، نهم و دهم محرم (تاسوعا و عاشورای حسینی)، بیست و هشتم صفر (رحلت حضرت رسول اکرم (ص) و شهادت حضرت امام حسن مجتبی (ع))

ساعات بازدید: شش ماه اول سال از ساعت 09:00 تا 18:45، فروش بلیت تا ساعت 17:00

                   شش ماه دوم سال از ساعت 09:00 تا  17:00، فروش بلیت تا ساعت 16:00

ساعت کار بخش اداری: 08:00 تا 16:00

هزینه بازدید

ورودی مجموعه: 5000 تومان برای گردشگران ایرانی و 50000 تومان برای گردشگران خارجی

ورودی کاخ ملت: 5000 تومان برای گردشگران ایرانی و 50000 تومان برای گردشگران خارجی

نکته: پرداخت ورودی برای همه اجباری است.

نکته: بلیت به صورت نقدی فروخته نمی شود و برای تهیه بلیت همراه داشتن کارت بانکی الزامی است.

Photo by : Unknown

تخفیف ها

افرادی که می توانند از بلیت نیم بها استفاده کنند:

  • دانش آموزان و دانشجویان (به صورت گروهی به همراه معلمان و سرپرستان)
  • بازنشستگان به همراه یک نفر از اعضای خانواده
  • افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور
  • آزادگان، جانبازان، خانواده معظم شهدا
  •  بسیجیان (فقط یک نفر)

افرادی که می توانند بازدید رایگان از مجموعه داشته باشند:

  • اعضای ایکوم با ارایه کارت شناسایی
  • پرسنل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
  • دارندگان کارت راهنمای تور

نکته: بازدیدهای رایگان و نیم بها در تعطیلات رسمی سالانه، نوروز و پنجشنبه و جمعه های هر هفته لغو می شوند.

نکته: بازدید گروهی تنها با هماهنگی قبلی با روابط عمومی سعدآباد به شماره های 27940379-021 و 27940378-021 امکان پذیر است.

Photo by : Unknown

نکات مهم بازدید

بازدید خود را در مسیرهای تعیین شده انجام دهید. 

دست کودکان خود را به هنگام بازدید رها نکنید تا از مسیر خارج نشوند. عدم کنترل آنها می تواند منجر به برخورد کودکان‌تان به آثار نمایشی و  در نتیجه آسیب به آنها شود.

 فاصله مناسب با حفاظ های شیشه ای و پایه ای را حفظ کنید تا باعث سقوط این حفاظ ها نشوید.

به هیچ عنوان آثار را لمس نکنید. این کار باکتری، رطوبت، تعرق و ... دستان شما را به آثار منتقل می‌کند و به مرور منجر به ایجاد برخی ترکیبات آسیب رسان در سطح آنها و در نهایت تخریب‌شان می‌شود.

در هنگام عکاسی از آثار موزه‌ای از فلاش استفاده نکنید. فلاش اشعه‌های آسیب رسان دارد و به مرور زمان بر روی آثار مختلف مانند تابلوهای نقاشی، بافته ها، آثار دارای رنگینه و... تاثیر بدی می گذارد و موجب از بین رفتن آنها می‌شود.

در هنگام عکاسی در موزه  از مونوپاد استفاده نکنید چرا که احتمال برخورد با اشیا را افزایش می‌دهد.

عکاسی حرفه‌ای با تجهیزات جانبی از قبیل سه پایه و ... در محوطه و داخل موزه ممنوع است مگر آنکه مجوز آن صادر شده باشد.

عکاسی تبلیغاتی بدون اخذ مجوزهای لازم در محوطه و داخل موزه ممنوع است.

توقف در مسیر بازدید جهت عکس‌های یادگاری موجب ازدحام جمعیت می‌شود. به دلیل مسایل حفاظتی از این کار خودداری کنید.

خوراکی خود را به فضای داخلی موزه نبرید.

از ریختن زباله در فضاهای داخلی موزه و فضای سبز مجموعه خودداری کنید.

ورود کالسکه کودک به داخل موزه ممنوع است.

در صورت مشاهده هرگونه خسارت و آسیب بازدیدکنندگان به بناها و آثار موزه‌ای از قیبل  یادگاری نویسی بر روی بناها، مجسمه های محوطه و درختان باغ، دفتر یگان حفاظت مجموعه را آگاه سازید.

در صورت داشتن هر گونه سوال از راهنمایان موزه کمک بگیرید.

در صورت پیدا و گم کردن اشیا به واحد حراست سعدآباد واقع در درِ زعفرانیه مراجعه کنید و یا با شماره تلفن 27940371-021 تماس بگیرید.

