نظرسنجی سرویس جدید کارناوال

کارناوال - راهنمای سفر
ویدیو HD
بهاره فلاح

نویسنده ارشد کارناوال

انتشار

08 اسفند 1396

به روز رسانی

15 شهریور 1398

بارها و بارها برای رفتن به یک مقصد برنامه ریزی کرده و فهرستی از کارهایی را که باید انجام دهیم را مرور کرده ایم. همیشه به هنگام سفر لیستی از جاذبه های شهر یا روستای مورد نظرمان را به همراه می بریم و در مسیر تلاش می کنیم تا بازدید از همه آنها را در برنامه مان بگنجانیم؛ اما یکی از بخش هایی که شاید گاهی آن را فراموش کنیم و به یک باره به یاد آن بیفتیم، خرید سوغات است که حال و هوای خاصی به سفرمان می دهد و فرصت خوبی برای تهیه یادگاری های ارزشمند و هدایایی برای عزیزان مان به شمار می رود. 

پیش از این به گوشه و کنار کشور عزیزمان ایران سر زدیم و در کوچه و بازار به دنبال سوغاتی های ناب بودیم تا مبادا در سفرهای تان چیزی را از قلم بیندازید. این بار می خواهیم شما را با خود به مازندران ببریم و قدم در بازارهای آن بگذاریم. شاید خیلی ها این دیار را با کلوچه ها و ترشی هایش بشناسند و یا به یاد طعم آلوچه هایش بیفتند؛ اما مازندران دنیایی از سوغاتی های خوشمزه و رنگارنگ دیگر را در خود جای داده که از چشم ما پنهان مانده اند. در این مطلب به خوشمزه های این دیار می پردازیم و در آینده نگاهی به صنایع دستی آن خواهیم داشت.

با هم قدم در این استان می گذاریم و به بازارهای آن سر می زنیم تا بیشتر از سوغاتی هایش سر در بیاوریم. با کارناوال همراه باشید...

1- شیرینی های استان مازندران

خوشمزه های بسیاری در استان مازندران انتظارتان را می کشند؛ اما شیرینی های آن رنگ و بویی خاص دارند که در اینجا به معرفی آنها می پردازیم:

*کلوچه و کوکی

کلوچه یکی از شناخته شده ترین سوغاتی های شمال ایران است که همه ما با آن آشنا هستیم. کلوچه، نوعی نان شیرینی به شمار می رود که از آرد گندم، شکر و روغن در تهیه آن استفاده می کنند. با اضافه کردن پودر نارگیل، گردو، شکلات و ... می توان کلوچه هایی با طعم های مختلف طبخ کرد. 

کوکی هم نوعی کلوچه است که از نظر ظاهر و روش طبخ تفاوت هایی با کلوچه دارد. کوکی فاقد مغز است؛ اما بر روی آن از چیپس های شکلاتی استفاده می شود. 

Photo by : Unknown

*آغوزنون

آغوزنون شیرینی خوشمزه ای‌ست که در جشن‌های مازندرانی ها جایگاه خاصی دارد و زنان خانه‌دار مازندرانی، آن را برای جشن شب یلدا نیز می پزند تا به همراه دیگر تنقلات، در این شب باستانی سرو کنند. دو روش طبخ برای این شیرینی وجود دارد. به یک نوع آن، کنجی یا آغوزنون می گویند و دیگری پیس گِنده نام دارد که به صورت خام خورده می شود. استفاده از کنجد و گردو در این شیرینی باعث شده تا سرشار از مواد معدنی و مغذی همچون فسفر، کلسیم، آهن و ویتامین D باشد.

*آب دندون

آب دندون که برخی آن را با نام نان برنجی شمالی یا باب دندون می شناسند، شیرینی بسیار تردی است که به راحتی در دهان آب می شود. معمولا این شیرینی توسط آملی ها و در ایام نوروز یا عروسی ها و یا به مناسبت بازگشت مسافر از مقاصد زیارتی پخته می شود. خانواده عروس فردای روز عروسی این شیرینی را با رشته برنجی سرخ شده به خانه داماد می فرستند و یا خانواده داماد یک سینی از این شیرینی را به همراه خرید عروسی به خانه عروس می فرستند که اصطلاحا به آن خنچه یا کِلا بار (کوله بار) عروس می گویند. شکر، آرد برنج، آرد گندم، روغن، تخم مرغ و هل مواد تشکیل دهنده این شیرینی خوشمزه هستند.

