کارناوال - راهنمای سفر
ویدیو HD
نسیم امینی

نویسنده ارشد کارناوال

انتشار

26 مرداد 1398

به روز رسانی

26 مرداد 1398

در مطلب پیش رو با غذاهای سنتی شیراز آشنا خواهید شد؛ از آش های شیراز تا کوفته های لذیذ که همگی با روش پخت خاص شیرازی ها طبخ می شوند. همچنین عکس غذاهای سنتی شیراز را با هم خواهیم دید و به طور مختصر با نحوه پخت غذاهای شیرازی و مواد تشکیل دهنده آن ها آشنا خواهیم شد. سفر خوشمزه مان به شیراز را از دست ندهید.

پلوهای شیراز

در ادامه معروف ترین پلوهایی که در شیراز و شهرهای اطراف آن طبخ می شود را به شما معرفی می کنیم:

کلم پلوی شیرازی

کلم پلوی شیرازی یکی از لذیذترین و محبوب ترین غذاهای شیراز است. برای تهیه این غذا از کلم قمری، گوشت چرخ‌کرده، آرد نخودچی، سبزی هایی مثل ترخون، شوید، ریحان و تره استفاده می شود که عطر و طعمی خاص به غذا می دهند. ابتدا باید مخلوطی از پیاز داغ و کلم خرد شده را با هم تفت دهیم تا کلم ها نرم و طلایی شوند. بعد از پختن کلم ها سبزی های خرد شده و ادویه های لازم را به مخلوط قبلی اضافه می کنیم. حالا نوبت دم کردن برنج با کلم های پخته شده است. البته اضافه کردن کوفته قلقلی های کوچک به مخلوط برنج و کلم را هم از یاد نبرید.

در آخر فراموش نکنید که این غذا را در کنار سبزی خوردن و ماست میل کنید. 

blog.okcs website

شکر پلو شیرازی

این پلوی شیرین مزه از شهد شکر، برنج، زعفران و خلال بادام تهیه می شود. برای تهیه این غذا ابتدا برنج را دم می گذارند اما قبل از دم کشیدن برنج، آن را با کفگیر داخل سینی ریخته و شهد شکری که با زعفران مخلوط شده را به آن اضافه می کنند و دوباره برنج را دم می گذارند. پس از دم کشیدن کامل شکر پلو، پوست نارنگی شیرین شده و خلال بادام را روی آن می ریزند. شیرازی ها اغلب این پلو را با خورش قیمه سرو می کنند. 

Photo by : Unknown

پلو اسفندی

پلو اسفندی از غذاهای مغذیِ استان فارس است که بیشتر در شهرستان آباده طبخ می شود؛ اما در میان مردم شیراز نیز محبوبیت دارد. پلو اسفندی معمولا اوایل اسفند هر سال با عدس، لوبیا، نخود، ماش، میخک پودر شده، ادویه‌ پلویی (پودر گل سرخ، پودر زیره‌ سبز، پودر دارچین، پودر زنجبیل، پودر جوز هندی و پودر هل)، پیاز، گوشت گوسفند با استخوان، برنج، جو، گندم، فلفل سیاه، کره، نمک و روغن حیوانی پخته می شود. به این ترتیب که گوشت را با زرد چوبه و نمک، فلفل می پزند و در ظرفی دیگر برنج و حبوبات و ادویه پلویی را دم می گذارند، سپس گوشت را در وسط برنج قرار داده و بعد از مدتی روغن حیوانی داغ شده را روی غذا می ریزند و می گذارند کامل دم بکشد.

Photo by : Unknown

شیرازی پلو | ته چین مرغ و بادمجان

شیرازی پلو، غذای مورد علاقه اهالی شیراز است که با برنج، بادمجان، مرغ، ماست، تخم‌مرغ و زیره پخت می شود. برای تهیه این غذای پرطرفدار شیرازی، ماست، برنج، تخم مرغ و ادویه را مخلوط کرده، در کف ظرف مقداری از آن را ریخته و روی آن را با مرغ و زرشک و بادمجان می پوشانند. سپس مجددا لایه ای از مایه برنج آماده شده را روی آن پخش کرده و آن را طبخ می کنند. معمولا این غذا در کنار سالاد لذیذ شیرازی میل می شود.

Photo by : Unknown

پاچه پلوی شیرازی

یکی دیگر از پلوهای شیرازی پاچه پلو است که معمولا در زمستان ها و صبح ها خورده می شود. برای پخت این غذا باید برنج، لپه، کشمش، گوشت چر (دم سینه) و زعفران را با هم مخلوط کرده و اجازه دهیم که تمام مواد با هم بپزند. همچنین باید کمی سرکه شیره هم به مخلوط قبل اضافه کنید. هر گاه سرکه شیره در حال تمام شدن بود باز به آن اضافه کنید. این کار را باید ادامه دهید تا مواد کاملا با هم پخته شوند. این خوراک را معمولا با نان سرو می کنند.

