
کارناوال
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
30 مهر 1396
به روز رسانی
15 شهریور 1398
فصل ها یکی یکی می آیند و لباس تازه ای را بر تن طبیعت می نشانند. بهار با وسواس، جوانه ها را بر روی درختان می چیند و گل ها را بر دامن زمین می دوزد. تابستان هم به لباس یک دست سبز و میوه های رنگینش مشهور است و زمستان به ردای سپید و سردی که تن درختان عریان را می پوشاند. در این میان اما، تنها پاییز است که با جادوی هزار رنگش، لقب پادشاه فصل ها را به دوش می کشد. به هر گوشه ای که می نگری فرشی از برگ ها پهن شده که با هر وزش باد به این سو و آن سو می روند و هر لحظه نقشی تازه را می آفرینند.
همه چیز به همین رنگ های سحرانگیز ختم نمی شود؛ باد پاییزی که می وزد، لبخند را بر لب انارها می نشاند که تا چند وقت پیش تنها شکوفه ای قرمز رنگ بودند و بر تن سبز درختان خودنمایی می کردند. انارها یکی یکی لبخند می زنند و موسم چیده شدنشان را یادآور می شوند تا مبادا تنها بمانند و مجبور شوند زمستان را بر تن خشکیده ی درختان سر کنند. باغداران، خوشحال و شادمان از فرا رسیدن پاییز، دست به کار می شوند و به سراغ درختان انار می روند تا ثمره ی زحمت و انتظار خود را لمس کنند و این برکت را شکرگزار باشند.
در این موقع از سال، مردمان در دیارهای مختلف به تکاپو می افتند تا حاصل دسترنجشان را بچینند و روزی خود را از آنها به دست آورند. در این میان، حال و هوای استان گیلان به گونه ای دیگر است؛ آخرین جمعه مهر ماه موسم انار چینی در روستای انبوه شهرستان رودبار است و باغ های تو در تو و انارستان های زیبا، میزبان دستانی پرتلاش می شوند و برکتی ملس را به مردمان این دیار تقدیم می کنند. سختی مسیر و جاده خاکی و پیچ در پیچ هم نمی تواند مانعی برای اهالی استان های همجوار باشد تا جشن انار چینی را از دست بدهند و در شادی مردان و زنان انبوه شریک نشوند. انارهای خوشمزه جمع آوری می شوند و بخشی از آنها در همانجا به فروش می رسد و بقیه راهی بازار می شوند تا حاصل رنج و کوشش این مردم به خانه های ما برسند و طعمی تازه را به دور هم بودن هایمان ببخشند.
امروز در کارناوال راهی این روستا می شویم و لحظات خوش جشن انار چینی را مرور می کنیم. این تصاویر توسط هادی صفری ثبت و در خبرگزاری مهر منتشر شده اند.
با ما همراه باشید...
1- انارستان های سرسبز از دوردست ها...
روستای انبوه میزبان درختان انار زیادی است و وقتی از دور دست ها به آن می نگرید، تنها انبوه سبز درختان را می بینید که در میان کوه ها قرار گرفته اند.
2- همه آماده می شوند...
جشن انار چینی، پیر و جوان و زن و مرد نمی شناسد. همه آماده می شوند و پا به پای یکدیگر به سراغ درختان انار می روند و با دقت همه ی میوه ها را می چینند.
3- باید رسم انار چینی را به کودکش بیاموزد
مادر دست کودک را می گیرد و به میان انارستان ها می برد. او باید این رسم کهن را بیاموزد و سهمی در این جشن داشته باشد.
4- بهترینشان را انتخاب می کند و آن را به دست می آورد
چیدن حاصل دسترنج برای هر باغدار و کشاورزی شیرین است. روی پنجه هایش می ایستد و خود را به سمت بالا می کشد تا اناری که چشمش را گرفته بچیند و احتمالا آن را به نوه اش هدیه دهد.
5- جشنی که کوچک و بزرگ نمی شناسد...
5- مبادا تنها بماند...
انار، دور و برش را نگاه می کند و خودش را تنها می بینید. گرد نگرانی بر صورتش می نشیند... مبادا در سرمای زمستان تنها بر تن درخت بماند!
7- و یاقوت ها نمایان می شوند
8- دانه دانه در کنار هم می نشینند
همه ی تلاشش را می کند تا همه ی دانه ها از انار خارج شوند و نعمت خداوند، هدر نرود.
9- کار و تلاشی شیرین و به یاد ماندنی
10- شادمانی با طعم انار
کوچکترها در این جشن، سر از پا نمی شناسند و مدام به این طرف و آن طرف سرک می کشند. برق شادمانی در چشمانشان دیده می شود و منتظرند تا طعم انارها را بچشند.
11- من هم کمک می کنم!
سخن آخر
با هم سفری به گیلان داشتیم و در کنار مردمان روستای انبوه، به شادمانی در جشن انار چینی پرداختیم. این جشن تنها یکی از مراسم های کهنی است که در این دیار برگزار می شود پس بد نیست که هر از گاهی نگاهی هم به فرهنگ مردمان کشورمان داشته باشیم و برخی مراسم های آنها را بشناسیم.
از این سفر تصویری لذت بردید؟
تا به حال در مراسم انار چینی شرکت کرده اید؟
تجربیات و مشاهدات خود را در این زمینه با ما به اشتراک بگذارید.
منتظر شما عزیزان هستیم...
دیدگاه جدید