
مهدیه اکبری پارسا
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
04 دی 1397
به روز رسانی
15 شهریور 1398
عکاسی در سفر امروزمان به برندگان عکاسی ویکی پدیا 2018 اختصاص دارد. پیش از این در مطلبی برندگان مسابقه ویکی پدیا در بخش ایران را به شما معرفی کردیم و این بار قصد داریم به سراغ معرفی برنده های سال 2018 بزرگترین مسابقه عکاسی بین المللی جهان که در کتاب رکوردها نیز ثبت شده است، برویم. مسابقه ای که به عنوان ویکی دوستدار یادمان ها شناخته می شود و به تصاویری از بناهای یادمانی و جاذبه های کشورهای مختلف دنیا اختصاص دارد. امسال در حدود 25800 هزار عکس از 14 هزار عکاس برای این مسابقه فرستاده شد و در نهایت عکسی از مسجد شیخ لطف الله اصفهان عنوان برنده رقابت ها را به دست آورد.
در ادامه همراه کارناوال شوید تا 15 تصویر برگزیده مسابقه عکاسی ویکی دوستدار یادمان ها را با هم ببینیم، نگاهی به دیدنی ها و فرهنگ کشورهای مختلف داشته باشیم و داستان جذاب ثبت هر عکس را با هم مرور کنیم.
1- علیرضا اخلاقی برای گرفتن این تصویر از داخل مسجد معروف شیخ لطف الله زمان زیادی داشت. اما چگونه؟ او سر ظهر، درست زمانی که قرار بود مسجد برای دو ساعت بسته شود وارد ساختمان شد و با اصرار فراوان توانست نگهبان های مسجد شیخ لطف الله را راضی کند تا در این دو ساعت داخل بماند؛ هر چند نگهبان ها به او هشدار دادند که در را قفل می کنند و به هیچ عنوان در تا زمان بازگشایی باز نمی شود. علیرضا در این مورد می گوید:
من بودم و مسجد و گرفتن عکس های بی شمار.
یکی از عکس هایش این تصویر از مسجد شیخ لطف الله بود. علیرضا در صحبت هایش در مورد تجربه عکاسی داخل مسجد در این دو ساعت می گوید:
در زمان بسته شدن درها، آن نور قرمزی که برای نورپردازی داخل گنبد مورد استفاده قرار می گیرد و همیشه به عکس ها رنگی غیر واقعی می دهد و آنها را خراب می کند، خاموش بود.
او توضیح می دهد رنگ هایی که در این عکس می بینید واقعی هستند و تنها با نور خورشید روشن شده اند.
تلاش اخلاقی بی جواب نماند و او توانست برنده نهایی و کلی جایزه ویکی دوستدار یادمان ها در تمام جهان در سال 2018 شود.
2- مصطفی واد سعید (Mustafa Waad Saeed) اوایل امسال به شهر باستانی پترا در اردن رفته بود تا تولدش را جشن بگیرد. او با وجود این که عکاسی آماتور است، توانست عنوان دوم این رقابت ها را به دست بیاورد. عکسی که او گرفته توسط هیات داوران به عنوان "عکس جادویی" که "در دنیای نور و معنویت سیر می کند" و افراد را با "میراث فرهنگی بی انتهایش" به هم متصل می سازد، توصیف شده است.
3- کریستوفر چرینگتون (Christopher Cherrington) پنج دهه است که عکس می گیرد اما تازه پارسال وارد دنیای عکاسی دیجیتال شده است. او برای گرفتن این عکس 75 دقیقه زمان صرف کرد و 26 عکس جداگانه گرفت تا بتواند با کنار هم گذاشتن آنها این منظره پانوراما را از داخل کلیسای جامع گلاستر (Gloucester Cathedral) خلق کند. خوب است بدانید او طوری عکس ها را با هم ترکیب کرده است که بتواند گردشگران داخل تصاویر را از عکس نهایی بیرون نگه دارد. گرفتن این تصویر تنها ثبت یک فرصت لحظه ای نبود بلکه بر اساس گفته کریستوفر برای آن با دقت برنامه ریزی صورت گرفته بود.
او در مورد تجربه عکاسی خود می گوید:
من همه چیز را از قبل و از داخل خانه برنامه ریزی کرده بودم، من برای چالش های مورد انتظار مانند گردشگران، دامنه دینامیکی نور و زاویه باز شات ها راه حل داشتم.
کریستوفر با کسب مقام سوم پاداش زحماتش را به دست آورد.
4- عبدل مومین (Abdul Momin) که برای اولین بار است در مسابقه ویکی دوستدار یادمان ها شرکت کرده و عکس آن رتبه چهارم را به دست آورده، به ما در مورد ثبت این عکس می گوید:
قصدم از شرکت در این مسابقه این بود که به دنیا نشان دهم کشورم تا چه اندازه زیباست.
و او قطعا با ثبت این تصویر از معبد پانچا راتنا گویندا (Pancha Ratna Govinda Temple) در بنگلادش توانسته این کار را به انجام برساند.