Photo by : Unknown

راه دسترسی به کاخ ملت تهران

درهای مختلفی برای ورود به مجموعه سعدآباد وجود دارند که عبارتند از: درِ نظامیه که در گذشته بیشتر مورد استفاده رضاخان بود، در زعفرانیه، درِ خیابان دربند که بیشتر محمدرضا پهلوی ار آن استفاده می کرد، درِ میدان دربند، دو در در جعفرآباد، در رودخانه و درِ کاخ سفید. البته بازدیدکنندگان تنها می توانند از دو در زعفرانیه و میدان دربند وارد مجموعه شوند. به یاد داشته باشید که کاخ سفید به در زعفرانیه نزدیک‌تر است.

آدرس ورودی زعفرانیه: استان تهران، شهر تهران، خیابان ولیعصر، خیابان شهید فلاحی (زعفرانیه)، انتهای خیابان شهید کمال طاهری

 راهنمای مسیر

مترو: راهی ایستگاه تجریش در خط 1 متروی تهران شوید. پس از رسیدن به میدان تجریش درضلع غربی میدان یعنی خیابان شهید ملکی سوار بر تاکسی های آصف یا اسدآباد شوید. این تاکسی ها شما را به در مجموعه نمی‌رسانند؛ اما با پیاده شدن در ابتدای خیابان شهید طاهری و حدود 10 دقیقه پیاده روی به سعدآباد می‌رسید.

اتوبوس و خط بی آر تی: میدان تجریش مقصد خطوط مختلف اتوبوس است و تقریبا از نقاط اصلی شهر به راحتی می‌توانید به پایانه این میدان دسترسی پیدا کنید. از جمله این خطوط می‌توان به میدان راه آهن - میدان تجریش، فاز 2 شهرک قائم - میدان تجریش، جماران - میدان تجریش و ... اشاره کرد. خط بی آر تی پایانه راه آهن - میدان تجریش نیز گزینه مناسبی برای پیمودن بخشی از مسیر است.

پس از رسیدن به میدان تجریش هم به ابتدای خیابان شهید ملکی بروید و با تاکسی‌های آصف یا اسدآباد خودتان را به ابتدای خیابان طاهری برسانید. پس از 10 دقیقه پیاده روی، سعدآباد پیش روی شماست.

تاکسی: از بسیاری از نقاط شهر تهران تاکسی‌هایی برای رسیدن به میدان تجریش وجود دارند. پس از رسیدن به این میدان مانند دو روش قبل عمل کنید.

خودروی شخصی: وارد خیابان ولیعصر به سمت جنوب شوید و به خیابان شهید فلاحی (زعفرانیه سابق) در سمت راست خود بروید. بعد از چراغ قرمز در دست راست خود خیابان شهید ظاهری را می‌بینید. وارد این خیابان شوید و سعی کنید پیش از رسیدن به انتهای آن و مجموعه سعدآباد جای پارک مناسبی بیابید.

آدرس ورودی دربند: استان تهران، شهر تهران، میدان تجریش، خیابان شهید جعفری، ضلع جنوبی میدان دربند

راهنمای مسیر

مترو: با متروی خط 1 خودتان را به ایستگاه تجریش برسانید. در میدان تجریش، ابتدای خیابان جعفری و میدان قدس، جنب ایستگاه مترو می‌توانید تاکسی‌هایی را برای رسیدن به میدان دربند بیابید.

 اتوبوس و خط بی آر تی: اتوبوس‌های خطوط متعددی به میدان تجریش می‌روند و تقریبا از نقاط اصلی شهر به راحتی می‌توانید به این پایانه و میدان قدس دسترسی پیدا کنید. از جمله این خطوط می‌توان به میدان راه آهن - میدان تجریش، میدان رسالت - میدان قدس، پایانه دستواره - میدان قدس، پیچ شمیران - میدان قدس، میدان امام خمینی - میدان قدس، جماران - میدان تجریش و ... اشاره کرد. خط بی آر تی پایانه راه آهن - میدان تجریش نیز گزینه مناسبی برای پیمودن بخشی از مسیر است.

پس از رسیدن به میدان قدس یا تجریش هم به ابتدای خیابان جعفری یا جنب ایستگاه مترو بروید و با تاکسی خودتان را به میدان دربند برسانید.

تاکسی: از بسیاری از نقاط شهر تهران تاکسی‌هایی برای رسیدن به میدان تجریش وجود دارند. پس از رسیدن به این میدان مانند دو روش قبل عمل کنید.

خودروی شخصی: به میدان تجریش بروید و در ضلع شمالی آن وارد خیابان دربند شوید. در انتهای این خیابان به میدان دربند می‌رسید. مجموعه پارکینگ ندارد پس در همین محل باید جای پارک مناسبی بیابید.

پیشنهاد: اگر با وسایل نقلیه عمومی راهی سعدآباد می‌شوید و در ابتدای ورود نمی‌خواهید به واحد روابط عمومی و یا حراست مراجعه کنید بهترین گزینه برای شما ورودی دربند است. در صورت استفاده از خودروی شخصی به درِ زعفرانیه مراجعه کنید چرا که یافتن جای پارک در آنجا آسان تر است.

