
رویا افشاری
انتشار
15 مهر 1395
به روز رسانی
15 شهریور 1398
می دانیم که در دوره هخامنشی، قلمرو ایران بسیار گسترده شد و مصر یکی از ساتراپ های ایران محسوب می شد.
داریوش هخانشی فرمان حفر کانال سوئز را صادر کرد و پس ساخت آن به مصر رفته و آنجا را تصرف کرد. به فرمان داریوش، تندیسی از وی ساخته و در معبد " آتوم" در "هلیپوس" مصر قرار دادند.
سال ها پس از ساخت مجسمه، مصریان یورش کرده و خشایار شاه بر آن ها غلبه کرد و مجسمه داریوش را با خود به ایران آورد و پیکره در کنار دروازه ی ورودی کاخ سلطنتی شوش قرار گرفت.
در هنگام حمله اسکندر، سربازان مقدونی به پیکره داریوش حمله کردند؛ اما به خاطر سنگین بودن مجسمه نتوانستند لطمه جدی به آن وارد سازند.
باستان شناسان فرانسوی به سرپرستی " ژان پرو " در سال 1350 در شوش به حفاری پرداختند و در کنار دروازه ورودی کاخ آپادانا، مجسمه ای بی سر با پوشش شاهان هخامنشی را یافتند.
روی مجسمه در سمت راست کتیبه هایی به خط "میخی" به سه زبان "باستان"، "ایلامی" و "اکدی" و در سمت چپ کتیبه ای به خط هیروگلیف دیده می شود. شاه در ین پیکره یک دستش را برسینه و دیگری را مشت کرده است. مجسمه برروی پایه ای قرار دارد و برروی آن 24 ملت مختلف و نیز خدایان مصری در حال گره زدن گل های لوتوس و پاپیروس به نشان اتحاد مصر علیا و سفلی به تصویر در آمده اند.
" فرانسوا والا " باستان شناس، توانست کتیبه هیروگلیف را بخواند و به ماهیت مجسمه یعنی "داریوش هخامنشی" و سازنندگان آن ( مصری ها ) پی ببرد.
براساس آزمایشات انجام شده سنگ مجسمه متعلق به معدنی در جنوب مصر است.
متن کتیبه ی پیکره روایت می کند که:
"خدای بزرگی است اهورامزدا او که زمین را آفرید، که آسمان را آفرید، که مردم را آفرید، که شادی را برای مردم آفرید و داریوش را شاه کرد.
منم داریوش، شاه بزرگ، شاه شاهان، شاه این سرزمین پهناور، پسر و.یشتاسب هخامنشی، این تندیس به دستور داریوش شاه در مصر ساخته شد تا هرکه در آینده این را ببیند، بداند که مرد پارسی بر مصر فرمان میراند."
قدمت: دوره هخامنشی
ابعاد: بلندی 2متر و 36 سانتی متر
محل کشف : در نزدیکی ورودی کاخ آپادانا- شوش
محل نگهداری: موزه ایران باستان
#گنجینه های تاریخ ایران و جهان را با کارناوال بشناسید.
3 دیدگاه

ایران نژاد
ایران واقعا پر غرور و بزرگ
19 اسفند 1396

ایرانی
دورود بر یکی از بزرگمردان تاریخ بشریت و انسانیت و فخر ایرانیان. هر کس تاریخ خوانده، بدون شک به تاریخ ایران و این بزرگمردان افتخار می کند.
18 مهر 1395

علی
درود بر شاه شاهان پاک نام دلیر مرد شاه ایران و جهان در دوره خودش ، افتخارات ما...
16 مهر 1395