کارناوال - راهنمای سفر
ویدیو HD
نسیم امینی

نویسنده ارشد کارناوال

انتشار

10 خرداد 1397

به روز رسانی

15 شهریور 1398

تاریخچه کشورمان، ایران به تلاش و پشتکار فرزندانش گره زده شده و بدین صورت، تمدن پربار و غنی ما رقم خورده است. آریایی ها، مردمی بسیار زحمت کش هستند و با همتی که در طول تاریخ از خود نشان داده اند موجب حادث شدن اتفاق های بسیار خوبی برای سرزمین مان شده اند. سازه های باشکوه، زبان و ادبیات شکوهمند ایرانی، غذاهای خوشمزه و لذیذ ایرانی، همگی ثمره تلاش مستمر ایرانی هاست که چهره تمدن زیبای مان را نقش زده اند. حال، با گذشت زمانی بسیار طولانی از شکل گیری سرزمین آریایی ها، این تلاش و تکاپوی ایرانی به هیچ وجه رنگ نباخته است؛ هنوز هم به هر گوشه ای از وطن مان که می نگریم زنان و مردانی را می بینیم که خستگی ناپذیر کار می کنند و نه تنها خرج زندگی خود را در می آورند، بلکه به کشورشان نیز خدمت می کنند. نمونه مردمان زحمت کش ایرانی بسیارند؛ به همین سبب خالی از لطف ندیدیم به گوشه ای از خطه ایران سر بزنیم و به تماشای عده ای از آن ها و کار دشواری که پیش می برند بنشینیم.

به شمال کشورمان سفر کنیم جایی که امروزه بیشترین کشت برنج ایران را بر عهده دارد. استان‌های گیلان، مازندران و گلستان از مهم ترین مناطق كشت عمده و توليد برنج در کشورمان به شمار می روند و مردمان این خطه از هیچ تلاشی برای تامین برنج هموطنان خود فرو گذار نمی کنند. در میان این مردم سختکوش، به ملاقات اهالی خطه زیبای سوادکوه مازندران می رویم. شهرستانی زیبا و سرسبز که در یک دره طولانی و در دامنه‌های شمالی رشته کوه البرز قرار گرفته است. این شهرستان از سمت شمال ۳۰ کیلومتر با دریای خزر فاصله دارد و از سوی جنوبی با استان سمنان هم مرز است. مناطق مرتفع این منطقه، تماما با جنگل های سرسبز پوشیده شده و در دیگر نواحی آن مراتعی با آب و هوای سرد جای خوش کرده اند.

يكی از مهم ترين منابع درآمد در این خطه زیبا مانند دیگر مناطق شمال ایران، نشا و برداشت برنج است. کشت برنج از اواخر فروردین ماه شروع می شود و در ماه ارديبهشت به نشای آن می پردازند. یکی از دشوارترین و طاقت فرساترين كارهای كشاورزی نشای برنج است که مسوولیت آن را بیشتر به زنان منطقه می سپارند. دختران و زنان سوادکوهی پا در آب می گذارند تا دانه دانه نشاهای برنج را داخل خاک فرو كنند. اما چرا این کار در مرحله اول صورت نمی گیرد؟! برای کاشت برنج ابتدا باید آن را در محوطه کوچکی رشد داد و بعد از آن به زمین های پرآب برنج منتقل کرد.

شاید برای تان جالب باشد که تماشای زمین های برنج یا همان ﺷﺎﻟﯿﺰارها و البته ﻣﺮاﺣﻞ ﺷﺎلیکاری، از ﺟﺎذبه‌های مهم استان مازندران به شمار می روند و شهرستان سوادکوه نیز از این مهم برخوردار است. این منطقه سالانه در فصل بهار مسافران بسیاری را به خود می بیند که آمده اند تا به تماشای شالیزارهای پلکانی و کار و تلاش مردمان مازنی بنشینند. 

ما هم در جمع همین گردشگران قرار داریم و آرزوی تماشای شالیکاری را در دل می پرورانیم. همین را بهانه قرار داده ایم تا به خطه سرسبز سوادکوه سفر کنیم و بیننده کوشش و تکاپوی هموطنان مان در این ناحیه باشیم. به کمک تصاویر «امیرعلی رزاقی» که در خبرگزاری مهر منتشر شده اند، به تماشای نشاکاری در شهرستان سوادکوه می نشینیم.

در این سفر متفاوت، کارناوال را همراهی کنید.

Photo by : Amirali Razaghi | Mehr News Agency

1- وقت تنگ است و کار زیاد

فرصتی نیست برای تماشای مناظر اطراف؛ آنها باید هر چه سریع تر کار را شروع کنند.

