
نسیم امینی
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
21 خرداد 1397
به روز رسانی
15 شهریور 1398
از هنگامی که خورشید بالا می آید و روز آغاز می شود؛ کره زمین خود را برای اتفاق های تازه آماده می کند. حتا نخبه ترین مردم و بهترین دانشمندان هم نمی توانند حوادث یک روز کامل در این پهنه خاکی را پیش بینی کنند. در میان اتفاق های تازه ای که همه روزه با آن ها روبهرو هستیم بعضی موارد، بسیار تلخ و ناگوار به شمار می آیند؛ مانند بلایای طبیعی که تا به امروز موجب شگفتی بسیاری از ما شده اند. در چند روز گذشته، یکی از این موارد حیرت آور و غیر قابل پیش بینی در سرزمین گواتمالا رخ داد که تاسف همه جهانیان را در پی داشت.
گواتمالا در بالای قاره آمریکای جنوبی جای خوش کرده است و طبیعت چشم نوازی دارد. جنگل های انبوه و سرسبز، بیابان ها و دریاچه های چشم نواز، از دیدنی های جذاب جمهوری گواتمالا به حساب می آیند. اما یکی از مهمترین ویژگی های زیست بومی که باعث شهرت این سرزمین شده است، آتشفشان ها هستند. این کشور در حدود ۳۰ کوه آتشفشانی دارد که هشت تای آن ها آتشفشان فعال به شمار می روند. متاسفانه تاکنون، فوران های آتشفشانی صدمات جبران ناپذیری بر گواتمالا وارد کرده اند؛ اما مردم این کشور با صبوری، در مقابل حوادث پیش آمده ایستاده اند و زمین شان را ترک نمی گویند. به تازگی نیز در این سرزمین فوران آتشفشانی رخ داده است که ما را بر آن داشت تا سفری تصویری به گواتمالا داشته باشیم و از دریچه عکس ها، این حادثه دردناک را از نظر بگذرانیم.
در تاریخ سوم ژوئن امسال (2018)، قله فوئگو (Fuego) فوران کرد و زندگی مردم در نواحی اطراف به کلی دگرگون شد. اما متاسفانه حادثه سوم ماه ژوئن پایان ماجرای فوران فوئگو نبود. در تاریخ ۶ ژوئن باری دیگر این آتشفشان فوران کرد و از جنوب آن مواد مذاب سرازیر شدند. این در حالی رخ داد که گروه های نجات و آتشفشان ها، عملیات آواربرداری را آغاز کرده بودند و مجبور به ترک منطقه شدند. بد نیست بدانید که فوئگو، از فعالترین کوه های آتشفشانی آمریکای جنوبی به حساب می آید و طی 500 سال گذشته، 60 بار فوران کرده است! با این وجود، هنوز هم خانه های مسکونی بسیاری در اطراف این کوه قرار دارند. همین سبب شده تا در حین وقوع حادثه دست کم 99 تن کشته شده، 197 تن مفقود شوند و ز خمی های بی شماری از این حادثه بر جای بماند. البته باید بدانید که آمار صدمات ناشی از فوران فوئگو، لحظه به لحظه در حال تغییر است و هنوز نمی توان به طور قطعی، درباره تعداد افراد کشته شده صحبت کرد.
قابل توجه است که جریانهایی به نام «پیروکلاستیک» بر حادثه فوران فوئگو دامن زده اند؛ پیروکلاستیک مخلوطی از گاز داغ و مواد آتشفشانی ست که به سرعت می تواند نواحی مختلف را در نوردد و هر موجود زنده ای را به کام خود بکشد. چندی پیش، خبر فوران کوه کیلاویا را با شما در میان گذاشتیم، حادثه ای که بر حدود 200 خانه در جزیره بزرگ هاوایی صدمه زد و در نتیجه موجب آوارگی ساکنان بخش هایی از این جزیره شد. اما آمار مرگ و میری از این حادثه گزارش نشده است. با در کنار هم گذاشتن خبر فوران کیلاویا و فوئگو، می توانیم به تفاوت گسترده کوه های آتشفشانی پی ببریم و ببینیم که به سختی می توان رفتار این کوه های خشمگین و آن چه به بار می آورند را پیش بینی کرد.
مواد آتشفشانی فوئگو تا حدود 322 کیلومتر از نواحی اطراف کوه را پوشاندند؛ و در دو ناحیه مسکونی ال رودیو (El Rodeo) و سن میگل لوس لوتس (San Miguel Los Lotes) صدمات جدی به بار آوردند. فوران فوئگو، فاجعه بارترین حادثه آتشفشانی 4 دهه گذشته به شمار می رود و بر زندگی حدود ۱٫۷ میلیون نفر تاثیر گذاشته و سه هزار انسان را بی خانمان کرده است. می خواهیم تصاویر این حادثه تلخ را از نظر بگذرانیم؛ اما پیش از آغاز سفر باید بدانید که تصاویر پیش رو، متعلق به سه روز اول حادثه هستند؛ زمانی که هنوز مردم از انفجار آتشفشانی دوم بی خبر بودند.
در این سفر تلخ کارناوال را همراهی کنید و در غم مردم گواتمالا شریک شوید.
1- ابری از جنس مرگ بر فراز آسمان گواتمالا
تصویر پیش رو از منطقه مسکونی الوتنانگو (Alotenango) در گواتمالا به ثبت رسیده و ابری از دود و گاز را نشان می دهد که از کوه آتشفشانی فوئگو منتشر شده است.
