
زينب شيرازی
نویسنده ارشد کارناوال
انتشار
16 اردیبهشت 1396
به روز رسانی
15 شهریور 1398
از زمان های بسیار دور، آدمی در تلاش بود که محدوده زندگی خویش را بشناسد و برای استفاده و کارکردهای بعدی مسیر آن را ثبت کند تا از خاطر نرود. طبق یافته های باستان شناسان، قدیمی ترین نقشه دنیا مربوط به 14 هزار سال پیش است که انسان های نخستین نقوشی را بر روی تخته سنگی کشیده بودند. زمین چرخید و چرخید و آدمی در به ثبت رساندن جزئیات و نقشه نگاری به پیشرفت های فوق العاده ای دست یافت. امروز همراه کارناوال باشید تا یکی از قدیمی ترین و بی نظیرترین نقشه های تاریخ جهان آشنا شوید.
نقشه پیری رئیس یکی از قدیمی ترین و معتبرترین نقشه های دنیاست که جزئیات منحصر به فردی دارد و نقشه آمریکا را نیز نشان می دهد. البته بخش جالب توجه نقشه پیری رئیس به همین جا محدود نمی شود و وقتی آن را بررسی کنیم، خواهیم فهمید که بخش هایی چون سواحل غربی اروپا مانند جزایر قناری، شمال آفریقا و سواحل برزیل را نیز با دقت بسیاری به ثبت رسانده و حتی دره ها، رودها و خلیج های ساحل قطب جنوب در آن نشان داده شده اند. دقت نقشه پیری رئیس به گونه ای است که این جزئیات در نقشه نگاری دنیا تا قرن شانزدهم سابقه نداشته و در نوع خود بی نظیر محسوب می شوند. این نقشه ارزشمند متعلق به محییالدین پیری، دریاسالار معروف ترکیه و امپراتور عثمانی است که به پیری رئیس معروف بود و قدمتش به سال 919 قمری و قرن شانزدهم میلادی بر می گردد.
پیری رئیس برای تهیه نقشه منحصر به فرد خود از منابع مختلفی استفاده کرده بود که از آن جمله بیش از 10 نقشه عربی و 4 نقشه هندی از پرتقال بودند. گفته می شود پیری رئیس برای بخش آمریکای نقشهی خود از نقشه کریستف کلمب استفاده کرده است.
جالب است بدانید که نقشه پیری رئیس بر روی پوست آهو کشیده شده و متأسفانه امروزه تنها یک سوم از نقشه اصلی آن باقی مانده است. داستان کشف این ارزشمند نیز جالب توجه است. در سال 1929 میلادی بود که باستان شناسی آلمانی به نام گوستاو آدولف دایسمن از سوی وزارت آموزش ترکیه مأمور شد تا بخش های غیر اسلامی کتابخانه قصر توپکاپی را مورد بررسی قرار دهد. دایسمن در طی همین جستوجوها به نقشه پیری رئیس برخورد و متوجه شد که به کشفی تاریخی و بسیار ازشمند برخورده است.
امروزه نقشه ارزشمند پیری رئیس در کاخ موزه توپکاپی استانبول نگهداری می شود.
دوره تاریخی: اسلامی
قدمت: سال 919 قمری، سال 1513 میلادی
مشخصات: ارتفاع: 2 متر؛ جنس: پشم
محل نگهداری: کاخ موزه توپکاپی، استانبول
دیگر آثار باستانی و نفیس معرفی شده در کارناوال را بخوانید: گنجینه های ایران و جهان
می توانید درباره برخی از آثار تاریخی جالب ایران و جهان در زیر بخوانید:
شمشیر حضرت محمد(ص) | یادگاری از جنگ بدر و احد
دستکش های محمد علی کلی، بوکسور افسانه ای
عبای مقدس حضرت محمد (ص) | خرقه سعادت
تار موی پیامبر اکرم (ص) | موی سعادت
در زیر بخش هایی از نقشه پیری رئیس را می بینید:
#گنجینه های تاریخ ایران و جهان را با کارناوال بشناسید.
1 دیدگاه

سالار
پس ایرانی نبوده من فکر کردم شاید هخامنشی باشه
21 اردیبهشت 1396