
سحر بحیرائی
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
11 فروردین 1399
به روز رسانی
11 فروردین 1399
در این مطلب قصد داریم به معرفی شهر چمستان بپردازیم؛ این منطقه ییلاقی و زیبا، به خاطر آبوهوای مطبوعش از محبوبیت زیادی در بین گردشگران برخوردار است. در مطلب پیش رو میتوانید بیشتر با این منطقه از مازندران آشنا شوید، دیدنی های چمستان را بشناسید و با تاریخچه چمستان و روستاهای دیدنی اطرافش آشنا شوید. با ما در کارناوال همراه باشید.
چرا سفر به چمستان ؟
- چمستان یکی از خوش آبوهواترین شهرهای تابع نور بوده که به خاطر مرتفع بودنش نسبت به سایر شهرها خنکتر است.
- طبیعت این شهر و اطرافش بسیار شهرت دارد و مقصدی محبوب برای کسانی است که از سفر به ییلاقات خنک لذت میبرند.
- دیدنیهای مشهوری مثل دریاچه الیمالات، آویدر، پارک جنگلی کشپل و ... در نزدیکی این شهر قرار دارند.
- ییلاقهای مشهوری مثل آویچ و میرخمند در حومه این شهر واقع شدهاند.
جمعیت: 44300 نفر مطابق با آخرین سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵
موقعیت جغرافیایی: شهر چمستان در 15 کیلومتری جنوب شرق نور و مجاورت شهر آمل در استان مازندران واقع شده است.
زبان: مردم این شهر به زبان مازندرانی و گویش مازندرانی شرقی صحبت میکنند. از آن جا که مردم شهرستان نور زبان مازندرانی را با لهجه کجوری صحبت میکنند شاید بتوان در این منطقه شباهتهایی را با گویش کجوری نیز یافت.
نژاد: به طور کلی میتوان گفت که بیشتر مردم این شهر مازندرانی هستند. یکی از مشهورترین طوایفی که در این شهرستان زندگی میکنند کلاش یا کالاشها هستند که البته آنها را میتوان به طور پراکنده در دیگر شهرهای مازندران و حتی استان کرمانشاه هم مشاهده کرد.
اقتصاد: درآمدزایی مردم شهر را می توان به طور عمده از دو منبع گردشگری و معادن شن و ماسه در نظر گرفت. در زمینه گردشگری باید گفت که چمستان یکی از خوش آبوهواترین شهرهای منطقه محسوب میشود. به همین دلیل ویلاسازی و اجاره ویلا به مسافران را میتوان به عنوان مهمترین منبع درآمد مردم شهر در نظر گرفت؛ اما طبق نظر بسیاری از کارشناسان این ویلاسازی به ضرر شهر بوده و یک منبع درآمد موقتی و آسیبرسان است.
اطلاعات گردشگری چمستان
سوغات و صنایع دستی
- عسل
- تخم مرغ
- کلوچه
- کوکی
- پشت زیگ
- کماج
- حصیر بافی
- صنایع چوبی
- نمد مالی
- پارچه بافی
برای آن که خوشمزه ها و سوغات استان مازندران را بیشتر بشناسید، وارد صفحه سوغات و صنایع دستی مازندران شوید.
بیشتر بخوانید!
غذاهای محلی چمستان
- باقلاوابیج
- کدو بره مازندران
- بورانی بادنجان کبابی
- آغوز مسما و...
برای آشنایی بیشتر با غذاهای سنتی استان مازندران وارد صفحه غذاهای مازندران شوید.
بیشتر بدانید!
اقامت در چمستان
محبوبیت شهر چمستان بین گردشگران موجب شده تا انواع اقامتگاه به خصوص ویلا و سوئیت به راحتی در دسترس باشد؛ اما اگر میخواهید در هتل اقامت داشته باشید توصیه میکنیم هتلهای شهرهای بزرگتر مانند ایزدشهر، محمودآباد یا نور را در نظر بگیرید. شما میتوانید با ورود به صفحه هتل های استان مازندران طیف وسیعی از انواع هتلها را مشاهده و بهترین آنها را برای خود انتخاب کنید.
جاذبه های گردشگری چمستان
روستاهای چمستان
- روستای لاویج: لاویج یکی از ییلاقهای خوش آبوهوا و زیبای چمستان است که به خاطر جاذبهها و طبیعت زیبایش بسیار محبوب است. این روستا در انتهای جاده جنگلی کشپل قرار دارد.
- روستای آهودشت: این روستا در حدود 3 کیلومتری چسمتان قرار گرفته و ییلاقی زیبا و سرسبز است که برخی از گردشگران برای استراحت در محیطی ساکت و بکرتر آن را برای اقامتشان انتخاب میکنند. بنای تاریخی بقعه آقا شاه بالو زاهد در این روستا قرار دارد.
- روستای میرخمند: میرخمند از دیگر ییلاقیهای زیبای این منطقه به شمار میرود که در جنوب چمستان قرار دارد.
- روستای گزناسرا: این روستا نیز یکی از مشهورترین ییلاقهای در جنوب چمستان به حساب میآید.
آب گرم معدنی لاویج: روستای لاویج چند مجتمع آب معدنی به نام هایفیل سنگ، بی بن او، ایران زمین و... دارد.
بقعه آقا شاه بالوزاهد: این آرامگاه متعلق به یکی از عارفان قرن 7 هجری ست. بنای زیبای آرامگاه وی به شکل مخروطی بوده و با کاشی های زیبا تزیین شده است. این اثر تاریخی زیبا با شماره 768 در فهرست میراث تاریخی ایران قرار دارد.
پارک جنگلی کشپل : این پارک یکی از جاذبه های شهرستان نور در استان مازندران است که با چشمه های متعدد، رودخانههای پرآب، درختان سر به فلک کشیده و دریاچه ای دیدنی و زیبا گردگشران زیادی را به خود جلب می کند.
بیشتر بخوانید!
طبیعت گردی اطراف چمستان
از مشهورترین جاذبههای این محدوده می توان به دریاچه الیمالات، آبشار آب پری رویان، دریاچه آویدر و پارک جنگلی نور اشاره کرد که همگی در فاصله کمی از چمستان قرار دارند و میتوانید به راحتی از آنها دیدن کنید.
بیشتر بخوانید!
حمل و نقل برون شهری
پایانه اتوبوس رانی چمستان
آدرس: چمستان، جاده آمل- نور، جلوتر از دانشگاه پیام نور چمستان
آب و هوای چمستان در فصول مختلف
بهارو تابستان: در فصل بهار به ویژه فروردین ماه هوا بیشتر بارانی است؛ اما دمای معتدل و مطلوبی دارد. هر چه به سمت تابستان پیش برویم دمای هوا بیشتر و بارشها نیز به مراتب کمتر خواهند شد. در فصل تابستان نیز هوا بسیار گرم شده و معمولا باران نمیبارد؛ اما با نزدیک شدن به شهریور هوا خنکتر میشود.
پاییز و زمستان: با شروع پاییز هوای چمستان نیز کمکم سرد و بارشها بیشتر میشود. در فصل زمستان نیز دمای هوای تا 1 درجه هم کاهش می یابد. سفر در این فصل را خیلی توصیه نمیکنیم، هرچند استفاده از آب گرمهای لاویچ در این فصل محبوبیت زیادی دارند.
تاریخچه شهر چمستان
متاسفانه تاریخ خیلی دقیقی برای این منطقه ذکر نشده است. اما می توان اولین نشانه های تاریخی در منطقه به ویژه روستای لاویچ از توابع چمستان را به طور غیر مکتوب به دوره ساسانیان نسبت داد. قبر های گبری (زرتشتیان) در منطقه حصلیمه سکه های مربوط به دوره ساسانی و بقایای چند آتشکده می توانند دلیل خوبی برای اثبات این گفته باشند.
از این محدوده تا ورود اسلام به ایران اطلاعات دیگری در دسترس نیست اما از روی آثار تاریخی به جا مانده در منطقه مانند بقعه آقا شاه بالوزاهد متعلق به عهد مغولان می توان حدس زد که در آن دوران این منطقه مسکونی بوده و مردم در آن زندگی می کرده اند. هم چنین وجود سنگ نگاره آهکی در روستای آویچ که مردم آن را متعلق به مرد آویج زیاری می دانند گواه از نقش این مهم این منطقه در دوره حکومت آل زیار در طبرستان است. اگر بخواهیم کمی جلوتر برویم و سند تاریخی برای ذکر نام این منطقه پیدا کنیم به دست نوشته های چارلز فرانسیس مکنزی کنسول گر انگلیسی در کتاب سفرنامه شمال خواهیم رسید که توصیفاتی از این منطقه کرده است. البته در این کاب بیشتر به وصف سولده یا همان شهر نور امروزی پرداخته و درباره تعداد خانه ها، حمام و دکان ها سخن به میان آورده است.
نام های دیگر چمستان: به این شهر در گویش بومی یا همان مازندرانی چَماسن یا چَمِستون نیز می گویند و برخی معتقد اند نا م شهر برگرفته از گیاه چماز یا همان سرخس است که در این منطقه فراوان رشد می کند.
سخن آخر
با کارناوال راهی یکی از خنکترین شهرهای مازندران شدیم. شما تاکنون به چمستان سفر کردهاید و یا در این شهر زیبا اقامت داشتهاید؟ به نظر شما ویلاسازی بیرویه در این شهر را چطور میتوان کنترل و به توسعه پایدار گردشگری در منطقه کمک کرد؟ نظرها و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
10 دیدگاه

