کارناوال - راهنمای سفر

کاخ موزه رامسر

استان مازندران، رامسر، میدان انقلاب، خیابان رجایی

4

از 5 امتیاز

میانگین نظرات 9 کاربر

گالری تصاویر

مدت پیشنهادی بازدید

1 تا 2 ساعت

ساعت دسترسی

امروز چهارشنبه 9:00 صبح تا 20:00

شماره تماس

هزینه اتباع ایرانی

24000 تومان

نکات ضروری

در تعطیلات رسمی مجموعه تعطیل است.

همه چیز درباره کاخ موزه رامسر

چرا بازدید کنیم؟

نقد و بررسی کارناوال

کجاست؟

نقشه و مسیر

آقام چی گفتن؟

نظرات کاربران

سوالی دارید؟

پرسش و پاسخ

نقد و بررسی کارناوال

کارناوال

نویسنده ارشد کارناوال

انتشار

28 مرداد 1398

به روز رسانی

23 مهر 1399

معرفی /

کاخ موزه رامسر | بنای مرمرین عروس شهرهای ایران

برای دیدن یکی از جاذبه های تاریخی ایران به جاده می زنیم و راهی شمال کشور می شویم. به طرف کاخ موزه رامسر می رویم؛ جاذبه ای به جا مانده از دوران پهلوی که با نام کاخ مرمر رامسر هم شناخته می شود. در این مطلب تاریخچه این بنا را مرور می کنیم، ساعت بازدید کاخ موزه رامسر و هزینه بلیت این مجموعه را به شما می گوییم و تصاویری از آن را نشان تان می دهیم.

برای راحت تر و سریع تر رسیدن به رامسر می توانید بخشی از مسیر را در آزادراه تهران شمال طی کنید. البته کاخ موزه رامسر، تنها یکی از ده ها جاذبه ای ست که در رامسر امکان بازدید از آن را دارید. اگر بخواهید در مورد دیگر دیدنی ها و تفریحات این خطه سرسبز و اقامت در آن بدانید، می توانید وارد صفحه راهنمای سفر به رامسر شوید. 

Photo by : Unknown

چرا کاخ رامسر؟


  • یکی از جاذبه های تاریخی شمال است و گردشی متفاوت را برای تان رقم می زند.
  • مجموعه ای متنوع از موزه ها را در خود دارد.
  • یکی از جالب ترین و متنوع ترین باغ های ایران را دارد.
  • در سال ۱۳۹۰ به عنوان پربازدیدترین موزه ایران انتخاب شد. 
  • موزه بین المللی عاج ایران در این مجموعه قرار دارد.
  • از پاتوق های عکاسی در رامسر است و عکس های زیبایی را می توانید در آن ثبت کنید.
Seyyed Mohammadakbar Mousavi | IRNA 

آشنایی با کاخ رامسر | یادگاری از دوره پهلوی

در میان شهر تماشایی رامسر، کاخی زیبا قدبرافراشته که در میان مردم با نام کاخ رامسر شناخته می شود. این کاخ نام های دیگری همچون کاخ سلطنتی رامسر، باغ رامسر، کاخ موزه مرمر، تماشاگه خزر یا کاخ مرمر نیز دارد. ساختمانی جذاب که به دستور رضاشاه پهلوی در سال ۱۳۱۶ برپا شد و تا انقلاب سال 1357 به عنوان اقامتگاه خانواده شاه مورد استفاده قرار می گرفت. اینجا باغی به مساحت 60000 مترمربع است که گیاهان ارزشمندی را در خود دارد و گونه هایی نایاب را میزبانی می کند. این روزها این مجموعه با نام مجتمع فرهنگی موزه شهدای رامسر فعال است و چندین موزه را در خود دارد.