Photo by : Amirali Razaghi | Mehr News Agency

2- شالیزارهای پر آب، آماده برای نشای برنج

Photo by : Amirali Razaghi | Mehr News Agency

3- اینجا زمین برنج است یا بهشتی برای آرامیدن؟!

Photo by : Amirali Razaghi | Mehr News Agency

4- شالیزارهای پلکانی، بهانه ای برای جذب گردشگر

در سراسر دنیا، از شالیزارهای پلکانی به سبب چشم انداز حیرت انگیزشان به عنوان یک جاذبه گردشگری یاد می شود. دو کشور چین و ویتنام، از سرزمین هایی هستند که از پتانسیل جذب توریست برای تماشای شالیزارها به خوبی بهره برده اند؛ چیزی که در ایران عزیزمان مغفول مانده است.

Photo by : Amirali Razaghi | Mehr News Agency

5- دخترک هم به کمک خانواده می آید.

Photo by : Amirali Razaghi | Mehr News Agency

6- زنان پا به پای مردها، تلاش می کنند.

مرحله نشای برنج، از دشوارترین و طاقت فرساترين كارهای كشاورزی است. معمولا دختران و زنان سوادکوهی پا در آب می گذارند تا دانه دانه نشاهای برنج را داخل خاک فرو كنند.

Photo by : Amirali Razaghi | Mehr News Agency

7- برنج یا ﺑﺎ رﻧﺞ؟!

می گویند ریشه برنج از «با رنج» است؛ حقیقتا درست به نظر می آید چرا که ﺑرنج‌کاری بسیار دشوار و پرزحمت است.

Photo by : Amirali Razaghi | Mehr News Agency

8- کاری دشوار اما دیدنی

ﺗﻤﺎم ﻣﺮاﺣﻞ ﮐﺎﺷﺖ، داﺷﺖ و ﺑﺮداﺷﺖ ﺑﺮﻧﺞ، زﯾﺒﺎﯾﯽ و ﻟﻄﺎﻓﺖ اعجاب آوری دارد و می ﺗﻮاﻧﺪ ﺑﺮای گردشگران ﺗﺠﺮبه ای جالب و دلپذیر باشد.

Photo by : Amirali Razaghi | Mehr News Agency

9- شالیزارهایی مانند دریاچه های کوچک و دوست داشتنی

Photo by : Amirali Razaghi | Mehr News Agency

 10- خسته نباشید...

کار طاقت فرسای برنج‌کاری، از اواخر فروردین ماه شروع می شود و در ماه ارديبهشت وقت نشای آن می رسد.

Photo by : Amirali Razaghi | Mehr News Agency

11- شالیزارهایی که در خاطر می نشینند.

معمولا شهرستان زیبای سوادکوه با جنگل های سرسبز، مناطق کوهستانی و شالیزارهای برنج به خاطر می آید.

Photo by : Amirali Razaghi | Mehr News Agency

12- سراسر به رنگ سبز درخشان

Photo by : Amirali Razaghi | Mehr News Agency

13- خسته اما خوشحال و با روحیه

Photo by : Amirali Razaghi | Mehr News Agency

14- شیرزن های ایرانی

يكی از مهم ترين منابع درآمد در خطه زیبای سوادکوه، نشا و برداشت برنج است و خانم ها در راس این کار قرار دارند.

Photo by : Amirali Razaghi | Mehr News Agency

15- مردان نیز در عرصه حضور دارند.

Photo by : Amirali Razaghi | Mehr News Agency

16- کم کم تلاش ها به ثمر می نشیند.

Photo by : Amirali Razaghi | Mehr News Agency

17- آخرین نگاه به زمین های باشکوه شالیکاری

Photo by : Amirali Razaghi | Mehr News Agency

سخن آخر

به شهرستان سوادکوه در مازندران رفتیم و به تماشای نشای برنج در این خطه زیبا نشستیم. دیدیم که چطور زنان، پا به پای مردها مشغول کار و تلاش هستند و از چشم انداز زیبای شالیزارها لذت بردیم.

شما چطور؟ از این سفر تصویری لذت بردید؟

آیا از مراحل برنج کاری اطلاعی دارید؟

به نظرتان شالیزارهای پلکانی می توانند به قطب گردشگری در ایران تبدیل شوند؟

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

کلیه حقوق مادی و معنوی برای کارناوال محفوظ است. استفاده از مطالب و تصاویر سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط کارناوال امکان پذیر است.