سلام بیشتر مردمش واقعا بی فرهنگن ! من از ۳۳ استان کشور به ۲۸ تا استان سفر کردم ولی هیچ جا مردمی با این سطح فرهنگ پائین ندیده بودم.

با سلام منم 20 تا استان سفر کردم و به چمستان هم چند بار رفتم. صحبت شما خیلی کلی و بدون هیچ فکت و کاملا مانند صحبت کردن انسانهای دنیا ندیده و غیر محترم و بیسواد هست. اگر هم تجربه بدی داشتید باید تجربه بد خودتون رو بدون تعمیم دادن به همه مردم اون منطقه بازگو کنید و برداشت رو به خواننده محول کنید.
05 بهمن 1403
12 شهریور 1403

من تو این منطقه دو سال کار کردم منطقه بسیار قشنگی هست ولی اگر منصفانه بگم مردمان خوبی نداره در واقع مردم این منطقه معروف به قل چماق و غریبه کش هستند. از غریبه ها اصلا خوششون نمیاد و دیر ارتباط برقرار می کنن تو مغازه ها اگر برای خرید اجناس میرید به جز سوپر مارکت ها که قیمت ها معلوم هست بقیه مغازه ها قیمت ها رو خیلی بالا میگن مواظب باشید
28 فروردین 1403

خیر ساخت این مقدار ویلا نه تنها برای در آمد زایی راه مناسب و درستی نیست بلکه به مرور حتی برای گردشگران طبیعت زیبا و بکری باقی نمیگذارد و تبدیل به یک شهر مثل شهرهای معمولی دیگر میشود لطفاً مسوولین جلوی ساخت بی رویه و بدون منطق و ویرانگر را بگیرند شالیزار ها خود یکی از منابع گردشگریست که میخشکانند ویلا میسازند
30 تیر 1401