*پشت زیک

شیرینی پشت زیک خوراکی لذیذ و خوش رنگ و بویی است که به سوهان کنجدی شهرت دارد و نام آن با الهام از پرنده‌ای به اسم زیک انتخاب شده است. این شیرینی با استفاده از کنجد، شکر، گردو، عسل، کره، هل و زعفران طبخ می شود و معمولا آن را به همراه چای داغ در زمستان می خورند.

*کماج

کماج نوعی نان شیرینی است که در بسیاری از نقاط ایران از جمله همدان هم تهیه می شود. در تهیه کماج مازندرانی، از تخم مرغ، شکر، آرد برنج، زعفران، شیر، وانیل، زردچوبه و گلاب استفاده می کنند و معمولا آن را با چای می خورند. 

Photo by : Unknown

* رشته به رشته

مازندرانی ها از ترکیب موادی چون گردو، رشته تهیه شده از آرد برنج، خاک قند، هل و روغن، خوراکی خوشمزه ای درست می کنند که رشته به رشته نام دارد. در این نوع شیرینی، برنج را پس از خیساندن، آرد و با آب خمیر می‌کنند. زنان مازندرانی روی ظرف را به کمی زرده تخم مرغ و کره آغشته کرده و خمیر را به شکل رشته بر روی آن می ریزند. بر روی این رشته پس از سرخ شدن، پودر قند و هل کوبیده یا گردو می‌ریزند و نوش جان می کنند.

Photo by : Unknown

*قماق

قماق شیرینی خاصی است که در طبخ آن از شکر استفاده نمی شود و همین امر موجب شده تا طرفداران بسیاری پیدا کند. برای پخت این شیرینی از موادی چون شنبلیله، آرد گندم، کره، تخم مرغ، جعفری، شوید، گردو و پیاز بهره می برند. قماق در وعده صبحانه جایگاه خاصی دارد؛ اما به عنوان میان وعده نیز مصرف می شود. همچنین مازندرانی ها در ماه رمضان آن را به عنوان افطار میل می کنند.

متاسفانه تصویری از این شیرینی در دست نیست. اگر عکسی از آن دارید، برای ما ارسال کنید تا با نام خودتان در کارناوال منتشر شود.عکس را در اینجا آپلود کنید

*برنجک 

برنجک همانطور که از نامش پیداست با برنج درست می شود و به آن بهاردانه هم می گویند. در استان مازندران این شیرینی در مجالس و مهمانی‌ها به چشم می خورد و رنگ و بوی خاصی به مراسم می بخشد. برنج، آب، شکر (در بعضی موارد عسل)، آبلیمو و روغن مواد اولیه برای تهیه این شیرینی خوشمزه هستند.

*نان ییلاقی

نان ییلاقی که با نام نان کوهی نیز شناخته می شود، یکی از شرینی‌های سنتی آمل است و مزه‌ای مانند نان شیرمال دارد. در ماه مبارک رمضان این شیرینی جایگاه خاصی در سفره افطار دارد چرا که سرشار از مواد مغذی است. آرد، تخم مرغ، مایه خمیر، شکر، ماست یا شیر، روغن یا کره، آب و نمک موادی هستند که برای تهیه نان کوهی استفاده می شوند و مواد میانی آن نیز رازیانه، هل، گردو، کنجد، زرده تخم مرغ و شکر است.

Photo by : Unknown

*نان قتلمه

مازندرانی ها به هنگام افطار در ماه مبارک رمضان نان خوشمزه ای به نام قتلمه نوش جان می کنند. برای تهیه این نان، شیر، تخم مرغ، خمیر مایه فوری، آرد سفید، شکر و نمک را با هم مخلوط کرده و پس از سرخ کردن بر سر سفره می آورند.