5- جایگاه پنجم این مسابقه به عکس شهریار امین فهیم (Shahriar Amin Fahim) اختصاص پیدا کرده است. شهریار دانشجوی مهندسی ست و عقیده دارد این موضوع او را از علاقهمندی اش، عکاسی دور کرده است؛ به همین دلیل او از ما درخواست کرده تا به شما بگوییم "از زندگی تان لذت ببرید و دنبال رویاهای تان بروید."
آنچه این عکس را خاص کرده، چگونگی قاب بندی آن است که هم توانسته زیبایی معماری مسجد ملی بایتول مکرم (Baitul Mukarram National Mosque) در بنگلادش را نشان دهد و هم یکی از افرادی که این مسجد را به همان شکل نگه داشته است در قاب خود بیاورد. فهیم برای گرفتن این عکس 30 کیلومتر مسیر را پیمود و دو ساعت برای گرفتن عکس کامل صبر کرد. در تصویر او یک خادم مسجد را می بینید که در حال تمیز کردن حیاط ساختمان است. یکی از داوران در مورد این عکس می گوید:
"چیزی که در مورد این تصویر دوست دارم ثبات قدم موجود در آن است. ثبات قدمی که واقعیت زندگی آنهایی که هر روز از یک ساختمان مراقبت می کنند را به ما نشان می دهد."
چشم انداز متفاوتی از مسجد در رتبه یازدهم همین رقابت ها قرار گرفته است و فهیم همچنین توانسته مقام پانزدهم را نیز به دست بیاورد.
6- مکان ششم این مسابقه به عکسی از معبد پنج طبقه نیاتاپولا (The five-story pagoda-style Nyatapola) اختصاص پیدا کرده است. این معبد هندو به الهه لاکشمی وقف شده است و بخشی از سایت میراث جهانی یونسکو، شهر باکتاپور (Bhaktapur city) نپال محسوب می شود. این جاذبه تا کنون از دو زلزله در قرن گذشته نجات پیدا کرده است. یکی از داوران این عکس از نیک کیران (Nrik Kiran) را چنین توصیف می کند:
"این عکس روح انسانی را با سازه ای که قرار است ما را به مرتبه بالاتری هدایت کند مرتبط کرده است."
داور دیگری در مورد این تصویر می گوید:
"این عکس نمایشی زیبا از اثر متقابل میراث ملموس و ناملموس است."
این عکس هم به عنوان یک عکس مستند و هم به عنوان تصویری وابسته به ویژگی های معماری، زیباست.
7- جدا از پنجره شیشه ای رنگی پر زرق و برق، این ساختمان یک کارخانه قدیمی در شهر ووچ (Łódź) لهستان است. یکی از داوران در مورد این تصویر که مکان هفتم را به دست آورده است می گوید:
"عکاس توانسته همبستگی میراث صنعتی اروپا با موتور شرکت آ اِ گِ (AEG) را در یک ساختمان زیبای لهستانی به خوبی به نمایش بگذارد."
به طور کلی نورها و رنگ های لطیف موجود در عکس باعث شده اند تا این تصویر چشم گیر شود.
8- این عکس افسرده کننده، تاریک و غم انگیز از طرف میخائیل پروخروف (Mikhail Prokhorov) برای ما فرستاده شده است، تصویری که در رتبه هشتم مسابقه قرار گرفت. میخائیل امیدوار است عکس او هشداری برای بسیاری از بناهای فرهنگی جدا افتاده در منطقه شمالی روسیه باشد. این تصویر از پارک ملی کنوزورسکی (Kenozersky National Park) گرفته شده است و عکاس در مورد آن می گوید:
این صحنه اثر عمیقی روی من گذاشت و احساسات متناقضی را به طور همزمان در من بیدار کرد، هم زیبایی و هم تراژدی. بسیاری از جاذبه ها و یادمان های مانند این، ناشناخته باقی مانده اند.
در سال های اخیر، مردم شروع به شناخت ریشه های شان کرده و به فرهنگ کشوری که در آن زندگی می کنند علاقهمند شده اند. من می خواهم فرهنگ ناشناخته روسیه را به هر تعداد آدمی که می توانم نشان دهم و توجه ها را به یک مشکل فوری جلب کنم؛ اینکه بسیاری از بناهای یادبود، کلیساهای چوبی و ... در 25 سال گذشته از میان رفته اند. ما مردم می توانیم با هم آنها را نجات دهیم تا فرزندان مان بتوانند آنها را از نزدیک مشاهده کنند نه اینکه در کارت پستال ها تصویری از آنها ببینند.
9- مارک توسو (Mark Toso) می خواست کیفیت بی نظیر و ابدی هنر حجاری شده در این سنگ را با این تصویر به نمایش بگذارد. او برای این عکس که مقام نهم را به دست آورده تمام شب را منتظر ماند. مارک این تصویر را از اثری موسوم به پراسشن پنل (Procession Panel) در ایالت یوتای آمریکا گرفته و با امید افزایش آگاهی در مورد وضعیت در خطر امروز آن، به مسابقه فرستاده است. پراسشن پنل عنوان یک مسیر پیاده روی است که در آن نقوشی بر روی صخره ها به چشم می خورد. این نام در واژه به معنای یک حرکت دسته جمعی است که روی تخته سنگ نقاشی شده است.
