
مهدیه اکبری پارسا
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
28 آذر 1397
به روز رسانی
15 شهریور 1398
امروز می خواهیم سفری متفاوت و جذاب در تاریخ کشورمان داشته باشیم و در یک ماجراجویی هیجان انگیز، تصاویر قدیمی زنان ایرانی در 120 سال پیش را با هم مرور کنیم. قصد داریم عکس های کمیاب از ایران قدیم را به تماشا بنشینیم و با جنبه هایی تازه از فرهنگ و مردم کشورمان در دوران قاجار آشنا شویم. عکس های قدیمی از زنان ایرانی که در این مطلب به آن می پردازیم، بخش کمتر پرداخته شده اجتماعی ایران است که می تواند دنیایی تازه از گذشته را در برابرمان قرار دهد و دانش مان نسبت به فرهنگ عامه دوره قاجار را بیشتر سازد. این عکس ها توسط آنتوان سوریوگین (Antoin Sevruguin)، پدر عکاسی اجتماعی ایران، گرفته شده است. تصاویری که پرتره هایی از زنان ایران در اوایل قرن بیستم را نشان می دهد؛ از زنان معروف دربار تا زنان عشایر مختلف در جای جای کشور.
کارناوال را در این سفر متفاوت همراهی کنید.
1- سوریوگین، عکاس ایرانی-ارمنی، در میانه قرن نوزدهم میلادی (در دوره قاجار) در تهران به دنیا آمد. او دوره های عکاسی و نقاشی را در تفلیس گرجستان گذراند و در دوره ناصرالدین شاه به عنوان عکاس رسمی دربار منصوب شد.
1- عکسی از یک زن دوره قاجار، که به وسیله آنتوان سوریوگین عکاس پیشرو ایران در ابتدای قرن بیستم گرفته شده است.
3- یکی از موضوع های مورد علاقه سوریوگین عکاسی پرتره از مردم عادی بود. این عکس، تصویری از دو زن عشایر ایرانی را نشان می دهد که کنار کرسی نشسته اند.
4- سوریوگین این عکس از یک مادر ایرانی با فرزندانش را بیش از 100 سال پیش به ثبت رسانده است. با کمک افسران ارتش ایران، آنتوان سوریوگین در سرتاسر کشور سفر می کرد و گوناگونی اقوام ایرانی را با عکس هایش مستند می ساخت.
5- این پرتره از زن روستایی که در حال شیردادن به بچه اش است یکی از شاهکارهای سوریوگین به حساب می آید.
6- دو دختر ایل شاهسونی، از منطقه ای که امروزه به عنوان کشور جمهوری آذربایجان شناخته می شود. شاهسون در لغت به معنی هواداران و علاقهمندان شاه است.
7- بسیاری از دختران و زنان ایلاتی در دوران قاجار در صنعت تولید فرش مشغول به کار بودند. سه شاه قاجاری، فتحعلی شاه، ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه تلاش ویژه ای به خرج دادند تا این سنت را دوباره زنده کنند.
8- عکاس اجتماعی سوریوگین همچنین به مردمی که از نظر اجتماعی پایین تر از او بودند نیز علاقه نشان می داد. این عکس پنج زن گدا را به تصویر کشیده است.
9- دختران کرد در دوره قاجار
سفر سوریوگین در ایران او را به مناطق شمال غربی کشور برد، جایی که کردها در آن زندگی می کنند.
10- این سه زن قاجاری با ابروهای پیوسته و سبیل شان، تجسمی از نهایت زیبایی زنان در آن دوره به شمار می آیند. زنانی که این المان های زیبایی را نداشتند به وسیله وسایل آرایشی، آنها را بر روی صورت شان می کشیدند.
11- در این عکس سه دختر را با کوزه های آب می بینید که در قاب عکاس قرار گرفته اند. اسلام شیعی، در این دوره (قرن نوزدهم) در بسیاری از بخش های جامعه قاجاری گسترده شده بود. پوشش سر دختران نمونه ای از مذهبی بودن اجتماع و مردم به شمار می آمد.
12- رقاصان و نوازندگان کردی در دوره قاجار
عکاس ایرانی-ارمنی سوریوگین نه تنها به بخش های مختلف ایران سفر کرد بلکه چندین سفر به اروپا داشت تا با تکنیک ها و تجهیزات روز عکاسی آشنا شود.
13- این پوشش سنتی که در عکس به نمایش گذاشته شده است یکی از مهمترین مشخصه های لباس زن عشایر ایرانی ست. سوریوگین از بخش های زیادی از جمعیت ایرانی عکس های پرتره گرفته است، اما بیشتر آثار او در سال 1908 میلادی زمانی که در ایران فرمان سلطنت مشروطه به امضا رسید از میان رفتند.
سخن آخر
امروز به همراه شما در تاریخ سفر کردیم و به تماشای تصاویری از زنان ایرانی در 120 سال پیش نشستیم. عکس هایی که ما را با جنبه های تازه ای از ایران قدیم آشنا کرد و شکل متفاوتی از زن ایرانی را به نمایش گذاشت.
نظر شما در مورد این عکس ها چه بود؟
شما کدام یک از این تصاویر را بیشتر دوست داشتید؟
از دید شما عکس هایی از این دست چگونه می تواند به شناخت ایران کمک کند؟
دیدگاه ها، پیشنهادها و انتقادهای تان را با ما و دوستان کارناوالی تان به اشتراک بگذارید. منتظرتان هستیم.
3 دیدگاه

تیپ الان منم همین طوریه
09 فروردین 1401

مهرام
بسیارجالب بودن.ممنون
07 دی 1397

ناشناس
بسیارجالب بودن.ممنون

ن
عالی بود
21 فروردین 1398
07 دی 1397