
رویا افشاری
انتشار
24 مهر 1395
به روز رسانی
15 شهریور 1398
دیدن اسکلت پیشینیان در سال های دور، شاید برای شما جالب باشد؛ در موزه ها و سایت های باستانی استخوان های بسیاری دیده می شود اما یکی از جالب ترین آن ها را در موزه گرمابه پهنه سمنان خواهید دید که استخوان های مادری در حال زایمان است.
اسکلت مادری جوانمرگ با جنینی در شکم از هزاره ی دوم پیش از میلاد رو به خورشید در حفاری های تپه حصار دامغان یافت شد و همانطور سالم و دست نخورده در محفظه ای شیشه ای در مهمترین بخش موزه یعنی یکی از غرفه های متصل به صحن اصلی گرمابه حضرت نگهداری می شود. هدف از قرار دادن آن در موزه، شنایی مردم با شیوه ی تدفین در هزاره دوم پیش از میلاد در فلات مرکزی ایران بوده است
اسکلتی منحصر به فرد که سالم ترین اسکلت باقی مانده در ایران است. مادر سنی در حدود 17 تا 20 داشته که به علت کوچکی لگن در حین زایمان جان خود را از دست داده و جنین از سمت پا از از شکم مادر خارج شده است.
مادر جوانمرگ را به صورت "جنینی" ( یک نوع شیوه تدفین ) که در آیین میترائیسم ( دوره پرستش الهه میترا ) مرسوم بوده، دفن کرده اند. تمامی مردگان و زن جوان طوری به خاک سپرده شده اند که سر رو به طلوع خورشید باشد.
اعتقاد به دنیای پس از مرگ سبب می شد که همراه مرده اشیایی را به خاک بسپارند تا نیازهای شخص متوفی در عالمی دیگر مهیا باشد. در کنار این زن کاسه ای سفالی و مقداری گوشت شکار قرار داده اند. علاوه بر این، همراه زنان زیورآلات و همراه مردان آلات جنگی و ابزار کارشان را دفن می کردند، به همین خاطر در مشت این مادر دستبند و انگشتری گذاشته اند.
دوره تاریخی: حدود 4000 هزار سال پیش - هزاره ی دوم پیش از میلاذ
محل کشف: تپه حصار دامغان
سال کشف: 1374
سن اسکلت: 17- 20 ساله
محل نگهداری: موزه پهنه گرمابه سمنان
#گنجینه های تاریخ ایران و جهان را با کارناوال بشناسید.
1 دیدگاه

کارشناس تپه حصار
تپه حصار در دامغان است. نه در سمنان. موزه در سمنان است ، نه در دامغان. چون متاسفانه دامغان موزه نداشت، به سمنان بردند.

رویا افشاری
درود بله در متن ذکر شده که از دامغان به موزه سمنان برده شده سپاس
25 مهر 1395
25 مهر 1395