شکوه و زیبایی ساختمان کاخ، مردم بسیاری را به این سمت می کشاند تا کمی سر از کار این بنا درآورند. جالب است بدانید که کاخ موزه رامسر در سال 1390 موفق شد به عنوان پربازدیدترین موزه ایران دست یابد و افتخاری را برای خود ثبت کند. وقت آن است که بدانیم این موزه چه ویژگی هایی دارد که مردم را شیفته خود کرده است؟

Photo by : Unknown
Photo by : Keyvan Golestan

باغ کاخ موزه رامسر

پیش از آنکه وارد کاخ موزه رامسر شوید، از باغی زیبا عبور می کنید. این باغ را می توان یکی از باغ های گیاه شناسی ایران دانست که میزبان گونه های گیاهی منحصر به فرد در دوره های مختلف بوده است. باغی به مساحت 60000 مترمربع که اولین های زیادی را به خود دیده است؛ اولین نهال های مرکبات اصلاح شده، اولین گیاهان تزیینی نایاب و برخی گونه های بی نظیر دیگر در خاورمیانه که برای نخستین بار در این باغ کاشته شده اند.

باغ کاخ رامسر با عنوان دومین مکان در آسیا و اولین در خاورمیانه که گیاه برهنه را به خود دیده است ارزش بسیاری دارد. گیاه برهنه از برجسته ترین گیاهان این باغ به شمار می رود که از ابتدایی ترین گونه های گیاهی موجود در دنیاست و قدمت آن به حدود 400 میلیون سال پیش باز می گردد. گیاه پسیلتوم نودم نیز دیگر گیاه مجموعه است که تنها در قاره آمریکا و ژاپن به چشم می خورد. یکی از جالب توجه ترین درخت های این محوطه کاجی ۲۳ متری است که ضخامت آن به بیش از 1.5 متر می رسد و آن را با نام ۴ شاخ می شناسند. باغ بامبو، باغ کیوی، مجموعه مرکبات، باغچه چای و باغچه گل گاو زبان بخش هایی از این باغ را تشکیل می دهند و کاج، سرو و نخل نیز در آن دیده می شود.

طراحی جالب این باغ باعث شده که شما به صورت مستقیم نتوانید وارد کاخ شوید. راه ورودی در دو سمت شرق و غرب قرار دارد و استفاده از پیچ، حجاب ایرانی را در این باغ نشان می دهد. مسیرهای باغ را با شن و ماسه پوشانده اند و با شمشاد و انواع گل های دیگر تزئین کرده اند. در جلوی کاخ حوض آبی رنگی به چشم می خورد که گاهی در آن تعدادی ماهی خاویار به این طرف و آن طرف می روند. بد نیست بدانید که یک چشمه قدیمی از سال ۱۳۱۲، کل آب این مجموعه را تامین می کند. 

Hamidreza Malmir 
Ehsan Rasouli | Tasnim 
Adnan Al-khelefawy 

کاخ موزه رامسر

کاخ موزه رامسر یا مرمر رامسر بنایی با زیربنای حدود 600 مترمربع است و یکی از کارهای مهندس هوانس اونیک قریبیان به شمار می رود. در روند ساخت این کاخ معماران ایرانی و آلمانی نیز نظارت داشته اند. ارتفاع کف کرسی بنا به 2 متر می رسد و محوطه زیرین آن یک طبقه زیرزمین را به وجود آورده است که این روزها نمی توان از آن بازدید کرد. گفته می شود سقف زیرزمین را برای جلوگیری از خسارات زلزله تیرگذاری و بتون کرده اند. 

حوض جلوی کاخ رامسر به گونه ای ساخته شده که گویی بخشی از بناست. از این حوض بعد از طی 11 پله به ورودی اصلی کاخ از شمال می رسید. در نمای کاخ، سنگ مرمر سفید رگه دار اونیک مشهد به کار رفته است که ۳۰ سانتیمتر قطر دارد. ایوان از سنگ مرمر یکپارچه است و ۴ ستون حجاری شده از سنگ مرمر شکوه خاصی به این ایوان و ورودی بنا بخشیده اند. این ستون ها 10 متر ارتفاع دارند و تاج و پای آنها مزین به هنر حجاری است. بدنه کل ستون ها به شکل ۸ قوس نیم دایره دیده می شود. این تنها گوشه ای از ذوق و هنر حجاران به شمار می رود و نشانه هایی از حجاری یونانی را دارد.

یک هال و تالار مرکزی و ۲ اتاق بزرگ در دو طرف کاخ، قسمت های اصلی بنا را تشکیل می دهند که در جهت شرقی-غربی شکل گرفته اند. عمارت، پلانی مستطیل شکل دارد و درِ اتاق ها به تالار مرکزی باز می شود.