Photo by : Unknown

*اسبه حلوا

اسبه حلوا یکی از شیرینی های فراموش‌شده مازندران است که در میان حاشیه نشینان جنگل های این استان طبخ می شود. این شیرینی عضو جدانشدنی سفره های یلدایی است و در این مراسم جایگاه خاصی دارد. اسبه حلوا از قدمتی چند صدساله برخوردار است و به‌عنوان بهترین سوغات منطقه جنگلی و هزارجریب در شرق مازندران شناخته می شود. این شیرینی با عنوان شیرینی اعیانی و شاهانه شهرت دارد و از ارزش بسیاری برخوردار است. این محصول دارای ظاهری شبیه به گز است؛ اما رنگ زرد روشن دارد و با مواد اولیه‌ای همچون شیره خرمالو جنگلی، سفیده تخم‌مرغ، مغز گردو و کنجد تهیه‌ می شود.

2- عسل کوهی

عسل از جمله خوراکی هایی است که همه با خواص آن آشنایی داریم و در وعده صبحانه آن را مصرف می کنیم. عسل کوهی مازندران نیز از جمله عسل های خوشمزه و ناب است که طعم ویژه ای دارد و سرشار از خواص مفید است. مردم از گذشته تا کنون از عسل برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می کردند و از این خوراکی بهره های بسیاری می بردند.

Photo by : Unknown

 3- شربت و مربا

باغ های میوه بسیاری در شمال ایران وجود دارد و همین موضوع باعث شده تا مرباهای خوش رنگ و لعابی نیز در این دیار پیدا شود. از جمله مرباهای معروف مازندران می توان به شَقاقُل اشاره کرد. شَقاقُل یکی از سبزیجات ریشه‌ای از خانواده هویج است ولی پوست کم رنگ تری نسبت به هویج دارد. از دیگر مرباهای معروف این دیار می توان از کامکوات نام برد که میوه‌ای از خانواده مرکبات و شبیه پرتقال است ولی اندازه و شکلی مانند خرما دارد. انواع مرباهای دیگر مازندران نیز عبارتند از: کدوسبز، زرشک، بهار نارنج و ....

به جز مرباها، شربت ها نیز در این استان رنگ و بویی خاص دارند و می توانید از آنها تهیه کنید.

 4- انواع ترشی 

بسیاری از ما بر سر سفره های مان از ترشی های رنگارنگ استفاده می کنیم. در مازندارن می توانید انواع مرغوب این خوراکی پرطرفدار را تهیه کنید که برخی از آنها عبارتند از: بادمجان ترشی، سیر ترشی، هفت‌بیجار، لیته، ترشی مرکبات، ازگیل و ...

Photo by : Unknown

5- زیتون

 شاید گیلان را به عنوان مرکز تولید زیتون کشور بشناسید اما اگر از علاقه مندان به زیتون هستید می توانید انواع و اقسام آن را در مازندران هم تهیه کنید که از میان آنها می توان به زیتون پرورده و زیتون شور اشاره کرد. همچنین روغن زیتون نیز در این استان قابل تهیه است که خواص بسیاری دارد و پزشکان زیادی مصرف آن را توصیه می کنند.

6- لواشک و میوه های فرآوری شده

همه مسافران مازندران برای یک بار هم که شده با نگاهی به بساط آلوچه و لواشک فروش ها وسوسه شده اند که طعم ترش یا ملس محصولات آنها را بچشند و لذت ببرند. در شهرها و روستاهای مختلف مازندران می توانید انواع آلوچه ها و لواشک ها را بیابید و از میان آنها یکی را برای خود یا عزیزان تان برگزینید. 

از محصولاتی که در بساط این فروشنده ها پیدا می شود می توان به رب انار یا رب آلوچه اشاره کرد که به عنوان چاشنی غذا استفاده می شوند و طعم لذیذی به غذاها می دهند.

7- میوه های فصلی و خشکبار

در هر فصلی میوه های خوشمزه ای را در مازندران پیدا می کنید. مرکبات این دیار شهرت خاصی دارند و در اینجا به راحتی می توانید پرتقال و نارنج مرغوبی بیابید. از دیگر میوه های خوشمزه این خطه از ایران می توان به تمشک، ازگیل، آلوی جنگلی، سیب، انار جنگلی و ... اشاره کرد.

