محمد غفاری معروف به کمال الملک، بی شک یکی از معروف ترین و نامدارترین نقاشان ایرانی است که در دوره قاجار می زیست. این نقاش بزرگ آثار هنری بی نظیری را از خود به جای گذاشت و شاگردان بسیاری تربیت کرد که هر یک به استادی بدل شدند و آغازگر مکتب های هنری دیگری بودند. در مجموع آثار کمال الملک به نزدیک 100 تابلو می رسد که مشهورترین آن،
تابلو تالار آیینه می باشد. امروزه نزدیک 35 تابلو از کارهای کمال المک در نگارخانه کاخ موزه گلستان نگهداری می شود.
داستان شهرت کمال الملک به آن جا بر می گردد که در اوایل جوانی به همراه برادر بزرگ ترش راهی تهران شد تا ادامه تحصیل دهد. هر دو برادر در مدرسه دارالفنون به فراگیری نقاشی مشغول شدند و در مدت سه سال توانستند افتخارات و توجه بسیاری جلب کنند. در پایان سال سوم بود که ناصرالدین شاه، پادشاه وقت یکی از تابلوهای کمال الملک را دید و بسیار تحت تأثیر قرار گرفت. در همان وقت بود که او دستور داد تا محمد غفاری را به استخدام دربار درآورند و به این ترتیب این نقاش جوان به دربار قاجار راه یافت. کمال الملک در دربار همایونی به ثبت وقایع و نقاشی از اشخاص، ساختمان ها و باغ ها و ... مشغول شد. تابلو پیش رو نیز یکی از این آثار است که کمال الملک از بخش های کاخ گلستان به ثبت رسانده. تابلو حوضخانه در واقع نقاشی زیبا و بی بدیلی از قسمت حوضخانه خلوت کریمخانی کاخ می باشد که با جزئیات قابل توجهی کشیده شده و حوض و فواره عمارت سلطنتی در آن به چشم می خورد.
همان طور که گفته شد امروزه این تابلوی زیبا و ارزشمند درنگارخانه کاخ موزه گلستان نگهداری می شود و همه روزه از ساعت 9 تا 17 می توانید به بازدیدش بروید.
دوره تاریخی: قاجار
نقاش: کمال الملک
سبک نقاشی: رنگ و روغن
سال خلق اثر: 1268 خورشیدی
ابعاد: 65 × 52.5 سانتی متر
محل نگهداری: کاخ موزه گلستان، تهران