گچ بری های ظریف و ارزشمند یکی از شاخصه های این ساختمان هستند که طرح های گوناگون و رنگ های متنوع دارند. این گچ بری ها در کنار تقارن سالن ها در ساختمان جلوه زیبایی به آن بخشیده است. سقف ایوان، هال، اتاق های اصلی اطراف هال و در فاصله بین دیوارها و سقف، گچ بری های هنرمندانه ای دیده می شوند که نقش هایی همچون حیوانات، گیاهان و چهره زن دارند. چهره انسان در گچ بری ها، ایرانی به نظر نمی رسد و این احتمال را مطرح می کند که هنرمند گچ بر، ایرانی نبوده است. در هال و اتاق ها شومینه هایی وجود دارد  که در کنار این آن ها نیز گچ بری هایی از گل و گیاه به چشم می خورد.

کف اتاق ها را با تخته و پارکت پوشانده اند و در و پنجره ها نیز از چوب هستند. اشکال هندسی در طراحی و اجرای کف پوش های چوبی بنا را نیز نمی توان نادیده گرفت و باید منبت کاری های هنرمندانه درها و پنجره ها را نیز در نظر گرفت. 

 راه دیگر ورود به کاخ در ضلع جنوبی کاخ سلطنتی است و در دو سوی پله های ورودی آن، مجسمه ببر مازندران نشسته از جنس سنگ مرمر تربت حیدریه وجود دارد. این مجسمه ها کاری از استاد رحیم زاده ارژنگی هستند که در 1316 تراشیده شده و توسط استاد حسین لرزاده در این مکان نصب شده اند.

Ehsan Rasouli | Tasnim 
Seyyed Mohammadakbar Mousavi | IRNA 
Seyyed Mohammadakbar Mousavi | IRNA 
Seyed Mohammad Akbar Mousavi | IRNA 

آثار کاخ موزه رامسر

در کاخ موزه رامسر وسایلی را می بینید که از بهترین مواد و جنس مرغوب آن دوران ساخته شده اند و هنوز بعد از سال ها قابل استفاده اند. در کنار این وسایل تعدادی از یافته های باستان شناسی نیز به نمایش درآمده است. به طور کلی آثار موجود در این کاخ عبارتند از:

  • مبلمان، شمعدان‌ها و بوفه‌های آنتیک
  • مجسمه‌های برنزی و مرمرین نفیس
  • تابلوهایی از نقاشان مشهور جهان
  • آثار بلوری
  • آثار و یافته های باستان شناسی
  • فرش های زیبا بافته شده به دست هنرمندان ایرانی

این آثار در سالن تزیینات انسانی و غیر انسانی تالار فیل، تالار جنگ افزار، تالار تزیینات ۱و ۲ و ۳ و سالن مبلمان به نمایش درآمده اند.

Seyyed Mohammadakbar Mousavi | IRNA 
Seyyed Mohammadakbar Mousavi | IRNA 
Seyyed Mohammadakbar Mousavi | IRNASeyyed Mohammadakbar Mousavi | IRNA 

موزه های مجموعه کاخ رامسر

به جز کاخ رامسر، ساختمان های دیگری هم در مجموعه وجود دارند که به موزه تبدیل شده اند. این موزه ها عبارتند از:

موزه حمام قدیم

این موزه پس از مرمت و بازسازی در بهار و تابستان سال ۱۳۹۶ در حمام ضلع جنوبی محوطه برپا شد. این حمام دو حوضچه دارد که در یکی از آنها آب گرم طبیعی معدنی و در دیگری آب گرم شده با کوره ریخته می شد. یک سرویس بهداشتی نیز در این حمام و خارج از قسمت حوضچه‌ها قرار دارد. تجهیزات این بخش توسط شرکت تریبون بلکو آلمان انجام گرفته و در سند مربوطه در سال ۱۳۱۷ خورشیدی آمده است که شرکت مذکور باید کسری های حمام را سریعا تامین کند.

