شهر سوخته یکی از کهن ترین دولت شهرهای ایران است که بخشی از تمدن باشکوه جیرفت محسوب می شود و قدمتی 5 هزار ساله دارد. باستان شناسان با کاوش در این منطقه به نتایج و اطلاعات بسیار جالبی دست یافتند که همگی نشان از نبوغ و پیشرفته بودن این تمدن داشت و نشانی از دانش پیشرفته پزشکی این مردمان و زندگی اجتماعی سازمان یافته شهر سوخته بود. پیش از این درباره برخی از اعجاب های باستانی این تمدن مانند اولین چشم مصنوعی جهان و نخستین پویانمایی دنیا صحبت کردیم و امروز گوشه چشم دیگری بر دانش پزشکی این مردمان خواهیم داشت.
در پیش رو جمجمه ای را می بینید که قدمتی 5 هزار ساله دارد و در شهر سوخته کشف شده. محققان با بررسی بر روی این جمجمه متوجه شدند که متعلق به دختری 13 ساله است و این کودک به بیماری هیدروسفالی مبتلا بوده. خوب است بدانید هیدروسفالی نوعی بیماری است که در طی آن مایع مغزی نخاعی بیش از حد معمول تولید می شود و در نهایت در کودکان منجر به بزرگ شدن غیر عادی جمجمه می شود. دانشمندان با بررسی های بیش تر و تخصصی بر روی جمجمه دختر شهر سوخته، در کمال تعجب متوجه شدند که پزشکان آن دوره نه تنها این بیماری را تشخیص داده که برای درمانش اقدام کرده بودند و دختر کاملا از این بیماری بهبود یافته بود! همچنین پژوهش های میکروسکوپی و آزمایشگاهی نشان داد که بافت جراحی شده در حال ترمیم بوده اند.
امروزه جمجمه دختر 13 ساله مبتلا به هیدروسفالی در موزه ملی تاریخ علوم پزشکی ایران نگهداری می شود و پنج روز اول هفته می توانید به بازدیدش بروید.
دوره تاریخی: تمدن جیرفت
قدمت: حدود 5 هزار سال پیش
محل کشف: شهر سوخته، زابل
محل نگهداری: موزه ملی تاریخ علوم پزشکی ایران، تهران
ساعات بازدید: شنبه تا چهار شنبه: 8 تا 15
آدرس موزه: خيابان كارگر شمالی- خيابان شانزدهم (فرشی مقدم) ورودی درب شماره (2) پردیس شمالی دانشگاه تهران- موزه ملی تاريخ علوم پزشكی ايران