تماس با مجموعه سعدآباد

تلفن: 9-22752031-021

تلفن مستقیم موزه ملت: 27940248-021

کدپستی: 1989643936

Photo by : Morteza Jannati

دیدنی های اطراف

کاخ ملت در مجموعه ای بزرگ با چندین کاخ واقع شده است که پس از اتمام بازدیدتان از این کاخ می توانید به سراغ دیگر ساختمان‌ها بروید. برخی از این ساختمان ها عبارتند از:

سخن آخر

در شمال پایتخت همیشه بیدار ایران به سراغ جاذبه های زیبا رفتیم که در میان یک مجموعه جذاب و دیدنی به نام سعدآباد قرار دارد. در کنار بازدید از کاخ ملت با امکانات مجموعه نیز آشنا شدیم و آثار فاخر موزه را نیز شناختیم. حالا نوبت شماست تا از تجربه‌های‌تان برای‌مان بگویید. اگر تا به حال بازدیدی از این مجموعه و موزه ملت داشته‌اید؛ تجربه‌تان را با دیگر دوستان کارناوالی نیز به اشتراک بگذارید.

آیا بازدید از این موزه را به دیگران پیشنهاد می‌کنید؟

کدام یک از آثار مجموعه سعدآباد را زیباتر می‌دانید؟

منتظر دیدگاه‌های‌تان هستیم...

نتیجه نقد و بررسی کارناوال

3.3

بررسی شده توسط کارناوال

ارزش تاریخی(معمولی) 3
ارزش معماری(خوب) 3.5
شرایط نگهداری و مرمت(خوب) 4
دسترسی به وسایل حمل‌و‌نقل عمومی(خوب) 3.5

نقاط قوت

  • یکی از مشهورترین کاخ های مجموعه سعدآباد
  • مجموعه ای کم نظیر ار فرش های ایرانی و لوسترهای ارزشمند
  • شاهکار هنر سنگ کاری در نما
  • قرارگیری در مجموعه ای با امکانات و دیدنی های متنوع

نقاط ضعف

  • ندارد

نقد و بررسی کاربران

میانگین امتیاز کاربران

از مجموع 2 رای

4.4

دوستان

1

آیا بازدید از کاخ ملت تهران را به دیگران پیشنهاد می‌کنید؟
ارزش هزینه به لذت(عالی) 4.5
کیفیت عملکرد راهنما(خوب) 4.3
نحوه برخورد کارکنان(عالی) 4.5
طراحی مسیر بازدید(خوب) 4.3

کاخ ملت تهران را دیده‌اید؟

تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

سوالی دارید؟

از کارشناسان و کاربران کارناوال بپرسید

جدیدترین نقد
مسعود

4.6

دیدنی بود

سفر با دوستان
تجربه سفر مسعود به کاخ ملت تهران

انتشار: 19 بهمن 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟
یوسف مردانی

4.1

جالب بود .حتماباید برم این موزرو ببینم

انتشار: 30 دی 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟

پرسش و پاسخ

پرسش جدید

نعمت خارا
پرسش:

کاخ سعد آباد مگه نیست اسمش؟

کارناوال
در پاسخ به نعمت خارا:

سلام دوست عزیز

این کاخ در مجموعه سعدآباد قرار دارد و نام آن همان کاخ سفید یا ملت است. با مراجعه به این لینک می توانید با این مجموعه آشنا شوید: مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد

انتشار: 04 اسفند 1398

انتشار: 19 بهمن 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟
اپلیکیشن کارناوال

با وب اپلیکیشن (PWA) کارناوال، کنترل سفر دست شماست.
در این اپلیکیشن شما دنیایی از امکانات و خدمات را همیشه و همه جا در جیب خود دارید؛ آشنایی با جاذبه‌های گردشگری، رزرو آنلاین بلیط هواپیما، رزرو هتل، ویلا و اقامتگاه بوم‌گردی، رزرو آنلاین تورهای داخلی و خارجی و سایر خدمات توریستی گردشگری همه در اپلیکیشن کارناوال .

تماس با کارناوال

پشتیبانی 8 صبح تا 1 بامداد:

هدف اصلی کارناوال این است که بهترین خدمات گردشگری را به صورت آنلاین به کاربران خود ارائه دهد. هر آن چیزی که برای سفر خود نیاز دارید را از کارناوال بخواهید؛ از آشنایی با جاذبه ها، سوغات و غذاهای محلی تا رزرو آنلاین بلیط هواپیما و انواع اقامتگاه. در هر جا و در هر ساعت از شبانه روز، می توانید به صورت آنلاین خدمات سفر خود را رزرو کنید و یا هر سوالی دارید از ما بپرسید. کارناوال کنترل سفر شماست!

کلیه حقوق مادی و معنوی کارناوال برای شرکت کاروان سفر های نیکسام محفوظ است. استفاده از محتوای سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط امکان پذیر است.

خانهعکاسخانه

کنترل سفر دست شماست