یکی از نکات جالب در مورد این حمام کاشی‌های به کار رفته در آن هستند که از زمان ساخت، بدون کوچکترین تغییراتی تا به امروز باقی مانده اند. آتش خانه با سوخت هیزم منبع گرمایش این حمام بود و آب آن نیز از چشمه ای در جنوب غربی محوطه تامین می شد. با روی کار آمدن پهلوی دوم، تغییراتی در این حمام صورت گرفت؛ سیستم استفاده از آبگرم کوره‌ای زیر حوضچه جای خودش را به سیستم گرمایش و سرمایش موتورخانه داد. در این سیستم از چیلر برای گرم کردن آب استفاده می شد. البته این حمام در دوره پهلوی دوم اصلا مورد استفاده قرار نگرفت و در سال ۱۳۲۰ حمام جدیدی در داخل عمارت ساخته شد. حالا در اینجا می توانید مجسمه های مومی را ببینید و کمی با حال و هوای گذشته آشنا شوید. این حمام قدیمی شامل قسمت های مختلفی شامل خزینه آبگرم ، خزینه آب سرد، سربینه و رخت کن، حوض سربینه و … است. 

موزه بین المللی عاج ایران

یکی از موزه های برپا شده در مجموعه کاخ رامسر موزه بین المللی عاج ایران است. بنای متعلق به تاج الملوک -همسر پهلوی اول- را به این موزه اختصاص داده اند و ۳۰۰ اثر ارزشمند از عاج فیل با ارزش ۳۰۰ میلیارد تومان در آن دیده می شود. موزه عاج اولین و تخصصی ترین موزه عاج جهان در خاورمیانه و ایران به شمار می رود و تنها موزه ای است که در آن آثار بسیاری از تمامی زیستگاه های فیل ها گردآوری شده است. این موزه با زیربنای 578 مترمربع در دو طبقه آثاری از هنرمندان شرق و جنوب شرقی قاره آسیا و قاره آفریقا را در خود دارد.

Seyyed Mohammadakbar Mousavi | IRNA 
Seyyed Mohammadakbar Mousavi | IRNA 
Seyyed Mohammadakbar Mousavi | IRNA 
Seyyed Mohammadakbar Mousavi | IRNA 
Seyyed Mohammadakbar Mousavi | IRNA 

موزه مردم‌شناسی رامسر

در نزدیکی موزه عاج، به ساختمانی کوچک می رسیم که موزه مردم شناسی رامسر است. در این موزه بیش از ۷۰۰ قطعه شامل انواع ابزار، ادوات، اشیا و اموال فرهنگی و وسایل مردم‌شناسی را می بینید که مورد استفاده مردم استان های شمالی ایران بوده اند. پدید آورنده این موزه، عیسی خاتمی است که طی 30 سال آثار موجود در این موزه را جمع آوری کرده است. او در سال 1394 به عنوان موزه دار برتر خصوصی انتخاب شد.

Mehdi Ebrahimpour | IRNA 
Mehdi Ebrahimpour | IRNA 

تاریخچه کاخ رامسر

کاخ رامسر به دستور رضاشاه پهلوی بین سال های 1312 تا 1316 ساخته شد تا جهت استراحتگاه خاندان سلطنتی مورد استفاده قرار گیرد. استفاده از سنگ مرمر، وجود 4 ستون مرمری و دو ببر مرمری، باعث شد تا به این بنا عنوان کاخ مرمر را بدهند.

 این بنا تنها 4 سال مورد استفاده رضاخان بود و پس از آن به محمدرضا پهلوی رسید. این کاخ تا انقلاب سال ۱۳۵۷ اقامتگاه موقت و چند روزه خاندان پهلوی به شمار می رفت. ارنست پرون -همکلاسی محمدرضا شاه در سوئیس- مدتی را در این باغ اسکان داشت تا از تجربیاتش در باغداری برای بهبود و گسترش آن استفاده کند.  

کاخ رامسر تا انقلاب سال 1357 به عنوان اقامتگاه خانواده شاهی مورد استفاده قرار می گرفت تا اینکه بعد از انقلاب مالکیت آن به بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی رسید. در سال ۱۳۵۸ تنها به مدت ۴۵ روز درِ کاخ را به روی مردم باز کردند و پس از آن به دلیل مسائل امنیتی به مدت 21 سال درهای آن را بسته نگاه داشتند. در این زمان اقلام داخل کاخ را جهت نگهداری به تهران انتقال دادند. 

