
کارناوال
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
19 آذر 1396
به روز رسانی
15 شهریور 1398
یکی از رسومات جالب در میان ایرانیان، طبخ نذری است که در هر گوشه از این مرز و بوم به شکلی خاص رواج دارد. در مناسبت های مذهبی در کوچه پس کوچه های شهرها و روستاهای مختلف، بوهای متفاوتی به مشام می رسد و خبر از پخته شدن غذاهای متنوع می دهد.
یزد از آن دسته شهرهایی است که آداب و رسوم و سنت های مذهبی در آن جایگاهی ویژه دارد و ساکنان آن به اجرای مراسم اسلامی پایبندند. یکی از آیین های مشهور این خطه از سرزمینمان طبخ نذری است که البته طعم و بوی خاص خود را دارد. یزدی ها به طبخ آش گندم در مناسبت های مذهبی شهرت دارند و همیشه بساط نذری پزان در محله های مختلف شهر برپاست. هر چند در ماه محرم و صفر به پخت این آش مخصوص توجه بیشتری می شود اما نمی توان آن را منحصر به زمان یا فصل خاصی دانست چرا که آش گندم غذای اصلی عزاداری ها، مجالس روضه خوانی و اجتمات بزرگ به شمار می آید. حتا مردم به هنگام شیوع بیماری و برای شفای بیماران، ایمنی از شر دشمن، دفع آفات، سرمای بی موقع و سرما زدگی درختان و محصولات و سایر خواسته های جمعی نیز بساط پخت این آش را برپا می کنند و آن را راهی برای برآورده شدن حاجت های خود می دانند.
میلاد با سعادت حضرت محمد (ص) و امام جعفرصادق (ع)، نیز بهانه ای شده تا مردم محله نعیم آباد یزد دست به کار شوند و در حرکتی دسته جمعی بزرگترین نذری جهان را بپزند. پخت این آش در شامگاه پنج شنبه 16 آذر 1396 آغاز شده تا صبح روز جمعه میان مردم توزیع شود. این اتفاق از چشم عکاس، ابوالفضل محمدی دور نمانده و او را به این مراسم کشانده است تا گوشه هایی از آن را در قاب تصاویر ثبت کند. این تصاویر در خبرگزاری مهر منتشر شده اند و کارناوال نیز می خواهد آنها را با شما همراهان عزیز به اشتراک بگذارد.
با ما همراه باشید و سفری کوتاه و متفاوت به یزد را تجربه کنید...
1- همه چیز از گندم آغاز می شود...
همان طور که از نام این آش پیداست، گندم ماده اصلی آن محسوب می شود. گندم باید از قبل خیس و کمی نرم شود تا به خوبی بپزد و اصطلاحا به آش لعاب بدهد.
2- دیگ های برپا شده در محله نعیم آباد
در طی این مراسم 130 دیگ آش به وزن ۱۳۰ تن طبخ شده و بیشتر مردم محله را درگیر کرده است. این آش تنها در صورتی کیفیت بالایی دارد که به طور مرتب هم زده شود و تا زمان آماده شدن ته نگیرد.
3- ابزار پخت آش
4- این مراسم، کوچک و بزرگ نمی شناسد...
5- آرزوهایش را یکی یکی مرور می کند...
6- همه سخت مشغولند
7- خستگی هایی که موقتیاند
8- وقت اضافه کردن نمک است
9- یک لیوان چای می چسبد...
10- در این مراسم خبری از اجاق نیست
از مهم ترین ویژگی های آش گندم اصیل یزدی، طبخ آن بر روی هیزم است و معمولا از اجاق برای پختن استفاده نمی شود. البته همین مساله سختی کار را دو چندان می کند. بر روی دیگ ها نیز مقداری خاک و زغال قرار می دهند تا مرغوب ترین آش گندم آماده شود.
11- در آخر، زحمات و بی خوابی ها نتیجه می دهد
12- مردم صف می کشند تا از این نذری خوش رنگ و بو بی نصیب نمانند
13- هر کسی سهم خود را می گیرد
سخن آخر
مردمان شهر یزد میلاد با سعادت حضرت محمد (ص) و امام جعفرصادق (ع) این گونه گرامی داشتند و با تلاش بسیار توانستند بزرگترین نذری جهان اسلام را بپزند.
اگر ساکن یزد هستید از حال و هوای طبخ نذری ها برایمان بگویید و دوستان کارناوالی را در تجربیات خود شریک کنید.
پخت نذری در شهر شما چگونه است؟ آیا مراسم خاصی برای آن دارید؟
منتظر نظرات و پیشنهادات شما عزیزان هستیم...
3 دیدگاه

خیلی ممنون از شما که مراسم آش گندم پختن نعیم آباد یزد را برا مردم توضیح دادید من از طرف بچه محله هامون ازتون تشکر میکنم
26 شهریور 1398

ناشناس
اتفاقا این طرز کار مخصوصا در توزیع بسیار توهین امیز است . من در بهار همدان شاهد بودم که به چه شکلی حلیم که در چهل دیگ یا چنین چیزی پخته شده بود چگونه به بدترین شکلی بین مردم توزیع .... مثل هجوم زامبی ها هر چی لات و لوت توی شهر بود با دو یا سه ظرف بزرگ از سرو کول هم بالا رفتن و مثل ادمهای قحطی زده بسمت دیگها یورش بردن وهمه جا را بگند کشیدن و ادم بود که زیر دست و پا مانده بود
20 آذر 1396

ناشناس
این خانم بهاره هم که تمام کامنت هایش همین است انگاری سوزنش گیر کرده خخخخخخخخخخخ

ناشناس
خسته نباشی واقعا جناب انیشتن
20 آذر 1396
20 آذر 1396