
رضا قره غریبی
انتشار
24 تیر 1395
به روز رسانی
15 شهریور 1398
سفر به شما فرصت کشف کشورهای تازه را می دهد اما برای آنکه از کشور خود خارج شوید به مدارکی خاص احتیاج دارید .
کارناوال قصد دارد شما را با مفاهیم پاسپورت و ویزا آشنا کند.
تعریف پاسپورت و ویزا
پاسپورت که نام فارسی آن گذرنامه می باشد سند هویتی بین المللی برای شناسایی رسمی فرد است که از سوی دولت ها برای شهروندانشان صادر می شود.
با این مدرک دولت مربوطه از دیگر دولت ها اجازه می خواهد تا به شهروندان دارنده گذرنامه اجازه گذر و یا ورود به خاک آن کشور ها را بدهند.
ویزا یا روادید به اجازه ای که برای داخل شدن به خاک آن کشور ها داده می شد، گفته می شود. روادید ها را به صورت برچسب یا مهر روی کاغذ های مربوطه در گذرنامه ، چسبانده یا زده می شود.
انواع گذرنامه
اکنون 2 نوع ظاهری گذرنامه در دنیا وجود دارد، گذرنامه های سنتی و گذرنامه های بیومتریک.
اکنون بسیاری از کشورهای دنیا از جمله ایران از گذرنامه های جدید و بیومتریک استفاده می کنند. بیومتریک به نوع خاصی از روش های امنیتی گفته می شود که در آن برای کنترل دسترسی و برقراری امنیت از خواص قابل اندازه گیری انسان استفاده می شود. که در گذرنامه های بیومتریک تراشه ای کوچک وجود دارد که اطلاعات افراد در آن موجود می باشد.
تاریخچه گذرنامه در ایران
با نگاهی به تاریخ کشورمان متوجه می شویم که مفهوم مرز از دوران باستان در ایران وجود داشته است. امپراتوری بزرگ هخامنشیان به تعدادی ساتراپی بزرگ (ایالت، استان) تقسیم شده بود و که در راس آن ها یک ساتراپ وظیفه اداره آن را بر عهده داشت. مدرک لازم برای سفر بین ساتراپی ها گذرنامه ای بود که از طرف ساتراپ صادر می شد.
از آنجا که بیشتر مسافران در آن زمان، ماموران رسمی و حکومتی بودند، نام مقام اعزام شده به ماموریت، مسیر سفر و لوازم همراه وی از قبیل میزان آرد و گوشت برای مصرف شخصی مامور و همراهان سفر، در گذرنامه وی ثبت می شد! قطعا امپراتوری بزرگ هخامنشی بدون اجرای این قوانین دقیق نمی توانست همچین یادگار عظیم و غرورآفرینی از خود به جای بگذارد.
در دوره های اشکانیان و ساسانیان نیز مرز و گمرک به سبک های مختلفی وجود داشت.
اما علی رغم سابقه دیرینه وجود مرز در ایران، اولین نشانه های مدون حقوقی در خصوص ورود، اقامت و خروج اتباع خارجی را در دوره قاجاریه ملاحظه می کنیم.
تعریف گذرنامه بر اساس قانون مصوب سال 1351 در ایران
ماده 1: گذرنامه سندی است که از طرف ماموران صلاحیت دار دولت مذکور در این قانون برای مسافرت اتباع ایران به خارج و یا اقامت در خارج و یا مسافرت از خارج به ایران داده می شود.
بر اساس همین قانون مصوب در سال 1351 گذرنامه در ایران به سه نوع تقسیم می شود:
1) گذرنامه سیاسی : از سوی وزارت امور خارجه و برای مقامات سیاسی کشور و همسرانشان و نیز کسانی که عهده دار مقام سفارت جمهوری اسلامی ایران یا کنسولی و . . . در خارج از کشور هستند، صادر می شود.
2) گذرنامه خدمت : این نوع گذرنامه جهت آن دسته از کارکنان دولت ایران که به طور موقت عهده دار ماموریتی در خارج از کشور هستند از سوی همان وزارت خانه صادر می شود.
3) گذرنامه عادی : در داخل کشور توسط ماموران نیروی انتظامی و یا در خارج از کشور توسط ماموران کنسولی وزرات امور خارجه برای افراد متقاضی عادی صادر می گردد.
تعریف روادید جمهوری اسلامی ایران
روادید جمهوری اسلامی ایران، اجازه مخصوصی است که کنسولگری های ج.ا.ا در خارج از کشور پس از کسب موفقیت وزارت امور خارج جهت اتباع خارجی به منطور مسافرت به ایران برای مدت محدود و معینی صادر می کنند.
انواع روادید جمهوری اسلامی ایران
A) ورود B) سیاحتی
C) زیارتی D) سیاسی
E) تحصیلی F) با حق کار
G) ترانزیت H) مطبوعاتی
S) خدمت 10) متعدد
11) الحاق به خانواده
12) خروج و مراجعت
13) خروج
مقررات لغو روادید
برخی از دولت ها بنا بر حسن روابطی که با یکدیگر دارند، تسهیلاتی برای ورود و اقامت و خروج اتباع کشورشان در کشور دیگر فراهم می کنند، آن ها قرارداد هایی با کشور های دوست خود منعقد می نمایند که طی آن، اتباع دو کشور قادر باشند بدون اخذ روادید برای مدت معینی به کشور دیگر سفر نمایند.
با #مفاهیم و دانش گردشگری در کارناوال آشنا شوید.
دیدگاه جدید