در اواخر سال ۱۳۷۷ بود که پرونده ثبت ملی کاخ رامسر تهیه شد و در نهایت «باغ رامسر و مستحدثات واقع در آن» در اردیبهشت ماه سال ۱۳۷۸ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. پس از یک سال مرمت و آماده سازی، در سوم اسفند ۱۳۷۹ درِ این کاخ به روی عموم باز شد تا کاخ استراحتی رامسر و آثار متعلق به این کاخ را ببینند و علاقه مندان نیز به پژوهش روی آثار متنوع مربوط به حوزه حاشیه دریای خزر در آن بپردازند. در اینجا بود که نام این مکان به موزه تماشاگه خزر تغییر یافت.

بد نیست بدانید بر اساس اسناد موجود تصمیمات مهمی در این کاخ گرفته شده است که از میان آنها می توان به نخست وزیری جمشید آموزگار اشاره کرد. 

Photo by : Unknown

امکانات کاخ موزه رامسر

در کاخ موزه رامسر گردشگران می توانند از امکانات زیر استفاده کنند:

  • کافه و رستوران در جوار حمام
  • پارکینگ
  • بازارچه صنایع دستی 
  • آلاچیق چوبی فروش سوغات در شرق فروشگاه
  • سرویس بهداشتی در جنوب شرق باغ
  • مسیرهای بهسازی شده برای معلولان
  • نمازخانه
  • غرفه عکاسی
  • شیرینی فروشی

راه دسترسی کاخ موزه رامسر

آدرس: استان مازندران، رامسر، میدان انقلاب، خیابان رجایی

ساعت و هزینه بازدید کاخ موزه رامسر

زمان بازید: همه روزه به جز ایام سوگواری در نیمه اول سال: 9:00 تا 20:00 و در نیمه دوم سال: 09:00 تا 16:00

هزینه بازدید کل مجموعه: 24000 تومان برای گردشگران ایرانی  و 56000 تومان برای گردشگران خارجی

دیدنی های اطراف

بلوار معلم | 3 کیلومتر

پلاژ ساحلی | 4.1 کیلومتر

بازار رامسر | 5 کیلومتر

حال اگر دوست دارید علاوه بر جاذبه های پیشنهادی بالا، با دیگر جاذبه های گردشگری و تفریحی رامسر آشنا شوید و در مورد ساعت بازدید، هزینه ها و مسیر و نقشه آنها به اطلاعات دقیقی برسید، می توانید به صفحه دیدنی ها و تفریحات رامسر بروید. 

توصیه های کارناوالی

در سفر به شهر رامسر، از چشیدن طعم غذاهای مازندرانی غافل نشوید و به سفرتان طعمی تازه ببخشید.

خرید سوغات از این شهر فراموش تان نشود تا یادگاری خوبی از این سفر برای عزیزان تان داشته باشید.

اگر در سفرتان به رامسر به دنبال مکانی مناسب برای اقامت می گردید، پیشنهادهای جذاب کارناوال را از دست ندهید. شما می توانید برای رزرو انواع هتل ها در رامسر که هر کدام امکانات و خدمات مختلفی ارائه می کنند، وارد صفحه رزرو هتل های رامسر در کارناوال شوید و هتل مورد علاقه تان را انتخاب کنید. برای آن دسته از مسافرانی که به دنبال سوئیت برای اقامت هستند نیز طیف وسیعی از سوئیت ها با امکانات و قیمت های متنوع را در نظر گرفته ایم که می توانند به صورت آنلاین آنها را در صفحه اجاره سوئیت در رامسر رزرو کنند. اگر هم دوست دارید در یکی از ویلاهای ساحلی یا جنگلی رامسر با امکانات مختلف اقامت داشته باشید، می توانید سری به صفحه اجاره ویلاهای رامسر بزنید. 

سخن آخر

بیشتر سفرها به شمال ایران با هدف طبیعت گردی صورت می گیرد. طبیعت این خطه از کشورمان گرچه زیباست اما جاذبه های تاریخی هم ویژگی های خاص خود را دارند و به شما فرصت گردش در تاریخ را می دهند. کاخ رامسر یکی از جاذبه هایی است که می توانید به سراغش بروید و بیشتر از آن بدانید. 

تا به حال به رامسر سفر داشته اید؟

نظرتان در مورد کاخ رامسر چیست؟

منتظر دیدگاه ها و تجربه های شما هستیم...