متاسفانه عکسی از این غذا در دسترس نیست؛ اگر شما عکسی از این غذا دارید برای ما بفرستید تا با نام خودتان درکارناوال منتشر شود. عکس را از اینجا آپلود کنید.

 

لوبیا پلوی شیرازی

در بیشتر نقاط کشورمان، لوبیا پلو را با لوبیای سبز می پزند؛ اما شیرازی ها لوبیا پلویی متفاوت دارند که با لوبیا چشم بلبلی طبخ می شود. لوبیا پلوی شیرازی بسیار مغذی است و از غذاهای محبوب این شهر به حساب می آید. در کنار این پلو معمولا مرغ یا گوشت زعفرانی هم سرو می شود.

Photo by : Unknown

هویج پلو با گوشت قلقلی

این نوع پلو، غذایی سرشار از انرژی است که از هویج و گوشت و برنج تهیه می شود و به خاطر استفاده از هویج و شکر برای سرخ کردن هویج، طعمی شیرین دارد. هویج پلوی شیرازی با کوفته ریزه (گوشت قلقلی) سرو می شود و بسیار لذیذ و خوشمزه است.

Photo by : Unknown

دمپخت شیرازی

دمپخت نام یکی دیگر از پلوهای خوشمزه شیرازی است. برای طبخ این غذا ابتدا باید هویج ها را با پیازهای سرخ شده تفت دهید؛ بعد عدس، نمک و فلفل را به مواد قبلی اضافه کنید و اجازه دهید تا بپزند. در مرحله بعد باید کلم و سبزی (شامل شوید، ریحون، ترخون و جعفری) را به مخلوط قبلی بیفزایید تا بپزد. بعد از طی این زمان، برنج را به مواد اضافه کنید و اجازه دهید تا دم بکشد. دمپخت شیرازی شما آماده است!

Photo by : Unknown

رب پلو 

این غذا با برنج، کشمش و گردو، رب انار یا گوجه و شکر درست می شود؛ به صورتی که کشمش و گردو و پیاز داغ را مخلوط کرده و در ظرفی جداگانه رب و روغن و شکر را ترکیب می کنند، وقتی برنج را دم می گذارند مخلوط رب را به آن اضافه می کنند، سپس کشمش، گردو و پیاز داغ را وسط برنج ریخته و دوباره آن را دم می گذارند. این غذا را با ماهیچه نیز سرو می کنند.

قنبر پلو

قنبر پلو از غذاهای سنتی و تشریفاتی شیرازی است که در میهمانی ها و مراسم پخته می شود. این غذا طعمی بین ترش و شیرین دارد و معمولا آن را با سالاد شیرازی میل می کنند. برای تهیه قنبر پلو از برنج، گوشت چرخ کرده، مغز گردو، کشمش پلویی، رب انار، پیاز، آرد نخودچی، نمک، فلفل، زردچوبه و روغن استفاده می شود. 

آش های شیراز

در ادامه معروف ترین آش های شیراز را به شما معرفی می کنیم:

آش سبزی

یکی از خوشمزه ترین آش های شیراز، آش سبزی است که با یک بار امتحان کردنش تا مدت ها طعم آن را در خاطر خواهید داشت. آش سبزی با سبزی ترخون و تره، گوشت، برنج، لوبیا‌ سفید، عدس، نخود، روغن و دارچین طبخ و اغلب اوقات با روغن داغ، پیاز داغ، آبلیمو و نان سنگک سرو می شود. این آش را به عنوان صبحانه هم می توانید میل کنید.

آش ماست شیرازی

آش ماست یکی از معروفترین آش های شیراز است که در بین اهالی این منطقه نیز طرفداران بسیاری دارد. برنج، پیاز داغ، لپه، سبزی و ماست مواد اصلی این آش است؛ به این صورت که لپه و برنج را با هم پخته و سبزی شوید و ترخون را به آن می افزایند. همچنین گوشت را جداگانه با پیاز و ادویه می پزند و آن را کوبیده و با مواد دیگر مخلوط می کنند. زمانی که مواد کامل پخته شد ماست را به آن می افزایند.

Photo by : Unknown

کوفته های شیراز

کوفته سبزی شیرازی

یکی از کوفته های معروف شهر شیراز، کوفته سبزی است. این کوفته با نخود، سبزی، گوشت، برنج و کشمش تهیه می شود. کمی حوصله لازم است تا این کوفته لذیذ را تهیه کرد. شیرازی ها یک روز قبل نخود و برنج را خیسانده تا روز بعد کوفته ای خوشمزه برای خانواده خود طبخ کنند. گوشت، برنج، نخود و سبزی ها را با هم چرخ کرده، سپس پیاز داغ و کشمش را در وسط این کوفته قرار داده و داخل آب جوش می اندازند تا بپزد. 