2- وقت مناسبی برای دوچرخه سواری نیست.
این تصویر را در جنوب غربی پایتخت گواتمالا، شهر گواتمالاسیتی (Guatemala City)، عکاسی کرده اند.
3- دخترک جان سالم به در برد.
فوران فوئگو را فاجعه بارترین حادثه آتشفشانی 4 دهه گذشته می دانند و گفته می شود که این حادثه بر زندگی حدود ۱٫۷ میلیون نفر تاثیر گذاشته و ۳۰۰۰ تن انسان را بی خانمان کرده است.
4- فرار تنها راه برای نجات
مردم روستای ال رودئو (El Rodeo) در حال ترک محل سکونت شان هستند؛ چرا که وضعیت به صورت بحرانی ست و هر لحظه امکان فوران دوباره آتشفشان وجود دارد. این تصویر در یکی از دپارتمان های (1) کشور گواتمالا به نام اسکینتلا (Escuintla department) به ثبت رسیده است.
پاورقی
1: دپارتمان نوعی از تقسیم های کشوری ست که در برخی نقاط دنیا مورد استفاده قرار می گیرد. کشور گواتمالا از 22 دپارتمان تشکیل شده است.
5- وحشت در نگاه شان موج می زند.
6- فوران مواد مذاب، خراشی دیگر بر دل مردم گواتمالا
7- کورسویی از امید
تصویر پیش رو یک روز پس از فوران اصلی آتشفشان در گواتمالا به ثبت رسیده است؛ زمانی که جست و جو برای افراد مفقود و آواربرداری را آغاز کرده بودند. زنی که در این تصویر می بینید از غم از دست رفتگانش چنین شیون می کند؛ اگرچه هنوز امیدی برای یافتن آن ها در زیر آواره های روستای سن میگل لو لوتس (San Miguel Los Lotes) دارد.
8- بوی مرگ شهر را فراگرفته
مردم در کنار یک مرده شورخانه موقت ایستاده اند و در انتظار و بلاتکلیفی به سر می برند.
9- استقامت و انجام وظایف به هر قیمتی
سربازی در منطقه «سن میگل لو لوتس» در منطقه خطر قرار گرفته و مشغول انجام وظیفه است. این تصویر را یک روز پس از وقوع اولین فوران آتشفشانی عکسبردرای کرده اند.
10- آتش نشان ها نیز در سوگ عزیزان شان هستند.
11- داوطلب ها برای کمک از راه رسیدند.
این افراد از مردمان منطقه سن میگل لو لوتس هستند و حالا در این شرایط بحرانی به کمک هم نوعان شان آمده اند.
12- شهری به رنگ خاکستر
13- دوست بازیافته
شرایط وخیمی در گواتمالا جریان دارد اما پیدا کردن یار وفادار خود، قدری از آشوب این مرد کاسته است.
14- نگاهی به آنچه زمین بر سر گواتمالا آورد...
با تماشای این تصویر، بیشتر به عمق فاجعه و تلخی حادثه گواتمالا پی می برید. آتشفشان فوئگو همه چیز را در کام خود فرو برده است.
15- ولع بی پایان آتشفشان
حتا جانوران نیز از چنگال خشم کوه فوئگو جان سالم به در نبردند.
16- عملیات نجات
گروه نجات را می بینید که به دنبال قربانیان حادثه آتشفشان، منطقه سن میگل لو لوتس را جست و جو می کنند.
17- گروه نجاتی برای همه موجودات زنده
تماشای این تصویر حقیقتا مایه آرامش است؛ می بینیم که بعضی از انسان ها حتا در چنین شرایطی نیز، به سلامت دیگر جانداران اهمیت می دهند.
18- داستان ادامه دارد...
در فردای فوران، یعنی چهارم ماه ژوئن، هنوز هم ابری کوچک از غبار و گازهای خطرناک بر فراز قله فوئگو دیده می شود. البته می دانیم که این پایان ماجرا نیست و چند روز بعد، دوباره فوران بزرگی در گواتمالا رخ داده است.
19- پیروکلاستیک جاری
همان طور که پیش تر گفتیم، در حین فوران فوئگو، جریانی موسوم به پیروکلاستیک نیز به سوی مناطق مسکونی روانه شد که در تصویر، نمایی نزدیکتر از آن را می بینید.
20- فرار از پیروکلاستیک ها
این تصویر یک روز پس از فوران اصلی به ثبت رسیده است. افسر پلیسی را می بینید که از جریان پیروکلاستیک هایی که دوباره از فوئگو جاری شده اند فرار می کند. اگر چه در ظاهر، این مواد چندان ترسناک به نظر نمی رسند و بیشتر شبیه توده ای از خاک هستند اما به شدت داغند و صدمات جبران ناپذیری وارد می کنند.
سخن آخر
به تماشای فوران آتشفشان کوه فوئگو در کشور گواتمالا نشستیم و تصاویر دردناک و غم مردم در این سرزمین را از نظر گذراندیم. دیدیم که پیروکلاستیک ها، چه بر سر این کشور آوردند.
نظر شما درباره این تصاویر چه بود؟
پیش از این تا چه حد ابعاد دردناک این حادثه را می دانستید؟
دیدگاه خود را برای ما بنویسید.
دیدگاه جدید