کــــــــارناوالی شــــــــو

نتیجه نقد و بررسی کارناوال

3.9

بررسی شده توسط کارناوال

ارزش تاریخی(معمولی) 3
ارزش معماری(خوب) 3.5
شرایط نگهداری و مرمت(خوب) 3.5
حال و هوای خوش(خوب) 4
سهولت در دسترسی(عالی) 5

نقاط قوت

  • یکی از متنوع ترین و زیباترین باغ های ایران
  • مجموعه ای از موزه های جذاب
  • فضایی دلنشین و آرامش بخش

نقاط ضعف

  • تبلیغات و اطلاع رسانی ضعیف

نقد و بررسی کاربران

میانگین امتیاز کاربران

از مجموع 9 رای

4.0

خانواده

3

دوستان

1

زوج

1

آیا بازدید از کاخ موزه رامسر را به دیگران پیشنهاد می‌کنید؟
ارزش هزینه به لذت(خوب) 3.9
حال و هوای خوش(خوب) 4.1
کیفیت عملکرد راهنما(خوب) 4.1
نحوه برخورد کارکنان(خوب) 4.1

کاخ موزه رامسر را دیده‌اید؟

تجربه و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

سوالی دارید؟

از کارشناسان و کاربران کارناوال بپرسید

جدیدترین نقد

3

زیاد جای خوبی نبود اصلا در حد هزینه نبود

سفر با خانواده
تجربه سفر undefined به کاخ موزه رامسر

انتشار: 02 دی 1401

آیا این دیدگاه مفید بود؟
شکیبا طبیعی

4.1

مکانی بسیار دلنشین و زیبا حس خوبی میده که هنوز این کاخ سرپا هستش و رسیدگی میشه فضای بیرونی بسیار دلنشین و داخل کاخ نیز گرچه اصلا شبیه به کاخ نیست و خیلی ساده ست ولی جذابیت خودشو داره کلا پشیمون نخواهید شد و تجربه دلچسبیه.

سفر با خانواده
تجربه سفر شکیبا طبیعی به کاخ موزه رامسر

انتشار: 15 تیر 1399

آیا این دیدگاه مفید بود؟
یوسف مردانی

4.4

لذت بردم ممنون

انتشار: 13 بهمن 1398

آیا این دیدگاه مفید بود؟

پرسش و پاسخ

پرسش جدید

سارا رستمی
پرسش:

سلام، فردا عید فطر بازه؟

انتشار: 21 فروردین 1403

آیا این دیدگاه مفید بود؟
معصومه دهقان
پرسش:

سلام فردا جمعه کاخ واسه بازدید بازه

انتشار: 31 شهریور 1401

آیا این دیدگاه مفید بود؟
رضا قلی زاده
پرسش:

با سلام.روزهای جمعه کاخ موزه باز می باشد؟

انتشار: 25 مرداد 1401

آیا این دیدگاه مفید بود؟
اپلیکیشن کارناوال

با وب اپلیکیشن (PWA) کارناوال، کنترل سفر دست شماست.
در این اپلیکیشن شما دنیایی از امکانات و خدمات را همیشه و همه جا در جیب خود دارید؛ آشنایی با جاذبه‌های گردشگری، رزرو آنلاین بلیط هواپیما، رزرو هتل، ویلا و اقامتگاه بوم‌گردی، رزرو آنلاین تورهای داخلی و خارجی و سایر خدمات توریستی گردشگری همه در اپلیکیشن کارناوال .

تماس با کارناوال

پشتیبانی 8 صبح تا 1 بامداد:

هدف اصلی کارناوال این است که بهترین خدمات گردشگری را به صورت آنلاین به کاربران خود ارائه دهد. هر آن چیزی که برای سفر خود نیاز دارید را از کارناوال بخواهید؛ از آشنایی با جاذبه ها، سوغات و غذاهای محلی تا رزرو آنلاین بلیط هواپیما و انواع اقامتگاه. در هر جا و در هر ساعت از شبانه روز، می توانید به صورت آنلاین خدمات سفر خود را رزرو کنید و یا هر سوالی دارید از ما بپرسید. کارناوال کنترل سفر شماست!

کلیه حقوق مادی و معنوی کارناوال برای شرکت کاروان سفر های نیکسام محفوظ است. استفاده از محتوای سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط امکان پذیر است.

خانهعکاسخانه

کنترل سفر دست شماست