10- این شاید چهارمین سال شرکت دراگوس پیرولسکوس (Dragos Pirvulescu) در مسابقه ویکی دوستدار یادمان ها باشد اما او این عکس را سی سال پیش گرفته است. عکاس اینجا قلعه دوا (Fortress of Deva) در رومانی را به تصویر کشیده است. دراگوس از پیش برای ثبت این تصویر برنامه ریزی نداشت و یک روز صبح که به سمت خانه اش در حال رانندگی بود، این چشم انداز توجه وی را به خود جلب کرد. او سریع در گوشه ای پارک کرد و این تصویر را به ثبت رساند.
یکی از داوران در مورد این تصویر چنین توضیح داده است:
یک طلوع یا غروب فوق العاده به این عکس دیدی خیلی گرم و جذاب داده است و چشم انداز رو به پایین آن، تسلط کوه بر شهر را به خوبی نشان می دهد.
11- چشم اندازی دیگر از مسجد ملی بایتول مکرم (Baitul Mukarram National Mosque) در بنگلادش که پیش از این تصویری از آن را دیدیم، به مقام یازدهم رسیده است. این عکس به دلیل ترکیب بندی عالی که با کنترل استادانه رنگ و نور همراه شده توانسته تحسین یکی از داوران را به دست بیاورد.
داور در مورد این عکس چنین توضیح می دهد:
من به ویژه تصمیم عکاس برای نمایش کاربرد فعلی این بنا را دوست داشتم، مساله ای که به عکس، بُعد آموزشی نیز می دهد.
12- رتبه دوازدهم این مسابقه به تصویر پانورامایی از کلیسای ابی سنت فوی (Abbey Church of Saint Foy) در فرانسه تعلق دارد که بنا به نظر یکی از داوران چیزی بیشتر از یک کلیسا را به نمایش می گذارد. این داور در وصف این تصویر می گوید:
این عکس احساسی قوی نسبت به فضای معمول روستاهای اروپایی در ساعات اولیه صبح در ما به وجود می آورد که با گذر عابر تنها به نمایش گذاشته شده است.
عکاس، کریستف گالیک (Krzysztof Golik) به ما گفت که این کلیسا تنها هفت کیلومتر از جایی که در آن زندگی می کند فاصله دارد و مه صبحگاهی روز یکشنبه فرصتی ایده آل را در اختیارش گذاشت تا بیرون برود و با دوستانش از آن عکس بگیرد.
13- ماکسیم پراژنیاییک (Maksym Prysiazhniuk) برای ثبت این عکس متقارن و زیبا از پیش برنامه داشت. او این تصویر را در سفری که به همراه همسرش به کپنهاگ دانمارک داشتند ثبت کرد. آنها می خواستند آنچه که ماکسیم به آن شهر افسانه ها می گوید را کشف کنند و بفهمند هوگه (Hygge) (1) شبیه چیست؟
پاورقی
1- هوگه کلمه ای اسکاندیناوی ست و برای توصیف حالت روحی و آرامش همراه با احساس رضایت مورد استفاده قرار می گیرد. در سال های گذشته هوگه به عنوان بخشی از فرهنگ دانمارک در میان مردم دنیا شهرت پیدا کرده است.
14- رتبه چهاردهم این مسابقه به عکسی از اسکله غربی (West Pier) در بریتانیا اختصاص پیدا کرده است. این اسکله زمانی که در نور کمرنگ طلوع خورشید ظاهر می شود سوژه روح زده جالبی را خلق می کند. یکی از داوران در این مورد می گوید ظهور اسکله در این عکس به مانند ظهور اسکلتی از یک جانورِ دریاییِ فراموش شده است.
15- شهریار امین فهیم در مورد ثبت این عکس ابدی از پل هاردینگ (Hardinge Bridge) در بنگلادش بیشتر از یک سال فکر کرد و در نهایت توانست مه زمستانی را با رویایی که در مورد اینجا داشت ترکیب کند. او آرزو داشت برای دومین بار مقامی را در این مسابقه به دست آورد.
سخن آخر
امروز به همراه شما عکس های برتر مسابقه بین المللی ویکی پدیای 2018 را به تماشا نشستیم و با داستان ثبت هر عکس آشنا شدیم.
نظر شما در مورد تصاویر انتخابی چه بود؟
آیا آنها شایستگی قرار گرفتن در 15 عکس برتر را داشتند؟
دیدگاه ها، پیشنهادها و انتقادهای تان را با ما و دوستان کارناوالی تان در میان بگذارید. منتظرتان هستیم.
1 دیدگاه

نسیم
عکس مسجد شیخ لطف الله عالی بود. دم عکاسش گرم. من عکس آخر رو هم خیلی خیلی دوست داشتم. قرمزی عکس انرژی زیادی ره به عکس داده بود.
06 دی 1397