بادام، گردو و فندق مرغوب نیز در این استان پیدا می شوند و طرفداران خاص خود را دارند. 

8- سبزی های معطر و گیاهان دارویی

مراتع سرسبز و کوهستان های مازندران بهترین مکان برای چیدن گیاهان و سبزی های معطر هستند. در بازارهای مازندران و در مغازه های آن می توانید انواع این خوراکی های خوش عطر و بو همچون گل گاوزبان، پونه، نعناع، گل کاسنی و .... را پیدا کنید.

9- ماهی و خاویار

کافیست سراغ یک بازار محلی را در مازندران بگیرید و صبح زود به آنجا بروید تا ماهی هایی همچون ماهی سفید، قزل آلا، ماهی آزاد یا سالمون، اردک ماهی، ازون برون، سوف، کیلکا و ... تهیه کنید. البته ماهی دودی و ماهی شور نیز بازار داغی در این دیار دارند چرا که فاسد نمی شوند و تا مدت ها می توانید آنها را مصرف کنید.

خاویار تخم ماهیان خاویاری است و از گران ترین خوراکی های جهان محسوب می شود. بیش از ۹۰ درصد خاویار جهان از دریای خزر به دست می آید و به همین دلیل این دریا به عنوان بزرگ‌ترین منبع ماهیان خاویاری شناخته می شود. گونه‌های اصلی ماهیان خاویاری دریای خزر عبارتند از: فیل‌ماهی، تاس ماهی روسی یا چالباش، تاس‌ماهی ایرانی یا قره‌برون، ماهی شیب و ماهی ازون‌برون و ...

10- چای و برنج

خطه شمال ایران به چای و برنج مرغوب شهرت دارد و در آن می توان انواع این خوراکی ها را یافت. یادتان باشد که عطر و بوی برنج و چای ایرانی چیزی نیست که بتوانید به این راحتی ها از آنها بگذرید. غذاهای ایرانی با برنج شمال طعم دیگری دارند و نوشیدن یک فنجان چای ایرانی خستگی را از ذهن تان پاک می کند.

11- لبنیات محلی

همه ما به خوبی خواص انواع لبنیات را می دانیم و از ویتامین ها و مواد معدنی موجود در آنها آگاهیم. در مازندران می توانید از ماست، شیر و دوغ محلی تهیه و نوش جان کنید و یا به عنوان سوغاتی برای عزیزان تان ببرید.

Photo by : Unknown

12- سایر خوراکی ها

احتمالا نام باقلاقاتوق را شنیده اید و با این غذای محلی آشنایی دارید. بسیاری در سفر به مازندران از این غذا نوش جان کرده و در راه بازگشت از باقلاهای موجود در مغازه ها نیز تهیه می کنند تا در بازگشت به خانه غذای خوشمزه ای برای اعضای خانواده شان بپزند. خورشت اناردون هم از دیگر غذاهای این دیار است که مسافران را وسوسه می کند اناردون (دانه های انار خشک شده) تهیه کنند و با پختن غذایی متفاوت، طعم تازه ای را به خانه های شان ببرند. 

شکر سرخ از دیگر خوراکی هایی است که در مازندران پیدا می شود. شکر سرخ از نیشکرهای سرخ رنگ به دست می آید و برای تقویت اعصاب و قوای جسمانی و کبد مفید است و خواص بیشمار دیگری نیز دارد.

Photo by : Unknown

سخن آخر

با هم مروری داشتیم بر سوغاتی های خوشمزه استان مازندران و آنها را از نظر گذراندیم. این بار که راهی این استان شدید از این خوشمزه های خوش رنگ و لعاب تهیه و عزیزان تان را خوشحال کنید.

آیا سوغاتی دیگری در این دیار می شناسید؟

از تجربه های خود در خرید سوغات برای مان بگویید.

منتظر دیدگاه ها و تجربه های شما خوبان هستیم...

کلیه حقوق مادی و معنوی برای کارناوال محفوظ است. استفاده از مطالب و تصاویر سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط کارناوال امکان پذیر است.