کوفته هلو شیرازی

این غذا به خاطر ظاهر و اندازه اش، به کوفته هلو معروف است و هیچ هلویی در آن به کار نمی رود. برای تهیه این کوفته از گوشت، آرد نخودچی، هویج، تخم مرغ، کشمش، گردو، پیاز داغ و آلو بخارا استفاده می شود. گوشت و پیاز و هویج را با هم مخلوط می کنند و ورز می دهند، سپس داخل آن آلوبخارا، کشمش و گردو گذاشته و کوفته را شکل می دهند. از ماده کوفته کمی در آب جوش ریخته و کوفته ها را داخل آن انداخته تا پخته شود. برای تزیین این غذا می توان از نعناع استفاده کرد. 

کوفته گشنیز شیرازی

کوفته گشنیز، یک غذای متفاوت و لذیذ شیرازی است که از موادی مانند گشنیز، تخم‌مرغ، آرد نخودچی، گوشت چرخ‌کرده، برنج، گوجه فرنگی و ... تهیه می شود. اساس این غذا گشنیز است و به همین خاطر، طعم آن با دیگر کوفته ها متفاوت است. برای تهیه این غذا، گشنیز را در چند مرحله به باقی مواد اضافه می کنند. 

آب‌ پیازک یا اشکنه‌ شیرازی

آب پبازک، همان اشکنه معروف است که امروزه از غذاهای سنتی و پرطرفدار استان فارس شمرده می شود. اشکنه یا آب پیازک، غذایی آبگوشت مانند است که با استفاده از تخم‌مرغ، پیاز، روغن، ماست، شنبلیله‌ تازه و نعناع خشک تهیه می شود.

دو پیازه شیرازی

دو پیازه غذایی دلچسب است که بسیار سریع تهیه می شود. این غذا را با استفاده از سیب زمینی، پیاز داغ، گوجه فرنگی یا رب گوجه فرنگی، نمک، ادویه و روغن می پزند؛ به این ترتیب که سیب زمینی و پیاز را سرخ کرده و با رب و ادویه مخلوط می کنند. برخی از مردم در حین پخت دو پیازه، گوشت چرخ‌کرده یا قارچ هم به مواد غذا اضافه می کنند. دو پیازه، اغلب با نان و گاهی با برنج سرو و نوش جان می شود. 

یخنی نخود 

یخنی نخود نام یکی دیگر از غذاهای سنتی شیراز است که برای تهیه آن از گوشت، نخود، سیب زمینی، پیاز، نمک و زردچوبه استفاده می کنند. البته باید بدانید این غذا تقریبا همان آبگوشت و گوشت کوبیده آن است؛ اما در شیراز به نام یخنی نخود شناخته می شود. 

خورش قورمه به 

شیرازی ها با غذاهای شیرین غریب نیستند و یکی دیگر از غذاهای شیرین این دیار، خورش قورمه به است که طرفداران خود را دارد. مواد اولیه این غذای دلچسب از این قرارند: گوشت راسته چربی‌دار، پیاز، لپه، آبلیمو، شکر، زعفران، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه.

فرهنگ غذایی شیرازی ها

شیرازی ها اغلب در وعده صبحانه خود آش سبزی مخصوص شهرشان را می خورند و همچنین، ماست و خرما از خوراکی های اصلی شان به شمار می رود که در مسافرت ها نیز آنها را همراه می برند. اگر به دستورهای غذایی مردم شیراز توجه کنید می بینید که اغلب برنج، ماده اصلی است و به جای گوشت تکه تکه از گوشت قلقلی (کوفته ریزه) استفاده می کنند. در فصل پاییز از لیموی تازه شیرازی در کنار غذا استفاده می کنند و کمتر آبلیموهای آماده و صنعتی به کار می برند. غروب ها نیز در دورهمی های شان کاهو و ترشی (به جای سنکنجبین از آب ترشی استفاده می کنند) می خورند و سعی می کنند در زمان میهمانی ها، برای میهمانان شان سفره ای از پلوهای مخصوص و خوشمزه شیرازی تدارک ببینند و از آنها به بهترین نحو پذیرایی کنند.

سخن آخر

نگاهی به تعدادی از غذاهای سنتی شیراز داشتیم که پایه آن ها برنج است؛ همچنین تا حدودی شما را با رژیم غذایی مردم شیراز آشنا کردیم. 

نظرتان درباره این فهرست چیست؟

کدام یک از این غذاها را تا به حال امتحان کرده اید؟

منتظر پیشنهادها و نظرهای تان هستیم. 

2 دیدگاه

جدید ترین دیدگاه
م

عالی

17 اردیبهشت 1398

نگار

مرسی از سایت خوبتون و معرفی که گذاشتید

04 اردیبهشت 1397

کلیه حقوق مادی و معنوی برای کارناوال محفوظ است. استفاده از مطالب و تصاویر سایت تنها در صورت پذیرش شرایط و ضوابط کارناوال امکان پذیر است.