
کارناوال
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
23 اسفند 1396
به روز رسانی
15 شهریور 1398
یکی از زیباترین ماه های سال اسفند است؛ این ماه نشانه های بهار را در خود دارد و هر روز صبح با خبرهای خوش غافلگیرتان می کند. یک روز شکوفه ها را نشان تان می دهد و یا شما را به تماشای یاس های زرد دعوت می کند و روز دیگر سبزی جوانه های درختان را به رخ تان می کشد. اینها تنها گوشه ای از زیبایی های اسفند هستند و آنچه جلوه متفاوت تری به این وقت سال می بخشد حضور مردم در خیابان ها و تکاپوی آنها برای مهیا کردن شرایط حضور بهار است.
آمدن بهار، اتفاق ساده ای نیست که بتوان به این راحتی ها از آن گذشت. این فصل پیراهن کهنه زمین را به در می کند و جامه ای نو بر تنش می نشاند. با آمدن بهار زمین نفسی تازه می کند و رنگ دیگری به خود می گیرد. برای همین است که ما همزمان با آمدن این فصل زیبا، بزرگترین جشن مان را برپا می کنیم و ثانیه ثانیه اش را به خوشی می گذرانیم.
یکی از رسم های دیرین ایرانیان در آغاز این فصل پهن کردن بساط هفت سین و نشستن پای این سفره است. یکی از سین های این سفره سمنوست؛ خوراکی شیرینی است که از جوانه گندم و آرد تهیه می شود و لحظه تحویل سال را شیرین می کند. درست کردن این خوراکی نیز آداب مخصوص به خود را دارد و از چندین روز مانده به آغاز سال مردم را به تکاپو وا می دارد. قبل از آنکه سمنو یک خوراکی حاضر و آماده در مغازه ها بشود؛ بانوان در روز معینی دور هم جمع می شدند و با آدابی خاص نسبت به تهیه این خوردنی خوشمزه اقدام می کردند. امروزه این رسم دیگر آن رنگ و لعاب گذشته را ندارد اما هنوز هم در برخی نقاط ایران ردپایی از آن به چشم می خورد. روستای «اسطلخ جان» در رودبار گیلان یکی از نقاطی است که در آن می توانید شاهد مراسم پخت سمنو باشید.
این مراسم بهانه ای شده تا ابوذر حمیدی جیرنده تصاویری جالب را به ثبت برساند و آنها را با دیگران به اشتراک بگذارد. این عکس ها در خبرگزاری ایرنا منتشر شده اند و امروز کارناوال می خواهد آنها را با شما همراهان همیشگی اش به اشتراک بگذارد. با ما همراه باشید و از دیدن این تصاویر لذت ببرید.
1- جوانه های کوچک و پر خاصیت
پخت سمنو کارِ یکی، دو روزه نیست و از چندین روز قبل باید مقدمات آن را فراهم کرد. برای تهیه سمنو باید جوانه گندم تهیه شود؛ جوانه ای که سرشار از ویتامین B است و یکی از مواد ضد سرطان به شمار می رود.
2- آماده سازی جوانه ها برای پخت سمنو
3- جداسازی جوانه ها
جوانه ها باید به خوبی از هم جدا و شسته شوند.
4- همکاری های شیرین
جوانه گندم را باید بکوبند و این کار با همکاری بانوان صورت می گیرد.
5- تلاش همچنان ادامه دارد
در مرحله بعدی آب و جوانه را از صافی رد می کنند تا جوانه ها کاملا له شوند. در روش صنعتی این کار را با دستگاه هایی شبیه مخلوط کن انجام می دهند.
6- در آوردن شیره گندم
7- مراسم سنتی سمنو پزان دردسرهای خاص خودش را دارد
همه کارهای سمنوپزان بر عهده بانوان است و حتا در برخی نقاط عقیده بر این است که نگاه مردان نباید به سمنوی در حال پخت بیفتد. زنان تهیه هیزم مورد نیاز برای این کار را نیز خودشان بر عهده می گیرند.
8- حالا نوبت آرد است
یکی دیگر از موادی که در تهیه سمنو به کار می رود آرد است که حتما باید سبوس دار باشد.
9- شاید برای دخترش بختی سپید را آرزو می کند
بسیاری بر این باورند که سمنوپزان مراسمی برای برآورده شدن نیت ها نیز هست و به همین علت در حین اجرای مراسم مدام آرزوهای شان را زیر لب زمزمه می کنند.
10- کم کم سمنو آماده پخت می شود
آرد سبوس دار با شیره گندم مخلوط می شود تا بتوان پخت را آغاز کرد.
11- زمان پخت فرا می رسد
در پخت سمنو باید حسابی مراقب بود تا مبادا این خوراکی ته بگیرد. به همین علت بانوان به هم زدن مشغول می شوند و برخی نیز نیت های شان را در این هنگام بر زبان می آورند.
12- پس از مدتی مخلوط آرد و شیره رنگ عوض می کند
13- چقدر باید منتظر بمانم؟
14- پس از ساعت ها تلاش...
15- یک خوراکی خوشمزه و مقوی
سخن آخر
سفری به گیلان داشتیم و به تماشای مراسم سنتی سمنوپزان نشستیم. بد نیست بدانید که این روستا یکی از روستاهای مورد هدف گردشگری استان گیلان است و در فاصله 20 کیلومتری مرکز رودبار در حاشیه اتوبان رشت - قزوین واقع شده است.
نظرتان در مورد این تصاویر چیست؟
حال و هوای نوروز در شهر شما چگونه است؟
دیدگاه ها و تجربه های خود را با ما در میان بگذارید...
2 دیدگاه

سلام خیلی عالی بود ما هم قصد انحام اینکار رو تو روستا مون ر اسفند ماه داریم ...
10 بهمن 1401

حامد عنايتى
به به سمنووووو
04 فروردین 1399